Finasteride is de werkzame stof in Propecia. Propecia is de merknaam. Propecia is een medische doorbraak – de eerste pil die effectief mannelijke kaalheid behandeld op de kruin (boven op het hoofd) en het voorste gedeelte van het gebied in het midden van de schedel.

Wat is de meest belangrijke informatie die ik moet weten over Propecia?

Propecia wordt gebruikt voor mannelijke kaalheid op de kruin en het voorste gedeelte van het gebied in het midden van de schedel. Propecia is bestudeerd bij mannen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar met licht tot matig haarverlies. Er is niet genoeg bewijs dat Propecia werkt bij een terugtrekkende haargrens bij de slapen.

Alleen voor mannen

Propecia mag alleen door mannen gebruikt worden. Vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn mogen Propecia niet gebruiken omdat het aktieve bestanddeel abnormaliteiten kan veroorzaken aan de geslachtsorganen van een mannelijke baby.

Bijwerkingen

Ook is bij een klein aantal mannen een aantal sexuele bijwerkingen opgetreden. Propecia kan effect hebben op een bloedtest die gebruikt wordt bij screening van prostaat kanker. Wanneer u zo’n bloedtest moet ondergaan, vertelt u uw arts dan dat u Propecia slikt.

Werkt Propecia daadwerkelijk?

Gebaseerd op een 24 maanden durend onderzoek van de kruin bij mannen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar met lichte tot matig haarverlies, zijn de klinische resultaten van Propecia indrukwekkend:

 

  • 80% heeft hun haar behouden op basis van haartelling (vs. 25% met placebo gebruik);
  • 66% heeft een visuele haargroei, geconstateerd door onafhankelijke dermatologen (vs. 7% met placebo gebruik)
  • 80% was een verbetering van de haargroei, geconstateerd door klinische artsen (vs. 47% met placebo gebruik).

De meeste mannen constateerden bij hen zelf een toename in de hoeveelheid haar, een vermindering van haarverlies en een verbetering in hun uiterlijk.

Alleen een arts kan bepalen of Propecia geschikt voor u is. Propecia is alleen geschikt voor mannen. Vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn mogen Propecia niet gebruiken omdat het aktieve bestanddeel abnormaliteiten kan veroorzaken aan de geslachtsorganen van een mannelijke baby. Propecia tabletten hebben een beschermlaag en voorkomt aanraking met het actieve bestanddeel bij normaal gebruik. Zie ook de opmerking van de redactie onderin.

Het is nodig om Propecia drie maanden dagelijks in te nemen om zichtbaar resultaat te zien. Propecia geeft niet al uw haar terug. Wanneer u stopt met dit produkt, zal u langzamerhand het haar verliezen wat u verkregen hebt. Er is geen voldoende bewijs dat Propecia werkt bij een terugtrekkende haargrens bij de slapen. Wanneer u na 12 maanden gebruik van Propecia geen resultaat ziet dan geeft verdere behandeling weinig kans tot succes.

Kan Propecia helpen mij mijn haar te behouden?

Propecia heeft bewezen het haar te behouden bij mannen. Het is de medische doorbraak waar men op gewacht heeft. In klinische studies is gebleken dat men het haar had behouden tijdens het gebruik van Propecia terwijl mannen, die een placebo (een tablet met geen medicatie) hadden genomen een voortdurend verlies van haar gaven.

Stel je voor: over 2 jaar vanaf nu – en u ziet dezelfde bos haar die u vanochtend heeft gezien! Propecia kan dit mogelijk maken voor een groot gedeelte van de mannen.

Kan Propecia mij helpen met zowel toename als behouden van mijn haar?

In de 24 maanden, 66% van de mannen in onze studie kregen een hernieuwde haargroei op de bovenkant van het hoofd (7% met placebo) vastgesteld door een panel van dermatologische experts. Een beoordeling van de studie onderzoekers gaf aan dat 80% van de mannen die Propecia gebruikten verbetering toonden (tegen 47% met placebo). Dit was niet alleen “dons-haar” maar echt haar – en groei vond plaats zowel op de kruin (boven op het hoofd) als in het voorste deel van het midden gebied. Er is niet voldoende bewijs dat Propecia werkt bij een terugtrekkende haargrens bij de slapen.

Hoe lang duurt het voordat Propecia begint te werken.

Propecia begint de DHT informatie bijna direkt te blokkeren; maar aangezien het haar langzaam groeit, kan het zichtbare resultaat van Propecia enige tijd duren. In de klinische studies begonnen de meeste mannen de eerste voordelen van Propecia (het vertragen van haarverlies) te zien na 3 maanden. Na 6 maanden hebben mannen nieuwe haargroei kunnen ervaren. Wanneer Propecia niet binnen 12 maanden werkt, geeft verdere behandeling weinig kans tot resultaat.

