Haartransplantatie. Het lijkt wel een wedstrijd wie de grootste heeft

Regelmatig zie ik advertenties van klinieken met het aantal grafts (follikel units) die zij in één behandeling transplanteren. Ik verbaas me dan steeds over de aantallen die ze doen. Alsof het en wedstrijd is. Hoe meer, hoe beter. Kan dat dan zo maar? Waar ligt de grens? 4000 grafts, 5000 grafts, waarom geen 10.000 grafts per behandeling? Een volle kop met haar in één behandeling? Natuurlijk niet. 

Normale haargroei

Normaal gesproken zitter er tussen de 80 tot 100 follikel units, dat zijn ongeveer 180 tot 200 haren op een vierkante centimeter. Als je dat wilt bereiken met een haartransplantatie zal je altijd ontevreden blijven. Denk er ook om dat je pas jouw haaruitval bemerkt als er al zo,n 50% is verdwenen. 

Wat kan wel? 

We weten uit ervaring dat er op een vierkante centimeter 50 incisies (openingen) voor grafts gemaakt kunnen worden zonder het genezingsproces  te verstoren.  Dat levert dan tussen de 100 tot 120 haren per vierkante centimeter op als alle verplaatste haren gaan groeien. Ons eigen haar, zonder haaruitval, bevat meer haren per vierkante centimeter, ongeveer 170 tot 200 haren.  Dat betekent dus dat het maximale resultaat hetzelfde is als dat moment dat je jouw haaruitval bemerkte . Wil je dan  toch een grotere dichtheid hebben (de klant is tenslotte koning), dan kan je beter, na enige tijd, een tweede haartransplantatie overwegen waarbij dan wat nieuwe grafts kunnen worden gezet op die plaatsen waar nog wat ruimte is. Dus tussen de opnieuw groeiende haren van de eerste behandeling.  

De risico,s 

Niet iedereen geneest even snel. De een geneest nu eenmaal sneller en ook beter als de ander. Als het genezingsproces te lang duurt is de overlevingskans van de geplaatste grafts minder met daardoor het risico dat een aantal grafts geen groeiende haren opleveren. 

Denk er ook aan dat jouw donorgebied eindig is. Het aantal grafts dat geoogst kan worden houd nu eenmaal op. Omdat we de follikels nog niet kunnen klonen, en we weten zelfs niet of het ooit zo ver kan komen, zijn grafts een kostbaar bezit. Ga er dus zorgvuldig mee om.

We kunnen nog niet klonen

Het donorgebied is per definitie kleiner als het (mogelijke) gebied dat kaal wordt. Dat hoeft niet zo te zijn op het tijdstip van de eerste haartransplantatie maar wie kan er in de toekomst kijken? Ja, er zijn medisch erkende middelen die verdere haaruitval kunnen voorkomen zoal Finasteride, Minoxiidil, Platelet Rich Plasma (PRP) en Low Level Laser Therapie (LLLT) maar die middelen werken niet bij iedereen en werken die middelen ook nog na en lange tijd gebruik? 

 

Meer info: https://www.haarproblemen.nl/?s=haartransplantatie

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Diksy)


Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ)

Ervarings expert met 2 haartransplantaties. (1990 en 1995)

:“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)

Voor een gratis digitaal consult met Hans J. Diks ga je naar: https://www.haarproblemen.nl/gratis-digitaal-spreekuur-hans-j-diks/

Voor een persoonlijk  en onafhankelijk privé consult met Hans J. Diks ga je naar: https://www.haarproblemen.nl/8513-2/

In 10 seconden naar de informatie die jij zoekt op:https://www.haarproblemen.nl/haarproblemen-informatie-zoeken-2/