Na Covid komt haaruitval bij vrouwen 5 x meer voor

HAARVERLIES BEÏNVLOEDT VEEL GROTERE PERSONEN VAN VROUWEN NA COVID DAN MANNEN

Vrouwen hebben bijna 5 keer zo veel kans op haarverlies na infectie met COVID 19
Een nieuwe studie uit Spanje benadrukt enkele zeer belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen in de weken en maanden na besmetting met COVID 19. We hebben eerder besproken dat een deel van de patiënten die een COVID-infectie hebben gehad, een langdurig beloop heeft en een verscheidenheid aan problemen ervaart, waaronder haarverlies, geheugenverlies, aandachtsverlies, angst, depressie, hoesten, vermoeidheid, verlies van geur en smaak. In feite is de constellatie van bijna 50 mogelijke symptomen blijven bestaan ​​​​na 3 weken na het einde van de acute infectie, dit wordt post-COVID-syndroom (of COVID-longtransporteur) genoemd.

Mannen en vrouwen hebben vergelijkbare symptomen tijdens het acute stadium van ziekte
Een studie uit Spanje door Fernandez-de-Las-Penas en collega’s toonde aan dat mannen en vrouwen een vergelijkbaar verloop hebben in het ziekenhuis tijdens acute infectie. Vergelijking van 1045 mannen en 915 vrouwen toonde aan dat zaken als koorts, kortademigheid, spierpijn, keelpijn, reukverlies, smaakverlies en zelfs dagen in het ziekenhuis niet verschilden tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen hebben meer symptomen tijdens de post-COVID-periode
Interessant is dat uit verdere analyses bleek dat vrouwelijke patiënten meer kans hadden op een verscheidenheid aan symptomen nadat de acute fase was geëindigd. Vrouwelijke patiënten hadden 2,54 keer meer kans op 3 extra symptomen, 4,5 keer meer kans op haaruitval, 1,5 keer meer kans op vermoeidheid, 1,4 keer meer kans op kortademigheid (dyspnoe), 1,3 keer meer kans op pijn en hoofdpijn symptomen, 2 keer meer kans op oogproblemen. Depressie en slecht slapen waren ook vaker voor bij vrouwelijke patiënten dan bij mannelijke patiënten. Vrouwen hadden 1,6 keer meer kans op depressieve symptomen en 1,6 keer meer kans op slecht slapen.

Commentaar
Vrouwen hebben meer kans op een verscheidenheid aan post-covid-symptomen. Haarverlies staat bovenaan de lijst: 37% van de vrouwen in dit onderzoek heeft post-COVID-haarverlies, vergeleken met 12% van de mannen. Haaruitval is duidelijk een enorm probleem over de hele wereld met het aantal getroffen mensen. Het is belangrijk voor de haarspecialist om post-COVID-haarverlies te herkennen en te screenen op de andere problemen die gepaard kunnen gaan met het post-COVID-syndroom, waaronder hoofdhuidpijn, geheugenproblemen, depressie, slecht slapen, reukverlies, verlies van smaak, aandacht problemen, hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn.

Bron: dr. Jeff Donovan, adviesraad Hans J. Diks  (ADVIESRAAD).

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.