Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval bij vrouwen, de Ludwig schaallogo-haarproblemen

Eerlijk en onafhankelijk

 

Haaruitval

Huv.vrouw

Voor mannen is er de Norwood-Hamilton schaal om de stand van de haaruitval weer te geven. Niet zo bekend is de Ludwig schaal voor vrouwen.

De eerste tekenen van vrouwelijke haaruitval

Afgezien van haaruitval door medische oorzaken kunnen vrouwen ook een androgenetische (erfelijke) haaruitval krijgen. Deze manifesteeerd zich, ander dan bij mannen, door een algehele dunning over het hele bovenhoofd. Als eerste wordt dit meestal opgemerkt door het breder worden van een scheiding in het haar.  Het verschil met mannen is wel dat totaal haarverlies haast niet voorkomt. Het haar kan heel dun worden maar over het algemeen blijft de haarlijn in tact en vormen er zich geen inhammen zoals bij mannen.

Het nut van de Ludwig schaal

De Ludwig schaal geeft aan vrouwen en hun artsen de mogelijkheid om de haaruitval te bespreken zonder dat de cliënt aanwezig is.  Het patroon voor haaruitval bij vrouwen verschilt duidelijk van de haaruitval bij mannen.

 De Ludwig schaal in fasen.

Fase 1: Het haar wordt dunner op het hele bovenhoofd en de scheiding in het haar wordt wijder. In deze face is de haaruitval nog makkelijk te camoufleren door de haarstijl aan te passen. In deze fase is het ook aan te bevelen om Minoxidil te gaan gebruiken. Minoxidil kan de haaruitval stoppen en soms ook nieuw haar geven maar research heeft aangetoond dat dat maar in 25% van de gevallen gebeurt. Denk er wel aan dat als je de behandeling met Minoxidil stopt de haaruitval weer verder gaat.

Fase 2: De haaruitval wordt nu duidelijker zichtbaar. Er zijn dan al ongeveer 50% van de haren uitgevallen. Het is nu tijd geworden om een dermatoloog (huidarts) te consulteren. Let er wel op dat die dermatoloog gespecialiseerd is in haaruitval. Hij moet ook kunnen vaststellen of we hier te maken hebben met een medische of een hormonale (erfelijke) oorzaak. Een medische oorzaak kan onder andere zijn:  ijzertekort,  bloedarmoede of een probleem met de schildklier . Op www.haarweb.nl, een forum voor lotgenoten, kan je vragen om een geschikte dermatoloog in jouw buurt.

Fase 3: In deze fase kan je de hoofdhuid duidelijk tussen de nog aanwezige haren zien. Een haarwerk kan in deze fase een oplossing bieden. Omdat het dunne gedeelte van de hoofdhuid groter is dan het deel op het achterhoofd is een haartransplantatie niet altijd een mogelijkheid. Er is dan een tekort aan donorhaar op het achterhoofd.  Voor vrouwen in fase 3 is haartransplantatie alleen mogelijk als dat  wordt gezet aan de voorkant van het hoofd. Dan is er minder donorhaar nodig maar blijft de rest van het bovenhoofd onbehandeld.

Hoe kan je haaruitval bij vrouwen camoufleren

  1. Minoxidil, maar dat werkt niet bij iedereen

Minoxidil

2. Haarverdikkingsvezels (o.a. Toppik)

3. Low Level Laser (o.a. HairMax)

LLL

4. Haarwerken

Haarwerk


Door:   Hans J.Diks.

De consumentenman bij haarproblemen

FOTO HJD

Gratis digitaal consult

http://Onafhankelijk privé consult

hans@haarproblemen.nl

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt” (Diksy)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.