Kan ik betere resultaten krijgen wanneer meer dan 1 x per dag Propecia inneem?

Propecia moet ingenomen worden zoals voorgeschreven en volg altijd uw arts zijn instructies. Propecia werkt niet sneller of beter wanneer u meer dan 1 tablet per dag neemt.

Hoe lang moet ik Propecia innemen?

U moet Propecia blijven innemen zolang u de voordelen wilt blijven behouden. Wanneer u stopt met Propecia dan zal u al het haar dat u heeft gewonnen/behouden binnen 12 maanden verliezen.

Hoe zit het met het gebruik van Propecia op lange termijn?

Propecia is 2 jaar onderzocht in klinische onderzoeken bij 1.200 mannen.

Heeft Propecia bijwerkingen?

Propecia kan bijwerkingen geven. Klinische studies hebben aangetoond dat bij een klein aantal mannen bepaalde bijwerkingen zijn opgetreden; zoals een afnemend libido, moeilijkheden bij het verkrijgen van een erectie en een afname in het aantal zaadcellen. Deze bijwerkingen trad op bij minder dan 2% van de mannen. Deze bijwerkingen zijn dubbelzijdig en verdwijnen weer wanneer men stopt met de inname van Propecia.

Wat is de vergelijkende werking van Propecia met andere producten die beschikbaar zijn tegen haarverlies?

Procpecia is de enige pil aanwijsbaar voor mannelijke kaalheid. Merck heeft geen klinische proeven gedaan voor de vergelijking van Propecia met andere medicijnen en kan daarom geen commentaar leveren. U kunt dit vraagstuk met uw arts bespreken.

Hoe wordt Propecia voorgeschreven?

Propecia is beschikbaar als 1 mg. tablet. De tablet is in kleur en achthoekig (heeft 8 kanten). De tablet heeft een filmlaag, is afgerond en heeft een ietwat verhoogd oppervlak. Elke tablet is gemarkeerd met een “gestylde P” logo op 1 kant en PROPECIA op de andere kant. De tabletten in flesjes van 30 tabletten en in een Propak®, een doosje met 3 flesjes, elk flesje bevat 30 tabletten dus in totaal 90 tabletten.

Hoe moet ik Propecia innemen?

De voorgeschreven dosis voor Propecia voor mannen met mannelijke kaalheid is een enkele 1 mg. tablet oraal in te nemen elke dag. Propecia kan gelijk met de maaltijd ingenomen worden of zonder een maaltijd. U moet Propecia dagelijks innemen voor 3 maanden of langer voordat u resultaat ziet van de inname van Propecia. Propecia kan alleen op de lange termijn werken wanneer u het blijft innemen. Blijvende inname is voorgeschreven om maximaal resultaat te krijgen. Wanneer u stopt met Propecia, zult u waarschijnlijk het haar dat u heeft “gewonnen” binnen 12 maanden nadat u gestopt bent, verliezen. U kunt dit bespreken met uw arts en zijn instructies opvolgen.

Hoeveel kost Propecia?

Lokale apothekers maken hun eigen prijzen en Merck heeft daar geen controle over. U kunt hier beter even kontakt met uw apotheek over opnemen om hun prijs te vragen.

Gebaseerd op vroegere gegevens, verwachten we dat de prijs rond de € 46,00 per maand zal liggen. Hopelijk begrijpt u dat dit een schatting is. De actuele prijzen in uw gebied kunnen hoger of lager liggen. U kunt ook de diverse apothekers vragen wat hun prijzen zijn.

Helpt Propecia bij terugtrekkende haargrenzen?

k heb geen haarverlies boven op mijn hoofd, maar ik wil mijn terugtrekkende haargrijs stoppen. Kan Propecia mij daarbij helpen? Er is niet genoeg bewijs dat Propecia helpt bij de behandeling van een terugtrekkende haargrens bij de slapen aan beide zijden van het hoofd. Alhoewel, voor de meeste mannen geldt, dat Propecia het haarverlies op de kruin en midden op het achterhoofd kan vertragen. Voor de meeste mannen kan Propecia ook helpen de haargroei toe te laten nemen om te helpen de kale of dunne plekken op uw hoofd in te vullen. Alhoewel de resultaten variëren, kunt u in het algemeen geen haargroei meer krijgen op de plaatsen waar u uw haar al verloren bent. Mannelijke kaalheid vindt gedurende jaren geleidelijk plaats. Gemiddeld groeit gezond haar ongeveer 1 ½ cm per maand. Daarom kan het enige tijd duren voordat u resultaten ziet.

