Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval. Finasteride vs Minoxidillogo-haarproblemen

Eerlijk en onafhankelijk

Haaruitval. Finasteride vs Minoxidil

VS

Haaruitval medicijnen zoals Finasteride (Propecia) en Minoxidil (Regaine) kunnen in veel gevallen, maar niet bij iedereen, effectief zijn in het bestrijden van haaruitval. Zij kunnen apart maar ook tegelijkertijd worden gebruikt. Zij werken in ieder geval niet op dezelfde manier.

minoxidilPropeciaBij de introductie van deze twee middelen werd gedacht dat “de heilige graal” was gevonden en dat kaal worden vanaf nu een keuze was. Beiden zijn nu al een tijdje op de markt en veel mannen (beide middelen) en vrouwen (alleen Minoxidil) hebben er baat bij. Beide middelen hebben (zoals gebruikelijk bij medicijnen) wat bijwerkingen. Hierbij de voor- en nadelen zodat de beslissing om een of beide middelen te gaan gebruiken wat makkelijker wordt.

Een pil of lotion

Minoxidil wordt plaatselijk op de hoofdhuid aangebracht. Finasteride zit in een pil die moet worden ingenomen, eenmaal per dag.  Minoxidil dient twee maal per dag te worden aangebracht. Voor beide middelen geldt dat bij gebleken succes het middel doorlopend moet worden gebruikt om de werking niet te verliezen. Veel mensen voelen zich prettiger met een middel dat uitwendig dient te worden gebruikt in plaats van een pil om in te nemen. Een pil gaat namelijk door het hele lichaam, ook op plaatsen waar het niet nodig is.

De werkzaamheid

Beide middelen hebben hun werkzaamheid bewezen maar niet in dezelfde mate en niet bij verschillende personen. Volgens Merck & Co, de fabrikant van Finasteride (Propecia), stopt bij de meerderheid van de gebruikers de haaruitval. Bij ongeveer de helft van de gebruikers kan wat hernieuwde haargroei optreden. Gezien de hormonale werking wordt gebruik bij vrouwen afgeraden. Ook zijn er geen studies hiervoor gedaan.

Minoxidil is werkzaam van 30 tot 40 procent bij gebruik van de 2% formule. De 5% levert een hoger resultaat op (50-60%). Vrouwen kunnen ook de 5% formule gebruiken maar dit kan wat extra gezichtshaar opleveren en daar zijn vrouwen niet blij mee. Hernieuwde haargroei zal minder snel gebeuren. Wel is gebleken dat Minoxidil bij vrouwen een gemiddeld beter resultaat geeft dan bij mannen.

Voor beide middelen geldt, hoe vroeger begonnen des te beter resultaat. Wel moet gezegd worden dat beide middelen beter achter de haarlijn werken als in de haarlijn. Die zal zich uiteindelijk toch terugtrekken.

 Minoxidil-kruin

Belangrijke en kleine bijwerkingen

Minoxidil kan de hoofdhuid irriteren waardoor er een wat brandend gevoel,  jeuk en een droge huid kan optreden. Gebruikers worden daarom aangeraden direct zonlicht op het bovenhoofd te vermijden. Andere, minder voorkomende, bijwerkingen zijn:  wat licht in het hoofd, een versnelde hartslag, pijn in de borst en gewichtstoename. Vrouwen die zwanger zijn wordt het gebruik van Minoxidil ontraden.

Finasteride voor vrouwen die zwanger zijn kan zelfs gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Zelfs een gebroken pil die in contact komt met de huid kan gevaar opleveren. Bij mannen, ongeveer 3.8%, kan finasteride sexuele problemen geven.

Minoxidil

Minoxidil en Finasteride samen gebruiken

De FDA (Amerikaanse gezondheid autoriteit) heeft geen mening in deze. Diverse gebruikers claimen dat deze twee middelen samen meer resultaat geven.  Een diepgaande studie hiernaar is nog niet gedaan.

De kosten

Minoxidil is zonder recept verkrijgbaar en de kosten zijn nogal verschillend. Dat komt ook omdat er fabrikanten zijn die er stoffen aan toevoegen waarvan ze zeggen dat die het resultaat verbeteren (Marketing).  Ook op het internet is Minoxidil vrij verkrijgbaar maar dat weet je niet altijd wat er in zit. Mijn advies is: haal het bij de apotheek maar ook daar kan de prijs nogal verschillen. Shoppen dus.

Finasteride is alleen op recept verkrijgbaar als het goed is. Ook op het internet? Illegaal?  Is dat betrouwbaar? Ik waag het te betwijfelen.


 

Door:   Hans J.Diks.

De consumentenman bij haarproblemen

FOTO HJD

Gratis digitaal consult

hans@haarproblemen.nl

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt” (Diksy)
Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.