Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

CHEMOTHERAPIE EN HAARUITVAL, 10 VRAGEN EN ANTWOORDEN

 1. Is er altijd haaruitval bij chemotherapie?

Nee, dat is afhankelijk van de samenstelling van de substantie. Bij borstkanker gebeurt het meestal wel. Bij kanker aan onderdelen van de spijsvertering meestal niet. Ook ligt het aan persoonlijke zaken. Sommige haarwortels zijn minder ontvankelijk voor vergiften dan anderen.

Dat betekent dat dezelfde behandeling bij de een anders kan uitpakken als bij de ander.

 1. Waardoor komt dat haarverlies?

Chemotherapie doodt cellen of ze nu goed of slecht zijn. De werking is dus niet selectief. Het kan ook de activiteiten van de stamcellen blokkeren. Normaal gesproken delen die stamcellen heel snel (het snelst bij haarstamcellen) in zogenaamde “dochtercellen” die op hun beurt weer het haarkeratine produceren. Bij sommige chemotherapiesubstanties wordt de celwerking plots gestopt waardoor nieuwe haren niet meer worden gevormd en het haar twee tot drie weken na de start van de behandeling begint uit te vallen. Omdat echter de stamcellen alleen maar worden geblokkeerd en dus niet gedood beginnen ze weer te werken nadat de behandeling is gestopt en keert de haargroei terug.

 1. Wat is bekend van de koelinghelm?

De koelinghelm is gebaseerd op een normaal principe. Kou zorgt er voor dat bloedvaten zich samentrekken waardoor er minder giftige stoffen in de cellen terecht komen die nodig zijn voor haargroei. Het is helaas niet altijd werkzaam maar vraag er wel naar.

 1. De dokter adviseerde mij om mijn haar voor de behandeling te laten knippen

Dat zal niet meehelpen om het haar te behouden maar toch is het een wijze raad. Als u van plan bent om een (tijdelijke) pruik te gaan dragen is dat beter en makkelijker. Denk er wel aan om het haar te laten knippen op hetzelfde moment als je een pruik wil kopen. De haarwerk leverancier kan dan nog de haarkleur, het model en de structuur van uw eigen haar zien. Ook is het zo dat een koelinghelm effectiever werkt bij kort haar. Als laatste kan nog worden vermeld dat bij kort haar en een gedeelte met haaruitval het wassen en onderhoud makkelijker is.

 1. Ik onderga momenteel chemotherapie, ik heb geen haar meer en mijn hoofdhuid doet pijn. De pijn in de hoofdhuid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid giftige stoffen in de huid. Het beste helpt een heel zachte massage. Ook het koelen van de hoofdhuid kan de pijn verminderen. Wat ijsblokjes in een plastic zak en dan in een theedoek is voldoende. Nog beter zijn zakjes met een gel erin die je kunt koelen in de vriezer. (Je kan ze ook verwarmd gebruiken bij spierpijn). Uw apotheek heeft ze.
 2. Ik ben pas klaar met mijn behandeling. Wanneer kan ik nieuwe haargroei verwachten?

Ook dat is weer afhankelijk van de gebruikte substanties. Sommige verlaten het lichaam sneller als andere. Het kan dus even duren voor er nieuwe haargroei optreedt. Meestal kan je al nieuwe haargroei zien aan het einde van een maand. Niet alles tegelijk maar in het begin nog wat verspreid. Vanaf dan groeit het haar weer die beroemde centimeter per maand.

 1. Kan het dragen van een pruik de haargroei vertragen?

Nee. De pruiken van tegenwoordig zijn dusdanig ventilerend dat het werk in de huid normaal kan doorgaan.

 1. Groeit mijn haar weer hetzelfde als voor de chemotherapie?

De hergroei van het haar geschiedt in fasen:

 • In het begin dunner haar en dunnere haargroei

 • Wit haar of gedeeltelijk wit haar. Geen pigment dus.

 • Krullend terwijl uw har eerst stijl was

 • Stijl haar terwijl uw haar eerst krullend was

Maar niets om je ongerust over te maken. Ook dit is tijdelijk. Langzamerhand krijg je weer je oude haargroei terug. De haarcellen hebben even tijd nodig om op adem te komen.

 1. Help het scheren van dunner haar in het begin om een dikkere nieuwe haargroei te krijgen? Nee, scheren maakt het haar niet dikker. Het haar groeit van binnenuit en niet vanaf de haarpunten. De sterkte van het haar wordt dus in de huid bepaald en niet er buiten.
 2. Kan een dieet helpen bij een sneller begin van nieuwe haargroei?

Na chemotherapie is het om meerdere redenen aanbevolen om veel natuurlijke vitamines in het dieet te verwerken. Ons advies: raadpleeg een diëtiste.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.