Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

DE HAARWORTEL

haarwortel

Een kijkje in de haarwortel.

De meeste mensen staan er niet bij stil hoe gecompliceerd een haar met wortel en haarzakje eigenlijk in elkaar zit.

Het haarzakje (follikel) zin in de huid en verbind het haar met de huid. De haarschacht is dat deel van het haar dat zichtbaar is en bevat alleen maar dode cellen. Als de cellen van het haarzakje afsterven, spreken we van haaruitval. Het haarzakje bestaat uit verschillende componenten die allen bijdragen aan de gezondheid van het haar.

  • Papilla. Zit onderaan het haarzakje en bevat kleine bloedvaatjes en capillaire vaatjes die het bloed naar de levende cellen van het haar transporteren.
  • Bulb (Bol): Dat is het enige levende deel van het haarzakje. De cellen van de bulb vermenigvuldigen zich heel snel waardoor het haar gaat groeien.
  • Binnenste en buitenste haarschacht. Dit zijn lagen die de Papilla en de bulb beschermen.
  • Sebaceous Gland : Deze zorgt voor de smering (vet ) van het haar waardoor het haar zacht en buigbaar blijft.
  • Erector Pill Muscle: Dit spiertje zit vast aan een laagje rond de buitenste haarschacht. Bij samentrekking van dit spiertje gaat het haar overeind staan. Dit gebeurt bij kou en als je gespannen bent.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.