Pas op met zonnebrandcrèmes en make up, kans op haaruitval

Auteur: Hans J. Diks, schrijver en journalist (lid NVJ) over haarproblemen

Frontale Fibroserende Alopecia (FFA)

Frontale fibroserende alopecia (FFA) werd voor het eerst beschreven in 1994 door de Australische dermatoloog, Dr. Kossard, bij 6 postmenopauzale vrouwen (na de overgang) die alopecia met littekens vertoonden in een bandachtige verdeling op de hoofdhuid. Sinds de eerste beschrijving is deze aandoening wereldwijd steeds vaker toegenomen en wordt zelfs beschouwd als een opkomende epidemie.

Haaruitval in menopauze bestrijden - Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval op het voorhoofd gepaard gaande met littekens.

Toename FFA

Waarom hebben we zo’n toename gezien in gevallen van FFA? De schijnwerpers waren gericht op zonnebrandmiddelen voor het gezicht en vochtinbrengende crèmes als de mogelijke factoren die ofwel bijdragen aan of fungeren als potentiële trigger voor een cascade van immuunreacties bij FFA. Hoewel er waarschijnlijk andere factoren zijn, waaronder hormonale veranderingen en genetische gevoeligheid, zijn omgevingstriggers belangrijk omdat ze mogelijk aanpasbaar zijn.

Negen onderzoeken

In deze systematische review en meta-analyse van 9 eerdere onderzoeken was het gebruik van zonnebrandcrème en vochtinbrengende crème geassocieerd met een twee keer grotere kans op het ontwikkelen van FFA. De auteurs wijzen erop dat er beperkingen waren aan de onderzoeken.  Ondanks deze beperkingen zou een twee keer grotere kans op deze haarziekte onze aandacht moeten trekken. Om de zaken in perspectief te plaatsen, roken verhoogt het risico op een hartaanval met een factor twee tot drie. Hoewel de werking van FFA niet goed wordt begrepen, kan gedragsverandering nog steeds een belangrijke strategie zijn in onze strijd tegen haaruitval.

Conclusie

Als ik iemand zie met FFA adviseer ik hen om het gebruik van chemische zonnefilters te vermijden en om huidverzorgingsproducten te gebruiken die zijn samengesteld voor de gevoelige huid. De resultaten van deze publicaties hebben me overtuigd om deze aanbevelingen waardevol kunnen zijn. Uiteraard is een bezoek aan een dermatoloog ook aan te bevelen. 

DELEN? JA, GRAAG

 “EN BOVENDIEN BEN IK VAN MENING DAT DE MEESTE HAARGROEIMIDDELEN  WEGGEGOOID GELD ZIJN” (Hans J. Diks)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.