Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Erfelijke haaruitval en DHT

Hans J.Diks

Erfelijke haaruitval.

In het groeien van de haren is een soort regelmaat te ontdekken. Elke haar(follikel) kent een periode van groei, overgang en rust.

Gelukkig verliezen wij niet, zoals het merendeel van de harige diersoorten, de meeste haren in 1 keer (de rui). Minimaal 85% van ons haar blijft in de groeifase. De overige haren verliezen wij na een periode van overgang en rust.

Waarom wordt het merendeel van de mannen kaal?

De zogenaamde androgene  haaruitval (mannelijke kaalheid) treft vooral mannen met een erfelijke aanleg. De erfelijkheid kan van vaders of moederskant zijn en is in de genen bepaald. Slechts het samengaan van twee factoren leidt tot haaruitval. Die twee factoren zijn als eerste de erfelijke aanleg en als tweede de hormonale invloed.

De boosdoener

Aan de erfelijke invloed, het genetische, is (nog) niets te doen. Wat wel beïnvloedt kan worden is de omzetting van het hormoon testosteron in dihydro-testosteron  (DHT). Dit DHT bindt zich aan de zogenaamde androgeen receptoren van het haar om hun verwoestende werking uit te voeren. Het is dus niet zo dat een teveel aan mannelijke hormonen haaruitval veroorzaken. De oorzaak is de geërfde overgevoeligheid van de haarfollikels voor het dihydro-testosteron.2

Waarom hebben steeds meer vrouwen last van haarverlies?

Vrouwen hebben van nature naast  vrouwelijke (oestrogenen),  ook mannelijke hormonen (androgenen). Over het algemeen is echter de hoeveelheid lichaamseigen mannelijke hormonen in de periode voor de menopauze te laag om zichtbare verschijnselen van alopecia androgenetica (AGA, oftewel erfelijke haaruitval) te veroorzaken. Daarbij komt dat oestrogenen de levensduur van het haar verlengen en dus de hoeveelheid haar vergroten. Na de menopauze neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen  bij vrouwen af waardoor ze verhoudingsgewijs meer mannelijke hormonen hebben die het proces van de erfelijke haaruitval, als de erfelijke factor aanwezig is, versnellen.  Bovenstaande verklaart de haaruitval bij vrouwen na de menopauze.  Dit verklaart echter niet de haaruitval bij vrouwen voor de menopauze.

Gratis onafhankelijke nieuwsbrief op: www.haarproblemen.nl/niewsbrief

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.