Waarschuwing

Propecia is bedoeld voor de behandeling van mannelijke kaalheiden is alleen geschikt voor mannen. Vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn mogen Propecia niet gebruiken en beschadigde tabletten niet met de handen aanraken omdat het aktieve bestanddeel abnormaliteiten kan veroorzaken aan de geslachtsorganen van een mannelijke baby. Zie ook de opmerking van de redactie onderin.

12 Maanden hebben dokters 1.800 mannen bestudeerd met verschillende gradaties van doorgaand haarverlies op de kruin (op de bovenkant van het hoofd) en het middengedeelte van het achterhoofd. Van deze mannen, ongeveer 1.200 met haarverlies op de kruin zijn daarna nog eens 12 maanden bestudeerd. Over het algemeen hadden de mannen, die Propecia gebruikten, het haar behouden of zelfs vermeerderd en hadden verbeteringen van het haar geconstateerd.

Wanneer het medicijn binnen 12 maanden niet voor u heeft gewerkt, is verdere behandeling feitelijk kansloos. Wanneer u stopt met Propecia, zult u waarschijnlijk het haar dat u heeft behouden/gewonnen, binnen 12 maanden verliezen.

Bent u van plan om een soortgelijke pil voor vrouwen op de markt te brengen?

Nee.

Moet je naar een dokter gaan om Propecia voorgeschreven te krijgen?

Ja. Propecia is alleen verkrijgbaar op een door een arts voorgeschreven recept.

Hoe staat Propecia in vergelijking met andere produkten zoals Rogaine en Kevis?

Er zijn geen wetenschappelijke studies gepubliceerd naar de vergelijking tussen Propecia en Rogaine bij mannen. Wij verzoeken u deze vraag bij uw eigen arts neer te leggen. Deze is in de beste positie om u te adviseren naar uw specifieke medische conditie.

Zijn er contra-indicaties met andere medicijnen bij gebruik van Propecia?

Aangezien uw arts het meest bekend is met uw medische toestand, kunnen vragen in verband met dit produkt beter aan hem/haar gesteld worden. Medicijnen die getest zijn, zijn: Anti-pyrine, digoxin, propranolol, theophylline en warfarin. Geen contra-indicaties zijn gevonden. Bespreek dit verder met uw arts.

 

Waarom kunnen vrouwen dit medicijn niet gebruiken?

Vrouwen verliezen ook hun haar maar Propecia is aangewezen voor de behandeling van mannelijke kaalheid (androgenetica alopecia) bij ALLEEN MANNEN. Propecia mag niet door vrouwen of kinderen gebruikt worden. Merck kan het produkt niet aanbevelen voor ander gebruik dan voor de indicatie die zij geven. Vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn mogen Propecia absoluut niet gebruiken en mogen gebroken of beschadigde tabletten niet aanraken. Wanneer een vrouw zwanger is van een mannelijke foetus dan kan het aktieve bestanddeel in Propecia, hetzij door slikken hetzij door aanraking met de huid, abnormaliteiten aan de mannelijke geslachtsorganen bij de baby veroorzaken. Wanneer een zwangere vrouw in kontakt komt met dit aktieve bestanddeel moet zij kontakt opnemen met een arts. Propecia tabletten hebben een filmlaag en voorkomt kontakt met het aktieve bestanddeel bij normaal gebruik, vooropgesteld dat de tabletten niet gebroken of beschadigd zijn. Zie ook de opmerking van de redactie onderin.

Kan Propecia in de toekomst overal gekocht worden?

Ik voel me niet prettig om over haarverlies te praten, dus makkelijke toegang tot Propecia zou voor mij een uitkomst zijn.

Er zijn geen plannen op dit moment. Propecia is alleen verkrijgbaar op recept.

Ik ben bijna 46 jaar en ik wil graag meer weten.

Er wordt gesproken over de resultaten bij testen van mannen tussen 18 en 40 jaar oud. Wat zijn de karakteristieken voor mannen boven de 40? Ik heb alleen een beetje haarverlies boven op mijn hoofd. Kan Propecia helpen bij haargroei en het behouden van haar op het hoofd bij mannen boven de 45 jaar?

Dat weten wij niet. Een onderzoek naar de behandeling met Propecia bij mannen boven de 40 jaar is onderweg.

Helpt Propecia om het haar te laten groeien om de terugtrekkende haarlijn te vervangen. Zo niet, stopt het of vertraagt het de terugtrekking van de haarlijn?

Er is niet genoeg bewijs dat Propecia helpt bij de behandeling van een terugtrekkende haargrens bij de slapen aan beide zijden van het hoofd. Alhoewel, voor de meeste mannen geldt, dat Propecia het haarverlies op de kruin en midden op het achterhoofd kan vertragen. Voor de meeste mannen kan Propecia ook helpen de haargroei toe te laten nemen om te helpen de kale of dunne plekken op uw hoofd in te vullen. Alhoewel de resultaten variëren, kan in het algemeen geen haargroei meer verkregen worden op de plaatsen waar het haar al verloren is gegaan. Mannelijke kaalheid vindt gedurende jaren geleidelijk plaats. Gemiddeld groeit gezond haar ongeveer 1 ½ cm per maand. Daarom kan het enige tijd duren voordat u resultaten ziet.

