Haartransplantatie in het buitenland

De laatste tijd verschijnen er in de media regelmatig berichten over cosmetische behandelingen in het buitenland waaronder ook haartransplantaties.

Bijgaand een link naar een publicatie van de ISHRS (International Society Hair Restoration Surgery) over de cowboys in de haartransplantatie wereld. De ISHRS is de onafhankelijke vakvereniging van haartransplantatie artsen uit de hele wereld met meer dan 1000 leden. Naast de waarschuwing ook nog veel informatie over de techniek van haartransplantatie. Link: Kliniek en arts zoeken.

Hoe ben ik begonnen?
Vanwege de oplopende vraag naar haartransplantaties zijn er ook agenten / consulenten op de markt gekomen die je verwijzen naar een kliniek in het buitenland. Ook in ben in de zeventiger jaren van de vorige eeuw (1970) begonnen als consument voor een Engelse kliniek in Maidenhead.Op dat moment was ik de enige in Nederland  waar je terecht kon voor een haartransplantatie. Later, in 1980, heb ik samen met die Engelse kliniek een eigen kliniek in Nederland geopend. 

Wat kan je doen om problemen te vermijden
Aan die samenwerking met die Engelse kliniek voordat we een eigen kliniek in Nederland hadden strakke voorwaarden verbonden.
  • Ik moest een gedegen opleiding volgen in Engeland 
  • Iedere maand kwam de behandelend arts, Dr. Peter Riley over naar Nederland om de cliënten die ik had geadviseerd in die maand zelf te beoordelen voordat de cliënt een definitieve beslissing nam om zijn behandeling in Engeland te ondergaan. Ik moet eerlijk zeggen dat er best wel consulten waren waar Peter en ik niet hetzelfde over dachten. Hij had tenslotte meer dan 15 jaar ervaring. Daardoor zijn  er ook cliënten geweest die daarom van de behandeling afzagen, Jammer,maar wel het beste, Zonder consult bij Peter zouden ze pas in Engeland horen hoe de behandeling zou worden. Te laat dus. 
  • Bij Iedere medische behandeling is er kans op complicaties. Hoewel een haartransplantatie tot de groep veilige behandelingen behoort komt het bijvoorbeeld best wel eens voor dat en een infectie toeslaat. Meestal met antibiotica snel opgelost, maar toch vereist dat een deskundig oog. Vandaar dat wij in Nederland een arts, dermatoloog hadden die,waar nodig, de nazorg verzorgde. Nadat er vanaf 1980 een eigen kliniek was bleef hij toch verbonden aan de kliniek als we een dermatologisch advies nodig had. 

 

Garantie 

Nog even iets over garantie. Op veel behandelingen en producten kan je garantie krijgen. Dat betekent echter niet dat het altijd goed gaat. Garantie betekent altijd dat als er iets niet goed is het probleem gratis wordt verholpen on als dat niet kan, het betaalde bedrag wordt terugbetaald.

 

Mijn advies

Als men mij om advies vragen welke kliniek en welke arts ze moeten hebben voor een haartransplantatie kan ik die niet direct geven vanwege mijn onafhankelijkheid. Wel kan ik ze huiswerk geven zodat ze beslagen ten ijs komen bij een consult voor een haartransplantatie. Een van die adviezen is om te checken of de behandelend arts lid is van de ISHRS. Dan kan je in ieder geval weten of ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
Vragen aan een kliniek of arts
Om een en ander wat makkelijker te maken heb ik een vragenlijst samengesteld om je te helpen bij een consult voor een haartransplantatie. Ik adviseer altijd om minstens 3 klinieken te bezoeken voor een consult voordat je beslist waar je naar toe gaat. Haartransplantatie overwegen. Hierbij 28 vragen voor jou aan de kliniek .

Doe je huiswerk

Een haartransplantatie  is niet goedkoop. Ik verbaas me dan ook dat er mensen zijn die zich weerloos overgeven aan consulenten / bemiddelaars van buitenlandse klinieken die voor die klinieken in ons land cliënten / patiënten werven. Verdiep je, voordat je een afsprak maak, voldoende in de haartransplantatie technieken en de vereisten die er nodig zijn voor een geslaagde behandeling. Je brengt namelijk je eigen donorhaar mee. Dat moet dus in voldoende mate aanwezig zijn. Veel informatie kan je vinden op deze site: Onafhankelijke informatie haartransplantatie. Onderaan kan je en video vinden met informatie over de diagnose voor een haartransplantatie.

Het consult

Is een consult bij zo’n consulent / bemiddelaar bij voorbaat slecht? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Een consulent / bemiddelaar kan prima uitleggen war er bij een haartransplantatie komt kijken en of je in principe geschikt bent. Maar hij / zij is niet de behandelend arts. Denkt er aan dat zo’n tussenpersoon meestal op basis van provisie werkt en dus gebaat is bij zoveel mogelijk doorverwijzingen, en dat de haartransplantatie business commercieel is met veel concurrentie. 

Hoe te handelen

Als je een medisch-cosmetische behandeling overweegt sta er dan op, dat voordat je een behandelafspraak maakt, je eerst de arts wil zien die jouw haartransplantatie gaat doen. Hij /zij moet dan de bevindingen van de tussenpersoon bevestigen. Voor 1980, toen ik zelf als consulent was opgeleid in Engeland, deed ik ook consulten in Nederland voor een Engelse kliniek. Alle geïnteresseerden kregen dan, alvorens te beslissen, een gesprek met Dr. Peter Riley die daarvoor speciaal een weekend per maand naar ons land kwam. Pas daarna konden zij beslissen of ze de haartransplantatie in Engeland wilden doen. Na 1980 was dit niet meer nodig omdat we toen een kliniek in Nederland hadden (de eerste in Nederland) en Peter regelmatig met zijn medisch team overvloog en de behandelingen in Rotterdam uitvoerde.  

Even helpen? 

Om je te helpen met de vragen die je moet stellen bij een consult, ook als het een consult is bij een tussenpersoon, heb ik een lijstje gemaakt met 28 vragen. Ga ook nooit af op 1  consult. Raadpleeg 3 klinieken en kies die waarin je vertrouwen hebt, dus als het klikt. Ook nuttig voor een “second opinion”. Hierbij de link naar die 28 vragen: 28 vragen voor de behandelend arts. 

Video consult: Diagnose voor een haartransplantatie

Adviesraad Hans J. Diks: Adviesraad | Haarproblemen.nl

Meer informatie van Hans J. Diks:  “haartransplantatie” | Haarproblemen.nl


Vragen?    hans@haarproblemen.nl

Gegroet, Hans J. Diks, onafhankelijk expert haarproblemen

“En bovendien ben ik van mening dat je alleen recht hebt op succes als je waarde toevoegt” (Hans J. Diks)

#HansJDiks

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.