Een advertentie voor een voedingssupplement dat claimde haarverlies te verminderen en zelfs nieuwe haargroei te bevorderen is in Engeland verboden.

Yvonne van Gennip

In Nederland is Yvonne van Gennip ambasadrice van dit middel en adverteert daarmee prominent op haar website. In Engeland was de actrice Sue Holderness hun ambassadrice, bekend van de TV serie “Only Fools en Horses” als de dikharige Marlene.

Marine Extracts

Volgens de fabrikant bevat Viviscal marine extracten en nog wat vitamines die “ de voedingsstoffen voor gezond haar” bevatten.

De klacht

Een kliniek in Engeland klaagde dat de advertentie misleidend was omdat beweerd werd dat Viviscal dunner wordend haar kon verbeteren en haarverlies kon verminderen waarop de fabrikant toezegde de advertentie aan te passen.

De ASA (Advertising Standards Authority)

De ASA startte toen een onderzoek of de claims misleidend waren of dat er genoeg bewijs was van de werking. De fabrikant vertelde de ASA dat de voordelen van de diverse ingrediënten voldoende waren gedocumenteerd en dat er studies waren waarbij werd aangetoond dat er met marine proteïnen verbeteringen werden behaald met betrekking tot haargroei. De ASA echter vond dat de documentatie niet aantoonde dat het middel haargroei verbeterde. Hun oordeel: “omdat de documentatie die naar ons gestuurd is niet aantoonde dat het middel een positief effect had op haargroei en de claim dat het middel “haarfollikels voedde” en het “haar in een optimale gezondheid en conditie brengt” niet aangetoond kon worden. Daarmee werd de advertentie verboden.

De Consumentenbond

Reeds in 2003 trok de Consumentenbond de werking van Viviscal in twijfel. Toen ik dit natrok viel mij iets op. De Consumentenbond deelde toen de meest bekende middelen in 3 groepen in.

1. Het enige bewezen middel Minoxidil. (2003)

2. De twijfelgevallen zoals Viviscal

3. Werkt niet. En wat mij nu opviel is dat deze laatste middelen, ondanks het feit dat de Consumentenbond oordeelde dat ze niet werkten, nog steeds worden verkocht.

Bron: www.independat.co.uk en De consumentenbond.

Share This