Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

ALOPECIA UNIVERSALIS

Vraag en antwoord

V. Wat is alopecia universalis?

Alopecia Universalis is een auto-immuunziekte gepaard gaande met haarverlies en is een vergevorderde vorm van alopecia areata. Het resulteert in totaal haarverlies op het hoofd en lichaam.

V. Waarom is al mijn haren vallen uit?

Alopecia Universalis zorgt ervoor dat het auto-immuun systeem (dat beschermt tegen ongewenste bacteriën, virussen en parasieten) ten onrechte follikels over het lichaam aanvalt en er voor zorgt dat ze niet kunnen groeien.

V. Wat is het verschil tussen alopecia areata en alopecia universalis?

Alopecia areata is de naam van de meest voorkomende auto-immuunziekten. Bij Alopecia Areata valt het haar pleksgewijs uit. Soms groeit het terug en manifesteert zich dan weer op een andere plek. Andere delen van het hoofd en het lichaam blijft onaangetast. Alopecia Universalis resulteert in een volledig verlies van lichaam- en hoofd haar.

V. Waardoor valt het haar in eerste instantie uit?

Haargroei bestaat uit een herhaalde cyclus van actieve groei, rust en uitvalfasen. Dat kan worden verstoord door de genetica, ziektes, medicatie, infectie of andere factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. In alle vormen van alopecia areata, krijgen haarzakjes een signaal van het lichaam niet terug te groeien, wat resulteert in kaalheid, en in het geval van alopecia universalis, totale kaalheid op het hoofd en lichaam.

V. Is alopecia universalis een haarziekte of een huidziekte?

Alopecia areata in al zijn vormen, met inbegrip van Universalis, wordt beschouwd als een huidziekte, omdat het voorkomt op de huid van het lichaam en hoofd en is meestal gediagnosticeerd door een dermatoloog. Deskundigen vinden over het algemeen geen huiduitslag, netelroos of irritatie van jeuk op de kale plekken, maar de blootgestelde hoofdhuid heeft wel extra bescherming nodig tegen de zon.

V. Zal mijn haar weer gaan groeien?

In alle vormen van alopecia areata, met inbegrip van universalis blijven de haarfollikels leven en zijn klaar om de normale haarproductie te hervatten zodra zij het juiste sein uit het lichaam ontvangen In veel gevallen kan de haargroei terugkeren zelfs na vele jaren van kaalheid en zelfs zonder behandeling.

V. Zijn er behandelingen voor alopecia universalis?

Er zijn momenteel geen specifieke medicijnen die gebruikt kunnen worden. Wel wordt er met bestaande middelen geprobeerd enig resultaat te bereiken

V. Waarom werken behandelingen meestal niet?

Sommige behandelingen, zoals cortison pillen of injecties, en sommige soorten van immunotherapie kunnen zorgen voor hernieuwde haargroei, maar ze moeten voor onbepaalde tijd worden gebruikt anders vallen de nieuwe haren weer uit. Bovendien zijn de bijwerkingen van deze behandelingen oncomfortabel en langdurig gebruik wordt afgeraden.

V. Wat is dan de beste behandeling?

De enige oplossing, buiten niets doen, is haarwerk. De kwaliteit hiervan is tegenwoordig dusdanig dat niemand kan zien dat u haarwerk draagt. U kunt zich ook aansluiten bij een patiëntenvereniging.

Patiëntenvereniging Nederland: www.alopecia-vereniging.nl

Patiëntenvereniging internationaal: www.naaf.org

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.