Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Alopecia Areata, nieuwe studie geeft hoop

Een studie door de IHRF International Hair Research Foundation, De universiteit van Brescia in Italië en de afdeling dermatologie van het Hebreeuwse Medisch Centrum in Jeruzalem, Israël.

Het betrof hier een dubbelblinde studie naar het gebruik van PRP (Platelet Rich Plasma) met een placebo op de helft van het hoofd van patiënten met Alopecia Areata. De studie werd gepubliceerd in de “British Journal of Dermatology”

bjd

Een samenvatting

Alopecia Areata (AA) is een auto-imuun conditie waarbij door ontsteking haarverlies optreedt. Deze haar/huidziekte heeft beperkte behandelmogelijkheden en geen behandeling kan de ziekte genezen dan wel preventief behandelen.

PRP (platelet rich plasma)

PRP is een nieuwe behandeling die wordt toegepast bij haaruitval en voorgaande studies geven aanwijzingen dat PRP kan helpen bij hernieuwde haargroei. PRP wordt gewonnen uit het eigen bloed van de patiënt en de groeibestanddelen worden er met een medische centrifuge uitgefilterd.

Hoe werd de studie uitgevoerd?

Vijf en veertig AA patiënten werden gerandomiseerd uitgenodigd voor PRP injecties, TrA (triamcinolone acetonide) of een placebo op een helft van het hoofd. De andere helft van het hoofd werd niet behandeld. De patiënt kreeg 3 injecties, steeds met 1 maand tussenruimte.

De resultaten werden gemeten met onder andere een dermascopy en leverden onder andere de navolgende reacties op:

  • Hergroei van haren
  • Haar dystrofie
  • Brandend en jeukgevoel
  • Celproliferatie (celwerking)

De patiënten werden na behandeling nog een jaar gevolgd.

Resultaten

Het toedienen van PRP zorgde voor een significante hergroei van haren en een afname van haardystrofie, vergeleken met de TrA behandeling en het placebomiddel. De celproliferatie werd beduiden hoger. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd.

Conclusie

Deze “pilot study” die als eerste effect van PRP op AA aantoonde, verwacht dat PRP een veilige en effectieve behandeling kan worden voor AA patiënten. Wel is verdere en meer uitgebreide onderzoek nodig met deze methode.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.