Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval en Haartransplantatie met PRP

HAARTRANSPLANTATIE EN PLATELET RICH PLASMA (PRP)

Mannen en vrouwen die interesse hebben in een haartransplantatie gaan meestal eerst op het internet naar informatie zoeken. Ze komen dan regelmatig Platelet Rich Plasma (PRP) tegen met betrekking tot die haartransplantatie om de heling en de haargroei te bespoedigen. Veel positieve berichten zijn ook te vinden over PRP met betrekking tot sportblessures. Een reden voor mij om eens uit te zoeken hoe PRP kan worden gebruikt bij haartransplantaties, wat het doel is en of het werkelijk bijdraagt tot een betere heling en een betere haargroei.

Wat zijn platelets.

Platelets zijn biologische bestanddelen van bloed zoals ook de rode en witte bloedcellen. Anders als witte en rode bloedcellen hebben platelets geen kern en zijn daardoor dan ook geen cellen. Ze zijn ook kleiner dan witte en rode bloedcellen. Ze zijn het meest bekend door hun capaciteit om het bloeden te stoppen.

Platelets zijn meer. Platelets zijn meer als biologische stoffen om bij een bloeding in te grijpen. Iedere platelet is ook een biologische opslagplaats van moleculaire groeifactoren. Groeifactoren die geassocieerd worden met platelets zijn:

  • Van Platelets afgeleide groeifactoren.( Platelet –derived growth factor / PDGF). Zorgt voor bloedvaten groei, cel reparatie en huidaanmaak.
  • Omvorming van groeifactorbèta (Transforming growth-factor-beta / TGF-b). Zorgt voor de matrix tussen de cellen, bot metabolisme.
  • Vasculaire endotheliale groeifactoren (Vascular endothelial growth factors / VEGF). Zorgt voor de aanmaak van bloedvaten.
  • Epidermale groeifactoren (Epidermal growth factors / EGF).Zorgt voor celgroei en cel differentiatie, aanmaak van bloedvaten en aanmaak van collageen.
  • Fibroplast groeifactor-2 (Fibroplast groetfactor-2 / FGF-2). Zorgt voor de aanmaak van speciale bloedvaten.
  • Insuline groeifactoren (Insuli-like growth factor / IGF). Regelt de fysiologie in haast elk type cel.

Al deze groeifactoren dragen bij tot de genezing van verwondingen, De rationalisatie voor het gebruik van PRP in de chirurgie is om kunstmatig het aantal platelets te vermeerderen om tot een snelle genezing bij te dragen.

Wat is PRP.

PRP is bloedplasma dat een grotere concentratie van platelets bevat als normaal.  PRP is: “Autologous”, wat betekent dat het lichaamseigen is. Daarom accepteert ons lichaam dat zonder afstootverschijnselen.

Hoe wordt PRP gemaakt.

PRP wordt gemaakt van het eigen bloed.

Bloed wordt afgenomen zoals gebruikelijk.

Dat bloed gaat in een centrifuge voor een bepaalde tijd.

Daarna is er een duidelijk verschil te zien tussen de rode en witte bloedlichaampjes.

Dat deel van het bloedplasma dat rijk is aan platellen wordt verwijderd.

Het gebruik van PRP

Dit heeft drie doelen.

  1. Om de haarfollikels tijdens en na de haartransplantatie te bewaren en verbeteren.
  2. Om weefselreparatie en de algehele heling na de haartransplantatie te verbeteren.
  3. Om slapende haarfollikels te prikkelen en nieuwe haargroei te stimuleren.

PRP voor hernieuwde haargroei.

PRP wordt ook zonder haartransplantatie gebruikt om hernieuwde haargroei te stimuleren.

Meer info: https://www.haarproblemen.nl/?s=PRP

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.