Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

EEN PROSCAR OPDELEN IN 4 PROPECIA’S

Interview met Dr. Shelly Friedman over de nadelen van het opdelen van pillen.

3

Dr. Shelly Friedman

Speciaal in deze tijd wil iedereen geld besparen en zo komt het voor dat veel finasteride gebruikers de Proscarpil van 5 mg. opdelen in vieren om ongeveer de gelijke sterkte te krijgen als Propecia 1 mg. Die extra 0,25 mg gaat verloren door het opdelen.

The National Hair Journal

In The Hair Journal International (NHJ) kwamen wij een interview met Dr. Shelly Friedman tegen die waarschuwt voor het opdelen van Proscar tabletten.

Vraag NHJ: Is het opdelen van Proscar tabletten een goede manier om geld te besparen?

Propecia

Antwoord SF: In één woord: NEE. Ik heb bij diverse farmaceutische firma’s gezien hoe pillen worden gemaakt. Als een pil bedoeld is om op te delen zit er een breeklijn in het midden en is opdelen geen probleem. Als dat niet het geval is kan er geen garantie worden gegeven dat er in de delen dezelfde dosis zit.

Vraag NHJ: Maar als je Proscar heel precies 2 x door midden deelt krijg je dan niet de juiste dosis in ieder deel?

Antwoord SF: Als de menging voor Proscar wordt gemaakt is de werkzame stof (finasteride) niet evenredig verdeeld. Dus, als je een Proscar pil van 5 mg. neemt en je deelt deze in vieren is het heel goed mogelijk dat er niet in alle 4 delen eenzelfde dosis finasteride zit.

Vraag NHJ: Krijg je dan niet gemiddeld toch ongeveer de juiste dosis? Antwoord SF: Niet noodzakelijk. Als je een Proscar 5 mg. in vieren deelt kan het voorkomen dat je de juiste dosis éénmaal per 4 dagen krijgt of de volle 5 mg. één maal per 4 dagen. Aangezien de gewenste dosis 1 mg. per dag is hebben we hier een probleem. Dit kan het resultaat beïnvloeden.

Vraag NHJ: Waarom nemen personen dan dat risico?

Antwoord SF: Het is een economische beslissing. Mensen denken dat ze geld kunnen besparen en toch dezelfde resultaten kunnen bereiken. Uiteraard is het goedkoper om een medicijn te gebruiken waarvan het patent is verlopen, (Proscar) maar, zoals besproken, het is mogelijk dat de resultaten dan achterblijven. Er is ook nog een tweede probleem. Proscar is bedoeld voor prostaat problemen en wordt door de gezondheidsverzekeraars vergoed. Propecia echter wordt niet vergoed. Eigenlijk wordt er dus gefraudeerd als de Proscar pillen bij de verzekering worden gedeclareerd. Een derde probleem is dat de verzekeraar nu denkt dat u een prostaat probleem hebt en dat kan een probleem worden bij het overgaan naar een andere verzekeraar of bij het upgraden van uw huidige polis.

Vraag NHJ: Dus we hebben 3 problemen:

De werkzaamheid kan niet worden gegarandeerd

Bij declareren mogelijk fraude, dit dus zeker niet doen.

Er wordt een vals medisch dossier gecreëerd.

Antwoord SF: Ja, dat klopt. Als je later aan de verzekeraar vermeldt dat je finasteride niet gebruikt voor de prostaat maar voor haaruitval geef je toe dat je hebt gefraudeerd. Ook jouw dokter die Proscar heeft voorgeschreven heeft hier aan meegeholpen. Is dit het waard?

 

 

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.