Wanneer weet je of Propecia niet helpt?

Wanneer het medicijn binnen 12 maanden niet voor u heeft gewerkt, is verdere behandeling feitelijk kansloos. Wanneer u stopt met Propecia, zult u waarschijnlijk het haar dat u heeft behouden/gewonnen, binnen 12 maanden verliezen.

Heeft Propecia enig effect wanneer ik probeer om een kind te verwekken?

Er is geen effect gezien bij het aantal zaadcellen of sperma kwaliteit (levendigheid of vorm) bij de mannen die behandeld zijn met finasteride (de algemene naam van Propecia) die 1 milligram per dag voor 12 maanden in namen.

Propecia kan bijwerkingen geven. Klinische studies hebben aangetoond dat bij een klein aantal mannen bepaalde bijwerkingen zijn opgetreden; zoals een afnemend libido, moeilijkheden bij het verkrijgen van een erectie en een afname in het aantal zaadcellen. Deze bijwerkingen trad op bij minder dan 2% van de mannen.

Deze bijwerkingen zijn dubbelzijdig en verdwijnen weer wanneer men stopt met de inname van Propecia. Inname van Propecia in tabletvorm is simpel, makkelijk en het belangrijkste, klinisch bewezen effectief te werken bij de meeste mannen. Propecia helpt het haar natuurlijk te groeien, niet alleen dons haar, en is net zo makkelijk in te nemen als vitaminen: 1 tablet per dag.

Hoe werkt Propecia?

De oorzaken van haarverlies zijn niet precies te bepalen: alhoewel sommige wetenschappers bij mannen met mannelijke kaalheid een toename van het DHT hebben gevonden in de kalende gedeeltes van de schedelhuid. Menselijk haar volgt normaal gesproken een cyclus van groei, uitval en nieuwe groei; maar toename van het DHT levert een bijdrage aan de verkorting van de groei fase en een verkorting van de tijd waarin de haar uitvalt. Dit resulteert in het dunner worden van het haar op het hoofd.

Finasteride (het aktieve bestanddeel in Propecia) blokkeert de informatie van DHT en schijnt een sleutelrol te spelen bij de onderbreking in de ontwikkeling van erfelijke mannelijke kaalheid bij mannen. Propecia heeft bewezen het DHT gehalte in de huid effectief te verlagen. Het belangrijkste: Propecia helpt het haar natuurlijk te groeien, niet alleen dons haar, en is net zo makkelijk in te nemen als vitaminen: 1 tablet per dag.

 

Wat is DHT?

DHT is één van de vele mannelijke hormonen in het lichaam. DHT is vroeg in het leven van een man belangrijk voor de ontwikkeling; alhoewel het er op lijkt dat het haarverlies veroorzaakt wanneer mannen ouder worden. DHT verschrompelt de haarwortel net zo lang totdat het geen zichtbaar haar meer produceert.

Wie mogen geen Propecia innemen?

Propecia is voor behandeling van mannelijke kaalheid alleen bij mannen. Vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn mogen Propecia niet gebruiken omdat het aktieve bestanddeel abnormaliteiten kan veroorzaken aan de geslachtsorganen van een mannelijke baby. Propecia tabletten hebben een beschermlaag en voorkomt aanraking met het actieve bestanddeel bij normaal gebruik. Zie ook de opmerking van de redactie onderin.

Werkt Propecia bij alle mannen?

De conclusie van een 24 maanden durend onderzoek bij mannen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar met lichte tot matig haarverlies op de kruin of het middengebied van de schedel, 83% van de mannen die behandeld waren met Propecia behielden hun haar. Dit werd vastgesteld door telling van het haar (vs. 28% met placebo gebruik). De meeste mannen rapporteerden een toename van het haar, een afname van het haarverlies en een verbetering van hun uiterlijk. Ondanks dat resultaten kunnen variëren, in het algemeen zal het niet mogelijk zijn om het haar wat verloren is terug te laten komen.

Propecia is een geregistreerd merk van Merck & Co., Inc. Alle andere merken die genoemd zijn, zijn geregistreerd door hun eigen eigenaren en zijn geen geregistreerde merken van Merck & Co., Inc.

Opmerking van de redactie

Er zijn artsen in Nederland die Propecia ook voorschrijven bij vrouwen. Dat betreft dan meestal vrouwen na de overgang.

Pin It on Pinterest

Share This