Haartransplantatie, 8 mythen en feiten

8 mythen en feiten

1. Mythe. Met een haartransplantatie krijg je weer een volle kop met haar.

Feit. Het haar voor een haartransplantatie wordt uit het achterhoofd gehaald en op het bovenhoofd/ de kruin geplaatst. Er komt dus geen haar bij. Het haar wordt alleen opnieuw, maar nu eerlijker verdeeld. Even rekenen: Een volle kop met haar is 100%. Laten we aannemen dat de helft van het haar zich bevindt in het achterhoofd en de zijkanten (50%) en dat die andere helft zich bevindt op het bovenhoofd (ook weer 50%). Nu gaan we uit het achterhoofd, het donorgebied, de helft van die helft verwijderen, want er moet natuurlijk wel wat haar achterblijven. Met die helft moeten we dus de hele kale plek van het bovenhoofd bedekken. Een volle kop met haar? Nee, dus en klonen lukt ook nog niet.

2. Mythe. Een haartransplantatie gaat levenslang mee.

Feit. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden (ziekte o.i.d.) gaat vakkundig getransplanteerd haar levenslang mee. Maar dat wil niet altijd zeggen dat het eindresultaat op het moment van de behandeling behouden blijft. Meestal begint men met een haartransplantatie als er nog haar aanwezig is. Het gaat dan dus eigenlijk om een aanvulling van het nog aanwezige haar. Die getransplanteerde haren blijven dan wel levenslang staan maar, het nog aanwezige haar kan blijven uitvallen. De haaruitval is door een haartransplantatie niet gestopt. Verdere haaruitval van het nog aanwezige haar is wel te behandelen met erkende medicijnen of behandelingen, maar die werken niet bij iedereen en als ze wel werken moeten ze doorlopend gebruik of herhaald worden. Het is dus geen kuurtje dat de haaruitval stopt na tijdelijk gebruik.

3. Mythe. Met 1 behandeling ben je klaar.

Feit. Omdat men meestal overgaat tot een haartransplantatie als de haaruitval pas of recent is begonnen, moet je rekening houden met vervolgbehandelingen. Het originele haar dat nog aanwezig is tijdens de eerste behandeling, kan later ook weer verder uitvallen. Je kan proberen dat te voorkomen met preventie behandelingen, maar die werken niet altijd en als ze al werken niet altijd levenslang. Ook moet je er rekening mee houden, dat je bij de huidige stand van de wetenschap die preventie- behandelingen doorlopend moet blijven gebruiken.

4. Mythe. Een haartransplantatie is de enige oplossing bij haaruitval.

Feit. Er zijn erkende preventiebehandelingen tegen haaruitval. Veel mensen zijn al tevreden als de haaruitval niet verder gaat. Ze willen behouden wat ze nu hebben.

5. Mythe. Haartransplantatie is duur;

Feit. Dat ligt eraan. Haartransplantatie is niet goedkoop en soms heb je meerdere behandelingen nodig. In vergelijking echter met andere oplossingen zijn de kosten voordeliger dan bijvoorbeeld:

  • Medisch erkende haargroeimiddelen zoals Minoxidil en Finasteride. Deze middelen moet doorlopend worden gebruikt. Het is geen kuurtje.
  • Niet chirurgische behandelingen zoals Lasertherapie en Platelet Rich Plasma (PRP) Ook hierbij geldt dat de behandeling moet worden bijgehouden en dus regelmatig herhaald moet worden.
  • Haarwerken slijten en moeten regelmatig worden vervangen. Wel is het zo, dat je met haarwerken zoveel haar kan krijgen als je zelf wilt.

6. Mythe. Een haartransplantatie kun je altijd zien.

Feit. Vroeger hadden haartransplantaties beperkingen. Omdat het haar in plukjes van 10 tot 15 haren werden verplant, waren die plukjes (grafts) zichtbaar zoals op een borstel. Om die zogenaamde plugs te camoufleren moest er altijd omliggend haar doorheen worden gekamd. Achteroverkammen was dus niet mogelijk. Ook moest vaststaan dat de haaruitval later niet zover zou gaan zakken dat er geen scheiding meer in het haar mogelijk was.

