Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

ALOPECIA TOTALIS EN ALOPECIA UNIVERSALIS

Dit zijn twee haarziekten die niet zoveel voorkomen maar wel opvallend aanwezig zijn.

Alopecia Totalis

Dit is een vergevorderde vorm van Alopecia Areata. De oorzaak is nog steeds onbekend. Het is een auto-immuunziekte die zich keert tegen de haarzakjes (Papilla). Ook de wenkbrauwen en de winpers kunnen zijn aangetast door deze haarziekte. Het is geen ziekte de gepaard gaat met pijn of ander lichamelijk ongemak. Wel kunnen de psychologische gevolgen bepalend zijn voor iemands leven. Alopecia Totalis is niet besmettelijk maar er zijn aanwijzingen dat er een genetische invloed is.

Alopecia Universalis

Dit is de meest zeldzame en meest ernstige vorm van Alopecia. Al het lichaamshaar is afwezig en het kan ook de nagels beschadigen. Alopecia Universalis wordt veroorzaakt door een genetische mutatie in de chromosomen. Die mutatie is al bij de geboorte aanwezig maar hoeft zich niet direct te manifesteren. Dat kan ook op latere leeftijd gebeuren.

De behandeling

Voor beide haarziekten geldt dat een standaard behandeling (nog) niet bestaat. Er zijn wel behandelingen die soms (deels) werken maar erg succesvol zijn ze nog niet.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.