Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval, een nieuwe studie met potentie

De eer voor deze studie gaar naar Dr. George Cotsarelis en zijn team van de universiteit van Pennsylvania, USA.

Een proteïne

Door het vergelijken van biopsies (huidmonsters) van kale huid en behaarde huid vonden de onderzoekers dat in de kale huid de proteïne “Prostaglandine D2 (PGD2) haast drie maal meer voorkwam als in de biopsie van de behaarde huid.

Verdere studie

Toen het proteïne eenmaal geïdentificeerd was zijn er verdere tests gedaan op muizen en op follikels die in het laboratorium waren gekweekt. Daarbij bleek dat PGD2 de haargroei echt verminderde.

Wat nu

Niemand wist tot dan toe dat PGD2 iets te maken had met haargroei,” vertelt Dr. Cotsarelis. “We wisten wel dat andere proteïnen haargroei konden bevorderen zoals is gebleken met Latisse”. In Latisse zit het prostaglandine F2alpha dat wimperhaar kan verlengen. Dat werd bij toeval gevonden bij mensen die oogdruppels tegen glaucoom gebruikten met dat prostaglandine er in en die bemerkten dat hun wimpers langer werden. PGD2 werkt dus tegenovergesteld als F2alpha. De een verminderd haargroei de ander bevordert haargroei.

Hoe zit het dan met het beroemde Dihydrotestosteron (DHT)?

Tot nu toe werd gedacht dat haaruitval werd veroorzaakt door een overgevoeligheid voor DHT en als je dat kan verlagen kan je haaruitval voorkomen (Propecia). Dat helpt ook in ongeveer 50% van de gevallen. Nu heeft Dr. Cotsarelis een andere complicerende factor, PGD2 toegevoegd.

Op het goede spoor

Eng bewijs dat de onderzoekers op het goede spoor zijn is Minoxidil. Minoxidil activeert een enzym dat, ja u raadt het al, prostaglandine produceert.

Stamcellen, DHT, F2alpha, Acell, PRP

Verwarrend vindt u niet? Toch zijn we al veel verder gekomen in de laatste jaren. Het lijkt wel op het aantal nieuwe vindingen per jaar meer wordt. Dat heeft ook te maken met het feit dat haaruitval de laatste jaren serieuzer wordt bekeken. Laten we hopen dat u niet meer van uw behandelende arts hoort: “Daar moet u maar mee leren leven”.

Wanneer beschikbaar?

Regelmatig zijn er nieuwe vindingen die de hoop op een definitieve oplossing tegen haaruitval verhogen. Maar dan komt meestal de boodschap dat toepassing in de praktijk nog wel even op zich laat wachten. In dit geval zegt Dr. Cotsarelis: “Door de vinding deze receptor is er een goede kans dat toepassing in de praktijk niet ver weg meer is.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.