Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

#HAARTRANSPLANTATIE. Wanneer ben je een goede kandidaat?

Kandidatuur voor een haartransplantatie

Haartransplantatie is een electieve (zelf gekozen) procedure. Echter, ongeacht een verlangen om een behandeling te hebben, moeten patiënten voldoen aan een aantal fundamentele criteria die zullen bepalen of ze inderdaad goede chirurgische kandidaten zijn.

Criteria voor chirurgische haarrestauratie:

 1. Een diagnose van alopecia androgenetica (erfelijke / genetische haaruitval) of een andere aandoening die behandelbaar is met haartransplantatie
 2. Eerst een alternatieve bewezen medische therapie en, indien nodig, voldoende tijd om een volledige reactie te zien (over het algemeen een jaar)
 3. Voldoende haaruitval dat  het het  esthetische uiterlijk beïnvloedt
 4. Adequaat (voldoende) donor haar om te voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften
 5. Realistische verwachtingen over wat chirurgische haarrestauratie kan bereiken

Voor de meeste patiënten, zullen deze fundamentele richtlijnen bepalen of hun kandidatuur voor haartransplantatie voldoet. Echter, voor vrouwelijke en jonge mannelijke patiënten is het bepalen van de kandidatuur  een ingewikkelder zaak.

Haartransplantatie bij jonge patiënten

Sommige jonge mensen ervaren haaruitval en denken dat een enkele haartransplantatie de oplossing voor hun huidige en toekomstige haaruitval kan zijn. Ze wlillen een snelle en permanente oplossing en beginnen het consult met het verzoek om een haartransplantatie nog voordat de arts een kans heeft om ze te onderzoeken en suggesties te bieden over de verschillende behandelmogelijkheden. Ze verwachten vaak dat de operatie geschikt is om hun haarlijn te herstellen en hun oude dichtheid terug te krijgen. . Ondanks deze verzoeken worden haartransplantaties niet geadviseerd bij patiënten jonger dan 25 jaar om vijf belangrijke redenen:

 1. Het is moeilijk (of onmogelijk) voor een arts om de grenzen van de permanente zone te bepalen wanneer een persoon nog jong is. 
 2. Het is moeilijk (of onmogelijk) voor een arts om te bepalen of het donor gebied van een jong persoon stabiel zal zijn in de komende tijd
 3. Hoe eerder de haaruitval begint, hoe groter de kans dat de kaalheid kan worden uitgebreid (en misschien te uitgebreid om een haartransplantatie de moeite waard te maken)
 4. De verwachtingen van een jongere persoon kunnen te hoog zijn (met betrekking tot de gewenste dichtheid en positie van de haarlijn)
 5. Een jongere persoon kan niet weten hoe hij/zij het haar wil gaan  te dragen in de toekomst en elke haartransplantatie (fut of fue) kan donor littekens achterlaten  die kunnen voorkomen dat de patiënt het haar heel kort wil dragen 

Grenzen van de permanente zone (het donorgebied) 

De exacte grootte en vorm van de permanente zone is zeer moeilijk te bepalen bij jongere patiënten sinds miniaturisatie (beginnende haaaruitval) kan beginnen op elke leeftijd. Gebieden die stabiel lijken in een patiënt in zijn twintiger jaren kan een enorm vernanderd zijn in latere tijd. Dit probleem is steeds acuter geworden met de toenemende populariteit van Folliculaire eenheid extractie (FUE)). Aangezien in het algemeen vijf maal het donor gebied van een traditionele FUT/strip procedure gebruikt kan worden, kan het litteken van de strip procedure op den duur zichtbaar worden. Bovendien zullen de haren uit die strip (eerst donorgebied, nu niet meer) uit vallen. .

Donor gebied stabiliteit

Bij de meeste patiënten is het donor gebied resistent tegen DHT op de lange termijn. Sommige patiënten, echter, hebben een minder gemeenschappelijk type van alopecia androgenetica, genoemd diffuse ongedessineerde alopecia (DUPA). Bij patiënten met DUPA, is het donorgebied niet stabiel.  Als een haartransplantatie wordt uitgevoerd op een jonge patiënt die blijkt te DUPA, te hebben zal het transplantatie haar bezwijken aan de effecten van DHT en het cosmetische voordeel van de operatie zal worden verloren, dat wil zeggen de haartransplantatie zal verdwijnen.

Helaas is er geen bloedtest voor DUPA. DUPA wordt geïdentificeerd door miniaturisatie (krimpen van de haarzakjes in reactie op DHT) in de donor gebied, maar dit kan zeer moeilijk te detecteren zijn in een vroeg stadium. Of het donorgebied resistent zal zijn tegen de miniaturisering effecten van DHT op de lange termijn is een cruciale vraag die misschien niet beantwoord zal kunnen worden op het moment van het eerste onderzoek.

