Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval bij vrouwen vaak te verhelpen

Door Hans J.Diks, haarconsument

rp_hansdiks-150x150111.jpgHaarproblemen zoals een dunner wordende haardos, vanwege haarverlies of afbrekende haren komen vaak voor en menige man berust er in, of maakt van de nood een deugd. Voor vrouwen ligt het verliezen van een mooie haardos veel gevoeliger. Gelukkig is haaruitval bij vrouwen vaak te verhelpen.

Een typische mannenkwaal

Bij mannen is de haaruitval een onontkoombaar probleem, dat uiteindelijk bij 70% lijdt tot een bepaalde vorm van kaalheid. De veroorzaker is bij mannen doorgaans het hormoon testosteron. De haargroeicyclus raakt verstoord indien testosteron zich omzet in dihydrotestosteron. De haarwortel stopt daardoor met het produceren van haren.

Haaruitval bij vrouwen

Vaker dan vroeger krijgen tegenwoordig ook vrouwen met een vorm van haaruitval te maken. Deskundigen gaan er van uit dat het haarverlies te maken kan hebben met:

  • Stress, roken, hormonen in vlees, anticonceptiepil of te weinig vitaminen en proteïne.
  • Minder vrouwelijke hormonen (oestrogenen) en meer mannelijke (testosteron) in het bloed (zoals tijdens de menopauze).
  • Diabetes, medicijnen (cholesterol- en bloeddrukverlagers).
  • Slecht werkende schildklier of een schommelende hormoonhuishouding.

 Wat kun je als vrouw tegen haaruitval doen

Een vrouw met haarverlies is geen prettige combinatie, je kunt je er behoorlijk ongelukkig bij voelen. Maar als vrouw hoef je niet te berusten in haarverlies, want er zijn nog wel mogelijkheden die de kaalheid tegengaan. De behandelingsmogelijkheden zijn de laatste jaren sterk verbeterd.

  • Er zijn geneesmiddelen (voor mannen pillen) en haargroeilotions die de haaruitval remmen.
  • Ook wordt mesotherapie of een combinatie daarvan toegepast. Mesotherapie is nieuw en veelbelovend. Het houdt in dat er met een speciaal ontworpen apparaat via een serie micro-injecties bouwstoffen in de hoofdhuid worden geïnjecteerd.
  • Preventieve verzorging is ook belangrijk: speciale shampoo/conditioner, goede borstel, bij föhnen eindigen met koude lucht. Kwetsbaar haar niet verven of permanenten en (natuurlijke) vitamines nemen.

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is wellicht effectiever. Transplantatie wil zeggen dat er huid met gezond haar, op het hoofd wordt verplaatst naar de kale plekken. Onder plaatselijke verdoving wordt een reepje huid met gezond haar weggehaald. Vervolgens wordt dat reepje in stukjes gesneden en gescheiden in afzonderlijke haarzakjes. In voorgeprepareerde gaatjes worden die haarzakjes daarna op de kale plekken van het hoofd (vaak de bovenkant) teruggeplaatst. De bedoeling is dat daarna die geïmplanteerde haren lekker beginnen te groeien en de kaalheid gaan wegnemen. De geïmplanteerde haren gaan levenslang mee. Tien tot vijftien procent van alle transplantaties wordt bij vrouwen gedaan.

Alternatieve oplossing

Streng gelovige Joodse vrouwen, moeten vanwege hun geloof hun haren bedekt houden. Dat doen ze vaak door hun haren kort te knippen en daarover een (vaak sexy) pruik te dragen.

Gratis objectieve en onafhankelijke nieuwsbrief over meer dan 40 haarproblemen door Hans J.Diksop:

www.haarproblemen.nl

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.