Je winkelwagen is momenteel leeg!

Dense packing. Een gevleugeld woord in de haartransplantatiewereld
Een vraag die in ieder haartransplantatieconsult wordt gesteld is¨”hoe dik kan mijn haar weer worden. Net zo dik als vroeger?”.
Haren en follicle units
Dit moeten we goed uit elkaar houden. Haren groeien in groepjes, zogenaamde “follicle units”, van 1-2 of 3 haren (bij afrohaar soms 4). Om die haren zit een soort van membraam en om een een zo groot mogelijk natuurlijk resultaat te krijgen is het dus zaak om niet “single hairs” te verplaatsen maar follicle units”, met gemiddeld 2,3 haren. Het maakt dus een groot verschil of u 1000 haren krijgt of 1000 follicle units.
Even rekenen
Het is mogelijk dat een man meer dan 50 % van zijn haren verliest maar laten we voor dit sommetje gemakshalve 50% verlies nemen. Van die 50 % die overblijft, kan 50% gebruikt worden voor een haartransplantatie zonder dat het zichtbaar wordt waar het haar vandaan is gehaald. We hebben dan dus 25 % van de donorharen om 50 % kaal oppervlak te bedekken. Zo dik als vroeger kan dus niet.
Het gevaar
Het gevaar kan zijn dat iemand voor een haartransplantatie komt en nog maar 25 % van zijn haren is verloren. Dan kan met genoeg donorhaar theoretisch alles worden opgevuld zoals het vroeger was. Maar…………………wat nu als de haaruitval doorzet? Wat als preventiemiddelen tegen haaruitval niet werken? Dan kom je toch in de toekomst haren tekort? Bij twijfel over verdere haaruitval zal een ervaren arts, ook al is er op dat moment voldoende donorhaar aanwezig, zich beperken tot haartransplantatie vanaf het middenhoofd tot aan de voorkant. Als je namelijk in eerste instantie zowel de kruin als de inhammen behandeld zet je als het ware grenspaaltjes die wellicht in de toekomst met elkaar moeten worden verbonden. Wat dan als er niet genoeg donorhaar meer is? Een kaal kruintje is natuurlijk, een kale plek middel op het hoofd niet. Blijkt later dat de haaruitval gestabiliseerd is dan kan altijd nog de kruin worden behandeld.
Wat kan wel?
Buiten bovenstaand rekenvoorbeeld is er ook een technische grens aan wat er gezet kan worden. Voorkomen moet worden dat omliggende haren worden beschadigd bij het plaatsen van de transplantaties.
De hoeveelheid haren
Hoewel heel verschillend van persoon tot persoon heeft de mens 150 tot 200 haren per cm2. Laten we uitgaan van een gemiddeld aantal haren van 175 haren. Dat zijn dus ongeveer 76 (175: 2,3) follicle units per cm2. Bij het maken van de follicle units worden er ook nog wat beschadigd, iets dat niet zichtbaar is. Ze groeien alleen niet of leveren een zogenaamde “vellus hair”. (heel dun, krullerig haar) op.
De plaatsing
We gaan er van uit dat we met een ervaren arts te maken hebben die ongeveer 70 gezonde follicle units uit een vierkante centimeter donorhaar kan halen bij de FUT strip methode en 35 follicle units bij de FUE methode. Omdat bij de FUE methode de helft van het donorhaar wordt achtergelaten is hier dus twee vierkante centimeter nodig om 70 follicle units te oogsten. Dat wil niet zeggen dat er ook 70 follicle units moeten worden teruggezet in een vierkante centimeter kaal gebied. Over het algemeen zijn haartransplantatieartsen wereldwijd het er wel over eens dat 50 follicle units per cm2 veilig is, zonder omliggend haar of net geplaatste andere follicle units er naast te beschadigen. Dat zijn dan altijd nog 115 haren. Het is beter om 50 follicle units te plaatsen die aanslaan als 60-70 follicle units waarvan 25% niet pakt omdat ze te dicht bij elkaar staan. Bij een eventuele vervolgbehandeling kunnen later altijd nog eventuele dunne plekken worden aangevuld.
De illusie
En dan komt de ervaring van de behandelend arts naar boven. Ten eerste bemerkt iemand pas dat zijn haar dunner wordt als de haaruitval al een tijdje bezig is. Om dan te proberen 100% van het verloren haar terug te plaatsen is dan ook niet nodig. Ten tweede is de zetting van het haar evenzo belangrijk als de dikte. Denk maar even naar een rij bomen langs een weg. Daar kijk je dwars door heen. Kijk nu eens naar een bos. Een massieve wand van bomen terwijl die bomen toch even ver van elkaar staan. Dat is ook het geval bij een haartransplantatie. Iedere rij haren versterkt de rijen die er voor staan.
Foto’s
Dit is belangrijk voor zowel de arts als de cliënt. Het komt veelvuldig voor dat een cliënt, geconfronteerd met foto’s van vóór de behandeling zegt: “Maar zo kaal ben ik nooit geweest?”. We vergeten onprettige zaken maar al te snel. Een set foto’s van de cliënt vóór de behandeling om mee naar huis te nemen en een set foto’s in het medisch dossier kan die misverstanden oplossen..
Geef een antwoord