Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Chemotherapie, de meest gestelde vragen met betrekking tot haaruitval

 Chemotherapie, de meest gestelde vragen met betrekking

tot haaruitval

 

Valt bij chemotherapie het haar gewoonlijk uit?

Niet iedere keer. Dat is afhankelijk van de gebruikte ingredienten. De ingredienten die gebruikt worden bij kanker aan het maagdarmkanaal veroorzaken over het algemeen geen haarverlies terwijl de stoffen die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haarverlies als gevolg hebben. Het is ook van persoon tot persoon afwijkend. De ene hoofdhuid is er meer gevoelig voor dan de andere waardoor bij twee personen met dezelfde behandeling de uitkomst toch afwijkend kan zijn.

Hoe komt het dat het haar uitvalt?

De gebruikte stoffen tegen kanker doden alle delende cellen of ze nu gezond of ziek zijn Ze gaan dus niet kieskeurig te werk en kunnen dus ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haar follikel beschadigen. De reden hierbij is dat in normale omstandigheden die haarstamcellen zich delen in zogenaamde “daughter cells” die voor de keratine in het haar zorgen. Met sommige anti- kankerstoffen wordt dit proces opeens gestopt waardoor het haar 2 tot 3 weken na het begin van de behandeling uitvalt. Wel is het zo dat de stamcellen niet aangetast worden zodat aan het eind van de behandeling de haren wederom hergroeien

Is het gebruiken van de koelinghelm nuttig?

Het basisbeginsel van de koelhelm is eenvoudig. Door de kou trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich bijeen waardoor de anti-kankerstoffen daar slechter in kunnen doordringen. Daarom kan haaruitval worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. Het verplegend personeel kan u daar veel meer over vertellen.

5. Al.Universalis

Het haar laten knippen voor de behandeling?

Dat zal de haaruitval niet stoppen maar het is toch wel een uitstekende tip. De haaruitval in kort haar lijkt dan minder. Een psychologisch effect dus. Als u van plan bent om voorlopig een pruik te gaan dragen is het beter om het haar te laten knippen op het tijdstipdat u de pruik voor de eerste maal opzet. Ook is het zo dat het effect van een koelinghelm beter is met kort haar. Zorg er wel voor om bijtijds een pruik te bestellen omdat er dikwijls wat aan vermaakt moet worden. Een pruik helemaal op maat gemaakt duurt in de regel meer dan 6 weken en die tijd heeft u soms niet.

Pijn aan de hoofdhuid tijdens de behandeling?

Dat heeft te maken met de giftige stoffen onder de huid. Om de druk wat te verzachten mag de hoofdhuid zachtjes worden gemasseerd.

chemotherapy_20and_20hair_20loss-150x150

Wanneer groeit het haar retour na de behandeling?

Dat hangt af van de gebruikte stoffen. Sommige stoffen worden door het lichaam snel afgebroken en begint de haargroei onmiddellijk. Bij andere stoffen duurt het langer waardoor haargroei ook wat langer uit kan blijven. Gewoonlijk echter is hernieuwde haargroei al na een maand al merkbaar.

Kan het dragen van een pruik de hergroei beschadigen?

Daar hoeft u niet angstig voor te zijn. De haarwerken van vandaag de dag zijn luchtdoorlatend en laten de hoofdhuid luchten opdat ze de haargroei die in de hoofdhuid “under construction” is niet verstoren.

Wat als het haar niet zo snel groeit als vroeger?

Alhoewel de haargroei bij de meeste mensen na de chemotherapie eender is als voor de behandeling kan het voorkomen dat de haargroei soms tijdelijk slechter is. Je ziet dan:
• Dunner haar
• dunner geplant
• Wit haar of gedeeltelijk wit haar
• Krullend terwijl het eerst stijl was
• Stijl terwijl het eerst krullend was
U hoeft desalniettemin niet ongerust te zijn Dit is maar tijdelijk. Gaandeweg aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de behandeling was en ook de kleur keert weer retour.

Wanneer kan ik mijn haar weer kleuren?

Als het haar weer 2 tot 3 centimeter lang is kunt u het weer kleuren. Aangeraden wordt wel om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals onder andere henna in plaats van chemische kleurstoffen.

Auteur: Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ)

 

Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Diksy)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.