Covid en haarverlies. Waardevolle informatie na grote studie


Haaruitval na Covid 19,  een grote studie met waardevolle informatie 

WHO calls for experts for COVID-19 Technical Advisory Group - PAHO/WHO | Pan American Health Organization

Braziliaanse studie zet haarverlies bovenaan de lijst met post-COVID-problemen

Een studie uit Brazilië was bedoeld om de prevalentie van haaruitval, trichodynie (haarpijn) en andere klinische klachten te evalueren binnen 3 maanden na COVID-19-infectie. Een elektronische enquête (vragenlijst) werd gebruikt om gegevens te verzamelen over verschillende parameters.

De deelnemers

De deelnemers hadden verschillende gradaties van ziekte. 89,4% van de deelnemers werd thuis behandeld en 6,7% werd behandeld in het ziekenhuis en 3,9% werd behandeld op de IC. De meeste patiënten (86%) hadden minstens één post-COVID-probleem in de eerste drie maanden nadat de COVID-infectie was geëindigd.

Haarproblemen bij post-COVID-patiënten.
Ongeveer 50% van de patiënten had haarverlies na COVID 19 en dit was redelijk gelijk verdeeld tussen licht haarverlies (14-16%), matig haarverlies (14-16%) en ernstig haarverlies. (17-19%). Patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, hadden meer kans op ernstig haarverlies. Haarverlies was geassocieerd met ziekteduur en ontstekingssymptomen zoals hoge koorts, dyspneu en spierpijn. In dit specifieke onderzoek ervoeren de meeste patiënten het begin van haarverlies binnen de eerste 30 dagen na infectie. Haarverlies begon zelfs binnen 30 dagen na de acute COVID-19-symptomen bij 2.156 (77%) patiënten en tussen 30 en 60 dagen na dergelijke symptomen bij 421 (15%) patiënten. Vrouwelijke patiënten werden vaker getroffen dan mannelijke patiënten. Matige of ernstige haaruitval volgde op een COVID-19-infectie bij 1.761 (44%) vrouwen en bij 163 (9%) mannen

Trichodynie na infectie met COVID19
Trichodynie (hoofdpijn en haarpijn) werd gevonden bij ongeveer een kwart van de patiënten (22-24%). 10-12% kreeg het begin van trichodynie tijdens COVID 19 en 11-13% ervoer het nadat de infectie was verdwenen. Patiënten met laat optredende trichodynie hadden meer kans op een ernstige ziekte en waren vaker opgenomen in het ziekenhuis (17% vs 11%, p<0,001). Trichodynie kwam vaker voor bij patiënten met haarverlies, zwakte, paresthesie en geheugenverlies. Specifiek hadden patiënten met haarverlies zes keer zo veel kans op trichodynie (OR 6,1). Patiënten met zwakte hadden 1,8 keer zo veel kans op trichodynie. Patiënten met paresthesie hadden 1,5 keer zo veel kans op trichodynie en patiënten met geheugenverlies hadden 1,4 keer zo veel kans op trichodynie.

Andere symptomen bij COVID 19-patiënten
In deze studie was haaruitval het meest voorkomende symptoom. Andere symptomen kwamen minder vaak voor, maar omvatten geheugenverlies (38-41%), verlies van aandacht (35-37%), zwakte (32-34%), angst (29-32%), hoofdpijn (27-30%), en depressie (24-25%). Andere problemen waren artralgie (18-20%), duizeligheid (18-20%), hoesten (17-19%), pijn op de borst (12-13% en paresethesis van ledematen (12-14%).

Opmerkingen
Dit is een interessante studie. Ten eerste is het grote formaat interessant omdat dit enige waarde toevoegt aan het onderzoek. COVID-haarverlies trad op bij 50% van de patiënten in dit onderzoek, wat hoger is dan sommige andere onderzoeken die een aantal suggereerden dat dichter bij 20% lag. De auteurs wijzen erop dat haarverlies bij andere virale ziekten zoals dengue bij ongeveer 20% voorkomt, dus als deze gegevens representatief zijn voor de echte wereld, staat Sars-COV2 bovenaan de lijst van virussen die haarverlies veroorzaken. Haarverlies in deze studie vond vrij snel plaats na infectie. 77% van de patiënten begon binnen 30 dagen te verharen. Dit is ook hoger dan andere onderzoeken naar COVID haarverlies, die een gemiddelde van 8 weken (56 dagen) suggereerden.   We moeten ons bewust zijn van de trichodynie bij patiënten. Dit kan behoorlijk invaliderend zijn en bijdragen aan de ziektelast die het post-COVID-syndroom veroorzaakt. Hoe dit het beste kan worden behandeld, is niet duidelijk, maar waarschijnlijke pogingen om het verharen te stoppen zullen nuttig zijn.

Bron: dr. Jeff Donovan, lid adviesraad Hans J. Diks.https://www.haarproblemen.nl/adviesraad/


 “EN VOORTS BEN IK VAN MENING DAT DE MEESTE HAAGROEIMIDDELEN WEGGEGOOID GELD ZIJN” (Hans J. Diks)

Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ).  Ervaringsexpert met 2 haartransplantaties. (1990 en 1995)

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)


Deze non-profit website wordt mogelijke gemaakt door onze sponsors

       LASER THERAPIE (LLLT)

    www.hairmax.com


MICRO HAAR PIGMENTATIE (MHP)

www.beautycarenederland.nlHome

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.