Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

BIJ VROEGTIJDIGE KAALHEID MEER RISICO OP PROSTAATKANKER

Dit is een verslag van een studie door Dr. Hassa uit Frankrijk met betrekking tot de samenhang tussen vroegtijdige kaalheid en de kans op prostaatkanker op latere leeftijd.

 

De studie

Hij bestudeerde die samenhang bij 388 mannen die te maken hadden gekregen met prostaatkanker en 281 mannen die daar geen last van hadden maar waar prostaatkanker wel in de familie voor kwam. De gemiddelde leeftijd van de groep met prostaatkanker was 67,2 jaar en van de andere groep 66,4 jaar.

 

De werkwijze

Aan alle proefpersonen werd gevraagd om hun medische geschiedenis met betrekking tot prostaatkanker te melden en ook dat van hun vader. Ook werd gevraagd hoe kaal ze waren op de leeftijd van 20, 30 en 40 jaar volgens de Hamilton-Norwood schaal. Verder werd vastgelegd de juiste leeftijd toen prostaatkanker werd geconstateerd, het stadium waarin ze nu verkeren, welke behandeling zij kregen en eventuele ander informatie die van belang kon zijn.

 

De resultaten

Twee maal zoveel mannen met prostaatkanker gaven aan dat ze al op last hadden van een erfelijke haaruitval op 20 jarige leeftijd. Die trend zette zich echter niet door voor de leeftijden van 30 en 40 jaar. Bij die laatste twee leeftijden was dus geen voorspellende factor aanwezig dit in tegenstelling tot de haaruitval op 20 jarige leeftijd.

 

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Vroegtijdige haaruitval kan worden bestreden met finasteride 2mg (Propecia) en prostaatkanker kan worden bestreden met finasteride 5mg (Proscar), beide van dezelfde fabrikant. Wat nu nog moet blijken is of mannen bij vroegtijdige haaruitval rond de 20 jarige leeftijd baat hebben bij meer en eerdere screening op prostaatkanker en het gebruik van finasteride.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.