Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval. 17 mythen en feiten

Haaruitval. 17 mythen en feiten

Er gaan nogal wat verhalen rond over de oorzaken van haaruitval. Meestal zijn anekdotisch zoals: “Bij de vriendin van mijn vrouw en daar weer de dochter van lag is-ochtends ineens al het haar naast haar hoofdkussen”. En zo kun je nog veel meer verhalen horen. Hieronder kun je er een aantal aantreffen. Niet dat ze dal allemaal zijn maar alleen de meest voorkomende.

1, Mythe. Door haarroos krijg je haaruitval.

Feit.  Het is wetenschappelijk bewezen dat haarroos en haaruitval niets met elkaar hebben te maken. Het haarroos kun je last hebben van een droge huid en jeuk op de hoofdhuid.

2, Mythe. Van regelmatig het haar knippen bevorder je de haargroei.

Feit.  Haargroei komt van binnen uit. Je kunt aan de buitenkant niets doen om de haargroei te bevorderen. Je kunt wel het haar beschadigen door een verkeerde haarbehandeling. Als je het beschadigde haar er dan weer uit knipt, is het nieuwe, nog te groeien haar, weer van dezelfde kwaliteit als voor die verkeerde behandeling.

3, Mythe. Door massage van de hoofdhuid kun je de haargroei bevorderen en haaruitval bestrijden.

Feit. Massage heeft geen effect op de haargroei. Je kunt er zelfs door de wrijving meer haaruitval van krijgen.

4. Mythe. Haaruitval komt alleen maar op oudere leeftijd voor.

Feit. Haaruitval kan op iedere leeftijd voorkomen. Zo zijn er verschillende haarziekten die haaruitval kunnen veroorzaken. Ook bij bepaalde medicijnen kan haaruitval de oorzaak zijn.

5, Mythe. Haarverzorgingsproducten kunnen tot haaruitval lijden.

Feit. De dagelijkse haarverzorgingsproducten, zoals shampoo, gel en haarlak geven geen haaruitval. Wat wel het haar kan beschadigen zijn  chemische producten zoals bijvoorbeeld haarverf. Te hete krultangen zijn ook niet bevorderlijk voor een gezonde haargroei.

6. Mythe. Haaruitval wordt geërfd van of de vader of de moeder.

Feit. Bij haaruitval hebben we te maken met ongeveer 200 genen. Die genen komen van beide kanten van de familie. Dus kan haaruitval zowel van de vader als de moeder worden geërfd. Het is zelfs mogelijk dat de haaruitval een generatie overslaat..

7. Mythe. Haaruitval wordt veroorzaakt door een hoofddeksel.

Feit. Haargroei komt van binnenuit. Dus een hoofddeksel is daar niet schuldig aan. Ik herinner mij nog van vroeger dat veel militairen de pet aanwezen als oorzaak van hun haaruitval. De echte reden was dat ze in de diensttijd volwassen werden en als ze pech hadden te maken kregen met een erfelijke haaruitval veroorzaakt door hormonen. Die pet had daar niets mee te maken.

8. Mythe. Als je de eerste grijze haren er uit trekt krijg je meer grijze haren terug.

Feit. Melatonine in de haren geven het de haarkleur. Als de melatonine bij het ouder worden, verdwijnt worden die haren grijs of wit. Het haartrekken heeft daar dus niets mee te maken.

9. Mythe. Te weinig doorbloeding in de hoofdhuid geeft haaruitval.

Feit. De hoofdhuid behoort tot het meest doorbloedde deel van het lichaam. Op je hoofd staan heeft dus geen zin.

10. Mythe. Teveel je haar wassen geeft haaruitval.

 Feit. Dat is geen oorzaak van haaruitval. De verklaring is als volgt. Iedere dag    verlies je een aantal haren. Met het wassen komen die er uit. Als je nu het haar  minder wast komen er haren van meerdere dagen uit.

11. Mythe. Lichaamsoefeningen veroorzaken haaruitval.

Feit. Het is juist het tegengestelde. Lichaamsoefeningen zorgen mede voor een gezonde haardos.

12. Mythe. De manier waarop je slaapt, heeft invloed op haaruitval

 Feit.  Er zijn mensen die denken dat de positie waarin je slaapt haaruitval  kan veroorzaken. Wees gerust. Het is niet waar.

13. Mythe. Het aantal haren op het hoofd kan worden vermeerderd.

Feit. Vergeet het maar. Zelfs met een haartransplantatie lukt dit niet. Bij een haartransplantatie worden de haren beter en eerlijker verdeeld. Er komen geen haren bij. We worden geboren met een aantal haren, iets wat erfelijk is bepaald. Dat aantal kan niet worden vermeerderd met een pil of lotion.

14. Mythe. Als ik mijn haar niet laat knippen blijft het groeien

Feit. Was dat maar waar. Jouw haar stopt op een gegeven moment met groeien. Dat heeft te maken met de haargroeicyclus. Het haar, ook als je gezond groeiend haar hebt, valt ook jouw haar uit, gaat dan  in een rustfase voordat het weer gaat groeien.

  • De groeifase (anogene fase) duurt 12 tot 60 maanden
  • De uitvalfase (catogene fase) duurt 2-3 weken
  • De rustfase (telogene fase) duurt 3-4 maanden

Nu even meerekenen. Het haar groeit gemiddeld 1 cm. per maand. Laten we er van uitgaan dat jouw haar een groeifase heeft van 18 maanden. Dan wordt jouw haar dus maximaal 18 cm. lang voordat het weer in de uitvalfase belandt. Maar als jouw haargroeifase 60 maanden duurt, iets wat in uitzonderlijke gevallen voorkomt, dan kan jouw haar dus 60 cm. lang worden. Na de uitvalfase is er dan weer een rustfase voordat het haar weer gaat groeien.

15. Mythe. Kale mannen hebben meer testosteron

 Feit.  Het mannelijke patroon bij haaruitval is de meest voorkomende oorzaak        van haaruitval. Het wordt veroorzaakt door DHT – een bijproduct van  testosteron – Door de binding aan receptoren in de haarzakjes  veroorzaken ze krimpen en verzwakken, voordat ze uiteindelijk sterven. Hoewel de niveaus van DHT in het lichaam meestal verhoogd zijn tijdens de fasen van haaruitval, kan het bij mannen met zowel hoog als laag testosteronniveau voorkomen. Het hangt meer af van hoe gevoelig de haarfollikels zijn voor de hormonen.

16. Mythe. Haarverlies behandelingen werken niet

Feit. Er is een breed scala aan effectieve chirurgische en niet-chirurgische behandelingen beschikbaar, van erkende medicatie die haaruitval kan stoppen tot haartransplantatie die de haren opnieuw, maar nu eerlijker, verdelen over de hoofdhuid.

17. Mythe. Dode haarfollikels kunnen weer worden geactiveerd.

 Feit. Medicijnen of Low Level Laser kunnen het haar wat dikker maken maar als een haarfollikel eenmaal dood is kan er niets meer aan worden gedaan om die follikel tot leven te wekken.


Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ).  Ervarings expert. Heeft zelf  2 haartransplantaties. (1990 en 1995) gehad.

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)

                HANDIGE LINKS NAAR HANS J. DIKS


Deze non-profit website wordt mede mogelijke gemaakt door onze sponsors

 HAARTRANSPLANTATIE

               www.hairplusmc.nl 


 LASER THERAPIE (LLLT)

www.hairmax.com
 

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.