Vroege haaruitval als een indicator van uitgebreide kaalhuid

Als de jongere zijn / haar haar vroeg begint te verliezen des te  groter de kans is om over een uitgebreid gebied kaal. te worden en In het algemeen, met uitgebreide haaruitval, is er niet genoeg donorhaar om de hele kale gebied te transplantateren. Terwijl een jonge patiënt in de verleiding kan komen om hun terugwijkende haarlijn of inhammen toch te laten behandelen kan hun uiterlijk er later slechter van  worden vanwege een tekort aan donorhaar om de reeds behandelde gebieden te verbinden. Bijvoorbeeld, een lage, geplante haarlijn met een uitgebreid kale bovenkant van de hoofdhuid is niet een esthetisch mooie look. Evenzo, haar geplant in de inhammen zou in schril contrast staan met een uitgebreid kale hoofdhuid..

Bij patiënten jonger dan 25 jaar oud, is het het beste om de beslissing om tot een operatie over te gaan uit te stellen totdat een meer compleet beeld van de toekomstige haaruitval kan worden bepaald. Het bewaren van bestaand haar door bewezen alternatieve medische therapie, zoals Finasteride (Propecia) en/of Minoxidil (Rogaine) is de meest redelijke actieom  te overwegen tot dat  de haarlijn  volwassen is 

Verwachtingen

Een persoon die voor het eerst haar begint te verliezen heeft kristalheldere herinneringen aan zijn oorspronkelijke dichtheid en lage, brede adolescent haarlijn, dus het is redelijk dat hij / zij  verwacht dat met een haartransplantatie hij / zij kan  terug te keren naar deze eerdere toestand. Helaas, voor de meesten is dit niet mogelijk, met name in een jong persoon die uitgebreid kaal kan gaan wordenl. Als een transplantatie te vroeg wordt uitgevoerd, kan die persoon zijn haar blijven verliezen, waardoor de (te) laag geplante haarlijn,  met niet genoeg donorhaar meer om al het gebied erachter te bedekken,  een cosmetische vreemde aanblijk geven. 

Vaak is er niet genoeg donorhaar meer voor een haartransplantatie om de hele hoofdhuid te dekken. Een oudere patiënt die een haartransplantatie heeft dat haar hersteld naar de voorkant en de bovenkant van zijn hoofdhuid, terwijl de kruin niet behandeld wordt vanwege een rekort aan donorhaar is heel acceptabel. Dat heeft een zeer goede esthetische uitkomst, maar dit is zelden een acceptabele look voor een jonger persoon.

Toekomstige styling

Hoewel er voldoende donorhaar ter dekking van de dunnere gebieden is wanneer een patiënt jong is, vaak is er niet genoeg permanent donor haar om het hele kale gebied te dekken wanneer haaruitval wordt uitgebreid-met name tot en met de kruin.  Niet ideaal, maar meer ter compensatie, kan het haar van het midden en voorste deel van het bovenhoofd over de kruin worden gakamd. Blijf er aan denken: HAARTRANSPLANTATIE MAAKT GEEN HAREN. ZE WORDEN ALLEEN MAAR VERPLAATST.

Haartransplantaties bij vrouwen

Vrouwelijke  haaruitval presenteert zich meestal als dunner (diffuser) over de hele hoofdhuid, in plaats van het klassieke patroon van kalende dat gezien wordt bij mannen. Deze “diffuse” haaruitval wordt veroorzaakt door verschillende niveaus van DHT in de hoofdhuid in vergelijking met mannen en de interactie met een andere chemische stof genaamd aromatase. Als gevolg van deze hormonale verschillen, vrouwen kunnen een instabiel donorgebied hebben  en dus minder vrouwen dan mannen zijn kandidaten voor haartransplantatie chirurgie.

Voordat haartransplantatie wordt overwogen bij vrouwelijke patiënten moet hun donordichtheid gemeteworden met behulp van een densitometer,. Het is ook belangrijk dat als er in voorgeschiedenis kan zijn een oorzaak is van haaruitval anders dan erfelijke kaalheid. Uitgebreide diagnostische testen kunnen dit uitsluiten Als de diagnose wordt bevestigd als alopecia androgenetica  en het donor gebied lijkt stabiel, kan de vrouwelijke patiënt kan een uitstekende kandidaat zijn voor chirurgische haarrestauratie. 

Overzicht

Veel, maar niet alle, haarrestauratie artsen begrijpen deze complexiteit van de diagnose en behandeling onvoldoende en vertonen  terughoudendheid in het overwegen bij vrouwen voor haartransplantatie chirurgie. Om deze reden, het is noodzakelijk dat de aspirant-patiënt  onderzoekt of dit geldt voor de arts van hun keuze. Patiënten moeten ervoor zorgen dat de arts een adequaat onderzoek doet voor het aanbieden van een chirurgische behandeling. Jongere patiënten moeten geïnformeerd worden over DUPA en de lange termijn vertakkingen van een permanente operatie overwegen. Vrouwen moeten de diagnose van alopecia androgenetica bevestigd zien door densitometry en, indien nodig, uitgebreide diagnostische testen om niet-alopecia oorzaken uit te sluiten bij haaruitval.

Bron: Bernstein Medical

Vertaling: Hans J,. Diks

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.