Oorzaken van haaruitval bij mannen
Het ontstaan mannelijke kaalheid. Klassieke mannelijke kaalheid (Alopecia Androgenetica). De zogenaamde androgene (mannelijke kaalheid) haaruitval komt vooral bij mannen voor. Het heeft te maken met een erfelijke aanleg en de aanwezigheid van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT wordt gevormd uit het zo bekende testosteron. De erfelijkheid kan van vaders- of moederskant komen en is genetisch bepaald.

Wie overkomt het?
Haast alle mannen van het zogeheten Kaukasus (westerse) ras, waar ook de meeste Europeanen onder vallen, krijgen uiteindelijk met haaruitval te maken. Het is een natuurlijk proces dat naast het ras beïnvloed wordt door geslacht, leeftijd, erfelijkheid en hormoonhuishouding. Het verloop van de haaruitval is voor alle mannen anders. De ene wordt helemaal kaal, op het kransje na. De ander behoud zijn haar tot op late leeftijd. Het wordt alleen wat dunner. Kaalheidverschijnselen kunnen al vanaf het 16e jaar optreden.

Wie is de schuldige? Vader of moeder?
Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het overerven van de klassieke mannelijke kaalheid via moeder als vader kan worden overgebracht. Een tijd lang is zelfs gedacht dat de vrouwelijke lijn het belangrijkst was. Wanneer erfelijke haaruitval in de familie voorkomt, is de kans dat de nazaten er ook mee te maken krijgen groter.

Verschijnselen bij mannen
Zoals eerder beschreven is de klassieke mannelijke haaruitval een proces dat zich bij haast alle mannen iedereen voor zal doen. De uiterlijke kenmerken zijn:
• De hoefijzervorm van de haaruitval, goed te zien in nat haar.
• Het haar gaat langzamer groeien.
• Het haar wordt pluizig van structuur.
• Het haar wordt ook wat krulleriger.
• De haardiameter neemt af
• De haren worden in toenemende mate vervangen door donsachtig haar dat niet meer groeit tot het uitvalt.

Wanneer wordt haaruitval zichtbaar?
Voor de man zelf is een dunnere haardichtheid op de kruin of in de inhammen de duidelijkste tekenen voor de aanwezigheid van erfelijke haaruitval. Er zijn diverse patronen die het verloop van de haaruitval tonen. Er blijft altijd een kransje haar staan in de vorm van een hoefijzer waarbij de zij- en achterkant van de schedel goed groeiend haar blijft staan. De reden hiervoor is de ongevoeligheid voor het DHT. Zonder dit gegeven zou een haartransplantatie onmogelijk zijn.

logo-haco  

Onafhankelijke en eerlijke voorlichting over alle haarproblemen

Deze informatie wordt u aangeboden door Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ).

Hans J.Diks is als vrijwilliger werkzaam voor de Stichting Medi-Budget,

een non-profit organisatie op het gebied van voorlichting bij haarproblemen.
“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Diksy)