Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haartransplantatie bij vrouwen

female-hair-loss

Samenvatting: haaruitval is niet alleen een probleem van mannen. Vrouwen verliezen ook vaak haar. Kan een haartransplantatie bij hen wellicht ook een uitkomst zijn? Soms wel maar niet altijd.

Als we het over de erfelijke soort van haaruitval bij vrouwen hebben zien we meestal een ander soort haaruitval dan bij mannen. Het metHetannelijk patroon bij haarverlies kan eindigen in een totaal kaal bovenhoofd met op het achterhoofd en de zijkanten het welbekende kransje. In dat gebied zitten de erfelijk onbelaste haren die deels kunnen worden verzet naar het bovenhoofd.

Het vrouwelijk patroon is meestal anders. Het is mogelijk dat ook bij vrouwen het haar op het achterhoofd immuun is tegen die hormonen die haaruitval veroorzaken maar helemaal kaal bovenop komt bij haaruitval met een erfelijke oorzaak weinig voor. De haaruitval in dit geval is meestal diffuus. De haarlijn aan de voorkant blijft gehandhaafd maar het haar op het bovenhoofd wordt steeds dunner. Dit in tegenstelling tot haaruitval bij bestralingen en chemokuren waarbij wel algehele kaalheid kan optreden.

In principe is haartransplantatie mogelijk maar het probleem is dat vrouwen meestal veeleisender zijn dan mannen. Immers, haartransplantatie kan bij mannen het verschil maken tussen kaal en niet kaal. Bij vrouwen is het verschil dun haar en wat dikker haar. Niet zo spectaculair dus.

Een praktijkvoorbeeld zijn mijn 2 haartransplantaties die ik respectievelijk in 1990 en 1995 heb ondergaan.. Ik heb een prima resultaat maar er kwamen vrouwen op consult in mijn kliniek die dezelfde haardichtheid hadden als ik. Het verschil was echter dat ik al 2 haartransplantaties achter de rug had en zij een haartransplantatie wilden gaan doen. Als ik ze dan op mijn haar wees en vroeg of die haardichtheid voor hen voldoende was zagen ze in dat de haardichtheid na een haartransplantatie altijd minder was als ze vroeger hadden.

Haartransplantatie bij vrouwen is dus wel mogelijk als er maar aan de navolgde voorwaarden wordt voldaan:

  • Voldoende donorhaar op het achterhoofd.
  • Een klein gebied om geconcentreerd te behandelen. (bijvoorbeeld na cosmetische chirurgie)
  • Een klein gebied dat ook niet in de toekomst veel groter kan worden.
  • Eventueel accepteren dat er een klein gebied aan de voorkant (in het zicht) geconcentreerd wordt behandeld en het gebied daar achter niet.

Het komt echter ook voor dat de haardichtheid over het hele hoofd verminderd is. Dit zien we veelal na de overgang. In dat geval is haartransplantatie niet de oplossing. Er is zo weinig donorhaar dat er geen bevredigend resultaat kan worden bereikt. Het enige middel dat dan nog kan helpen is cosmetische haarverdikking.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.