Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

De fasen van haargroei en hoe snel groeit het haar

We weten dat het haar ongeveer 1 centimeter per maand groeit. Dus als je, je haar lang wilt laten groeien, moet je alleen maar geduldig zijn. Het wordt dus vanzelf net zo lang als jij wilt? Ja, je ziet het goed, een vraagteken want er ook nog zoiets als de haarcyclus.

Voordat we weten hoe snel haar groeit, moet je wat weten over de haargroeicyclus. Je haar begint te groeien vanuit het haarzakje genaamd Papilla. Dit haarzakje gebruikt eiwitten, vitaminen en mineralen uit de bloedvaten die haargroei stimuleren. Haar bestaat uit een eiwit genaamd keratine en groeit in drie afzonderlijke fasen.

Haargroeicyclus

hgc

De haargroeicyclus is onderverdeeld in drie fasen – Anageen, Catageen en Telogeen.

Anagene fase

De Anagene fase is de groeifase waarin de haren actief groeien vanuit de haarzakjes onder je hoofdhuid. Deze fase kan duren ongeveer 2 tot 6 jaar.

Catagene fase

De Catagene fase is een overgangsstadium die slechts een paar weken duurt. In deze fase stopt het haar met groeien en gaat uiteindelijk over naar de rustfase.

Telogene fase

De Telogene fase is de rustfase voor het haar. Deze fase duurt een paar maanden en daarna start de nieuwe groeicyclus, de Anagene fase, weer.

Hoe snel gaat haar groeien?

vb

Haar blijft in de Anagene fase, de groeifase dus, twee tot zes jaar doorgroeien. Dat verklaart dan ook waarom veel vrouwen klagen dat hun haar nooit zo lang wordt als zij willen. Als je bijvoorbeeld een Anagene fase hebt van 2 jaar (24 maanden) dan zal jouw haar nooit langer worden als 24 maanden x 1 centimeter = 24 centimeter. Heb je echter een Anagene fase van 6 jaar (72 maanden) dan kan je haar dus 72 centimeter worden.

Hoe kan je de haargroei beïnvloeden?

Als je, je haargroei wilt verbeteren met natuurlijke methoden, neem dan een gezonde voeding op een dagelijkse basis. Gebruik eiwitrijk voedsel, zoals vis en groenten die rijk zijn aan vitamine B en foliumzuur.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.