Daarom vielen veel kandidaten voor behandeling af.  Nu kunnen de haren 1 voor 1 worden verplaatst en zijn er geen beperkingen meer voor het gewenste model. De techniek is in de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan en nu kun je stellen dat ongeveer 90% van de kandidaten een haartransplantatie kan hebben. Maar of ze kunnen krijgen wat ze willen is dan weer een vraag.

7. Mythe. Haartransplantatie is alleen voor mannen.

Feit.  Nee, haartransplantatie is ook mogelijk bij vrouwen. Wel moet je erop letten dat veel vrouwen een ander verwachtingspatroon hebben dan mannen. Zij zijn eigenlijk alleen maar tevreden als ze het haar van vroeger terug kunnen krijgen. In mijn ervaring zijn mannen al tevreden als ze niet meer kaal zijn,  maar willen vrouwen het haar van vroeger terug, iets wat niet mogelijk is.

8. Mythe. Iedereen kan tegenwoordig een haartransplantatie krijgen.

Feit. Nee. Hierbij enkele redenen waarom je (nog) niet moet overgaan tot een haartransplantatie.

Je bent jong en de haaruitval gaat snel. Het is echt hartverscheurend om te zien hoe een jonge man of vrouw kan omgaan met haaruitval. Het kan verwoestend zijn voor hun gevoel van eigenwaarde en vertrouwen. Helaas, als je jonger bent dan vijfentwintig, bent je over het algemeen geen kandidaat voor chirurgische haarrestauratie. De reden hiervoor is dat de stabiele of permanente donorzone snel kan veranderen.

Wanneer je jong bent en snel kalend zal het kalende gebied groter worden, terwijl de donor aanbod geleidelijk zal krimpen. Het volstaat te zeggen dat haartransplantatie op een cliënt als deze een recept kan zijn voor een latere teleurstelling. Ja, er zijn geneesmiddelen op de markt, die verdere haaruitval kunnen stoppen, maar die werken niet bij iedereen. De schatting is 25%.

Aanvullende informatie

  • Je wilt chirurgie NU! Hoewel de wens om je haar snel aan te vullen begrijpelijk is, is het niet altijd aan te raden. Het vinden van de juiste haartransplantatie chirurg kost veel tijd en onderzoek, en vooral, geduld. Haast maken bij een operatie is een van de meest voorkomende fouten, die haaruitvalpatiënten maken. Elke chirurg zal je vertellen dat hij of zij de beste is, maar als je niet de tijd neemt om onderzoek te doen, heb je geen idee of je de juiste beslissing neemt. Mijn advies: DOE JE HUISWERK.
  • Je hebt onrealistische verwachtingen Stel, je hebt al een tijdje besteed aan het onderzoeken naar de juiste chirurg, het eventueel sparen van geld en het hebben van een perfect donorgebied, maar als je het haar van voor de haaruitval weer terug wilt, ben je geen goede kandidaat. Een van de belangrijkste redenen waarom cliënten niet gelukkig zijn na de behandeling, is dat ze geen realistische verwachtingen hebben over het mogelijke resultaat. Je moet gaan voor een zichtbare verbetering, om met minder haar het maximale resultaat te behalen. En daar komt het vakmanschap van de behandelend arts om de hoek kijken.
  • Het is noodzakelijk om te leren van andere cliënten alvorens te beslissen om een haartransplantatie te hebben. Je moet zien hoe echte resultaten eruitzien. Waarom niet aan de kliniek, die je op het oog hebt, vragen of je een van hun behandelde cliënten met een vergelijkbare situatie mag zien. Persoonlijk ontmoeten dus. Niet telefonisch wat dan zie je nog niets.

Vragen?    hans@haarproblemen.nl

Gegroet, Hans J. Diks, onafhankelijk expert haarproblemen

“En bovendien ben ik van mening dat je alleen recht hebt op succes als je waarde toevoegt” (Hans J. Diks)

#HansJDiks

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.