Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval. 15 mythen die je niet meer moet geloven

 logo_haarproblemen

Eerlijk, onafhankelijk, betrouwbaar

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in de kennissenkring met haarproblemen? Ik zou het op prijs stellen als je mijn informatie dan wilt doorsturen. Je kan daar een ander mee helpen.15-baldness-myths-you-should-stop-believing

En dan is daar die ene dag. Je kijkt in de spiegel en denkt: valt mijn haar nu uit of verbeeld ik me dat? Als je echt haaruitval hebt kan je er van uitgaan dat het al een tijdje bezig is. Het kan zelfs zo zijn dat je al zo’n 50% van je haren hebt verloren voordat je het in de gaten hebt. En dat zeker als het haarverlies zich over het hele hoofd manifesteert.

Er zijn nogal wat mythen met betrekking tot de oorzaken van haaruitval. Hieronder volgen de 15 grootste

 

 


  1. Te veel zon kan haaruitval versnellen

too-much-sun-exposure-causes-baldness-myth

We weten allemaal dat teveel zon slecht is voor de huid maar als oorzaak van extra haaruitval kan deze mythe .
Wel is het zo dat teveel UV stralen het haar uitdrogen waardoor de haren makkelijk breken.

 

 

 


2. Het haar teveel wassen

shampoo-causes-hair-loss-myth

Deze mythe is ontstaan doordat jouw haaruitval het meeste opvalt na het wassen. Je kan per dag wel zo’n 100 haren verliezen zonder dat er sprake is van overmatige haaruitval. Die 100 haren vind je terug in jouw kam of borstel of ze waaien weg in de wind. Er blijven echter altijd wel haren tussen het bestaande haar zitten en die komen er bij het wassen uit. Het beroemde putje van de douche. Die 100 haren zijn normaal vanwege de 3 fasen van haargroei. Het zijn de haren die in de uitvalfase zitten om later weer opnieuw te gaan groeien.


3. Door grijze haren uit de hoofdhuid te trekken verlies je er twee

 rp_211-150x150.jpg

Niet waar. Het haar wordt grijs door het ouder worden en niet door het plukken uit de hoofdhuid. Eigenlijk is de natuur onze vriend. Zeker bij mensen met donker haar wordt het haar door de grijze haren langzaam lichter en dat staat beter bij de huid. Je ziet soms mensen die hun donkere haar niet kwijt willen en gaan het dan donker verven. Daardoor krijgen ze een harde uitstraling in het gezicht. Het beste om te doen is de grijze haren hun gang laten gaan of het haar in een lichte tot middelblonde kleur te verven.


4.  Op je hoofd staan bevordert haargroei vanwege een betere doorbloeding

van het hoofd,

standing-upside-down-can-cause-baldness-myth

 

 

Er kan wel wat waarheid zitten in het idee om de bloedtoevoer naar het hoofd te bevorderen. Alleen is echter nog nooit bewezen dat het werkt om haaruitval te voorkomen.

 

 

 


 5. Higher Testosterone Levels Cause Hair Loss

Het is niet het Testosteron dat de haaruitval veroorzaakt maar het Dihydrotestosteron dat de oorzaak is van het haarverlies. Dihydrotestosteron is een chemische omzetting van Testosteron


6. Haaruitval is erfelijk en wordt veroorzaakt door de genen van moeder

Ieder mens is een resultaat van de genen van beide ouders. Je kan dus niet zomaar moeder aanwijzen als de oorzaak van jouw pech.

family_tree


 7. Het dragen van petten of hoeden

Daar is totaal geen medisch bewijs voor. Ik kan mij nog herinneren dat veel dienstplichtigen in de vorige eeuw hun haaruitval aan het dragen van de soldaten pet weten. Wat ze echter vergaten was het feit dat ze op die leeftijd ook lichamelijk volwassen werden en de hormonen begonnen te kriebelen.


8. Dode follikels kunnen weer tot leven komen

Was het maar waar. Dood is dood. Wat wel kan is bestaande follikels weer activeren. De enige mogelijkheid om haaruitval permanent te bestrijden is door een haartransplantatie. Die maakt ook geen dode follikels levend maar verdeelt de follikels van achter naar voor. Een wat eerlijkere verdeling dus.

Haartransplantatie


9. Dunner haar krijg je alleen later in het leven

Jammer genoeg niet. Zichtbare haaruitval kan al op jeugdige leeftijd, zo rond de tienerjaren, optreden.


10. Als opa kaal is wordt jij het ook

bald-father-genetic-baldness

 

Dat is zeer wel mogelijk maar hoeft niet waar te zijn. Ook Opa is het product van de genen van twee mensen. Het kan ook voorkomen dat de kaalheid een generatie overslaat omdat je voorouders gelukkige genen hebben met betrekking tot haarverlies.

 

 

 

 


11. Minoxidil is het enige werkzame medicijn voor vrouwen met haaruitval

Minoxidil is er ook voor mannen. Mannen gebruiken meestal 5% terwijl vrouwen meestal 2% gebruiken. De reden dat vrouwen 2% gebruiken is de bijwerking die er bij 5% kan optreden. Die bijwerking is een vermeerdering van het gezichtshaar, iets dat voor mannen geen probleem is maar voor vrouwen wel.


12. Lotions tegen haaruitval werken alleen op het bovenhoofd

Als je denkt dat een lotion niet door de huid kan dringen om zijn genezende werking te doen heb je het mis. Natuurlijk breng je de lotion alleen op de hoofdhuid aan maar die lotion kan door de poriën in de huid dringen en vandaar in de bloedstroom. Zo’n haargroei lotion reist dus via de bloedstroom door het hele lichaam.


13. Anti-Conceptie pillen veroorzaken geen haaruitval

Dat is afhankelijk van de chemische samenstelling van die pil. Als je als vrouw gevoelig bent voor Androgeen kan het mogelijk zijn dat een pil die rijk is aan Progesteron kan het zijn dat jouw haaruitval daar aan te wijten is want Progesteron wordt gemakkelijk omgezet tot Androgeen.


14. Vrouwen kunnen net zo kaal worden als mannen

Het haaruitval patroon van mannen en vrouwen is verschillend. Vrouwen krijgen een diffuse haaruitval over het hele hoofd. Mannen ontwikkelen een ander patroon.

 


15. Alle haaruitval kan niet worden hersteld

reverse-male-pattern-baldness

 

 

 

Niet altijd maar soms wel. Als er nog levende maar niet groeiende follikels in de huid aanwezig zijn kunnen die soms gerevitaliseerd worden. Er zijn vele studies gaande om dit mogelijk te maken.

  

FOTO HJDHans J. Diks, hoofdredactie

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)

 

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.