Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

CHEMOTHERAPIE EN HAARUITVAL. DE MEEST GESTELDE VRAGEN

Door stichting medi-Budget, een non-profit stichting

Eerlijk, onafhankelijk, betrouwbaar

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in uw kennissenkring met haarproblemen? Ik zou het op prijs stellen als je deze informatie dan wilt doorsturen. Je kunt daar een ander mee helpen.


CHEMOTHERAPIE EN HAARUITVAL. DE MEEST GESTELDE VRAGEN

Valt bij chemotherapie het haar iedere keer uit?

Niet iedere keer. Dat is afhankelijk van de gebruikte stoffen. De stoffen die gebruikt worden bij kanker aan het maag-darmkanaal veroorzaken over het algemeen geen haarverlies terwijl de stoffen die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haarverlies als uitvloeisel hebben. Het is ook van persoon tot persoon afwijkend. De ene hoofdhuid is er meer gevoelig voor dan de andere waardoor bij 2 personen met dezelfde behandeling de uitkomst toch afwijkend kan zijn.

Hoe komt het dat het haar uitvalt?

Chemotherapiestoffen tegen kanker doden alle delende cellen of ze nu gezond of ziek zijn Ze gaan dus niet selectief te werk en gaan dus ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haar follikel aantasten. De reden hiervoor is dat in normale omstandigheden die haarstamcellen zich delen in zogenaamde “dochter cellen” die voor de keratine in het haar zorgen. Met sommige anti- kankerstoffen wordt dit proces onvoorzien gestopt waardoor het haar 2 tot 3 weken na de start van de behandeling uitvalt. Wel is het zo dat de stamcellen niet aangetast worden zodat aan het einde van de behandeling de haren andermaal hergroeien

Is het gebruik van de koelinghelm nuttig?

Het grondbeginsel van de koelhelm is simpel. Door de kou trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich bijeen waardoor de anti-kankerstoffen daar slechter in kunnen doordringen. Daarom kan haaruitval worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. Het verplegend kader kan u daar veel meer over vertellen.

Het haar laten knippen voor de behandeling?

Dat zal de haaruitval niet stoppen maar het is toch wel een uitstekende tip. De haaruitval in kort haar lijkt dan minder. Een psychologisch effect dus. Als u van plan bent om voorlopig een haarwerk te gaan dragen is het beter om het haar te laten knippen op het tijdstipdat u de pruik voor de eerste maal opzet. Ook is het zo dat het resultaat van een koelhelm beter is met kort haar. Zorg er wel voor om tijdig een pruik te bestellen omdat er dikwijls wat aan vermaakt moet worden. We hebben het hier dan over een confectiepruik Een pruik helemaal op maat gemaakt duurt in de regel meer dan 6 weken en die tijd heeft u mogelijk niet.

Pijn aan de hoofdhuid tijdens de behandeling?

Dat heeft te maken met de giftige stoffen onder de huid. Om de spanning wat te verzachten mag de hoofdhuid behoedzaam worden gemasseerd.

Wanneer groeit het haar terug na de behandeling?

Dat hangt af van de gebruikte stoffen. Enkele stoffen worden door het lichaam snel verwijderd en begint de haargroei onmiddellijk. Bij andere stoffen duurt het langer waardoor hergroei ook wat langer uit kan blijven. Normaliter echter is hernieuwde haargroei al na een maand waarneembaar.

Kan het dragen van een pruik de hergroei beïnvloeden?

Daar hoeft u niet angstig voor te zijn. De pruiken van vandaag de dag zijn luchtig en laten de hoofdhuid ademen zodat ze de haargroei die in de hoofdhuid “under construction” is niet doorkruisen.

Wat als het haar niet zo vlot groeit als vroeger?

Ofschoon de hergroei bij de meeste mensen na de chemotherapie hetzelfde is als voor de behandeling kan het voorkomen dat de haargroei soms kortstondig slechter is. Je ziet dan:

  • Dunner haar
  • Dunner geplant
  • Wit haar of deels wit haar
  • Krullend terwijl het allereerst stijl was
  • Stijl terwijl het eerst krullend was

U hoeft echter niet ongerust te zijn Dit is maar kortstondig. Geleidelijk aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de behandeling was en ook de kleur keert weer terug.

Wanneer kan ik mijn haar weer kleuren?

Als het haar weer 2 tot 3 centimeter lang is kunt u het weer kleuren. Aangeraden wordt wel om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals onder andere henna in plaats van chemische kleurstoffen.

Deze informatie wordt u mede aangeboden door www.alopecia-vereniging.nl

Meer info: https://www.haarproblemen.nl/?s=chemo


 

Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ).  Ervarings expert met 2 haartransplantaties. (1990 en 1995)

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)


Deze non-profit website wordt mogelijke gemaakt door onze sponsors

 HAARTRANSPLANTATIE

               www.hairplusmc.nl 

                

 www.nationaalhuidcentrum.nl


       LASER THERAPIE (LLLT)

    www.hairmax.com


MICRO HAAR PIGMENTATIE (MHP)

www.beautycarenederland.nlHome

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.