Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haaruitval, jezelf voorbereiden op chemotherapie


logo-haarproblemen

Eerlijk en onafhankelijk

Hierbij het verhaal van een ervaringsdeskundige met borstkanker

Vraag: Wat dacht je toen je verteld werd dat je borstkanker had?

Antwoord: Ik was een 45 jarige single moeder toen mijn dokter het mij vertelde. Mijn eerste vraag was of ik kans had om het te overleven. Hij zei dat die mogelijkheid zeer wel aanwezig was. Daarna was ik bang voor de onvermijdelijke chemotherapie en speciaal het feit dat ik mijn haar zou gaan verliezen. Dat kan je je alleen voorstellen als je het hebt meegemaakt. Ik heb bemerkt dat het best wel beangstigend kan zijn. Pas later kan je weer wat positiever gaan denken. Het kan soms jaren duren voordat je als gewezen en genezen kanker patiënt weer normaal kan functioneren.

Vraag: Wat is de beste manier om je voor te bereiden op de bijwerkingen die van invloed zijn op het uiterlijk, zoals haaruitval?

Antwoord: Het eerste wat je met jouw arts moet doen is het doornemen van het behandelplan en wat je moet verwachten van de bijwerkingen. Iedere chemo “cocktail” geeft verschillende bijwerkingen. De bijwerkingen zijn ook niet voor iedereen hetzelfde. Niet iedere chemotherapie geeft haaruitval.  Andere bijwerkingen die wel of niet kunnen optreden zijn: huiduitslag, opzwellingen, pijn in de mond, een brandend gevoel of wisselingen van je gewicht.

Haaruitval

Vraag: Hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op totale haaruitval?

Antwoord: Bedenk of een pruik iets voor jou is. De beste tijd om een pruik uit te zoeken is voordat je het haar verliest. De haarspecialist kan dan zien wat jouw haarstijl is en de pruik daarnaar aanpassen. Zoek wel een haarspecialist die gewend is met chemo patiënten om te gaan. Er is voor haarwerkers zelfs een speciale cursus om om te gaan met chemo patiënten.

Ik zelf ben, toen mijn pruik eenmaal nodig werd, direct weer aan het werk gegaan. Ik moest er erg aan wennen en voelde mij emotioneel zwakker dan daarvoor. Ik heb het wel aan mijn collega’s verteld zodat ik niet bang hoefde te zijn dat ze er achter mijn rug over zouden praten. Op een gegeven moment voelde ik mij echter zo ongelukkig met mijn pruik dat ik die heb afgezet.

Kale vrouw

Toen ik dat durfde voelde ik mij gelijk weer sterker maar ik heb ook met vrouwen gesproken die heel gelukkig waren met een pruik. Ook zijn er vrouwen die heel flatteus met sjaals kunnen omgaan.

D9WEBY Woman undergoing chemotherapy during medical consultation

Vraag: Ik heb gehoord dat de haaruitval zelf  heel beangstigend en onconfortabel is?

Antwoord: Het begint meestal rond de derde week van de behandeling. Het haar valt meestal uit in plukken.  Je bent bang om in de ochtend op je kussen te kijken. Mijn advies is om zodra de haaruitval begint om de paar weken het overgebleven haar gelijdelijk korter te laten knippen zodat je enigszins aan kort haar gaat wennen. Zodra het haar ongelijk en pluizig is wordt het tijd om de rest af te scheren. Let er wel dat dit heel voorzichtig gebeurd zodat de huid niet beschdigd wordt want door de chemo is het immuunsysteem niet up to date en kan er makkelijk een infectie ontstaan.

Vraag: Wat gebeurt er met het aangezicht en de huid?

Antwoord: Heet waarschijnlijk voel je je ziek en erg moe waardoor je donkere kringen onder de ogen krijgt. Ook is de huid wat bleker als normaal. Het grootste probleem echter is de droge huid. De huid is fragiel, gevoelig en vlekkerig en heeft speciale verzorging nodig met een voedende crême of olie. Doe dit een paar maal per dag. Verwen je huid, dat mag.

Vraag: Hoe zit het met make-up?

Het beste is om nieuwe make-up spullen te kopen om te vemijden dat er bacteriën van de oude make-up in de huid kunnen komen. Ook heb je een andere foundation nodig om je bleke huid wat op te fleuren. Blijf weg van donkere lipsticks, ook weer in verbband met de blekere huid.

Vraag: Wat is de “Chemo krul”?

Dat komt voor als het haar weer gaat groeien. Het heeft dat een andere kleur en een andere structuur. Bij mij groeide het haar rood krullerig terug. Je kan als het wat langer is dat haar afknippen maar wees gerust, het haar wordt later weer normaal en groeit ook weer zoals je gewend was.

Vraag: Zijn er nog wat zaken om je beter te voelen?

Antwoord: Wees sterk en geeft niet op (makkelijk gezegd, vind je niet).

Niet opgeven cartoon

Veel vrouwen komen veel sterker uit de chemotherapie.  Ik help nu vrouwen hoe met borstkanker om te gaan. Ik help ze met hun pruik, sjaal en make-up. Sluit je aan bij een “Feel Good” club, er is er echt wel een in jouw buurt. Je kan ook meer informatie vinden op:

LEES HIER VERDER


Door:   Hans J.Diks.

De consumentenman bij haarproblemen

FOTO HJD

Gratis digitaal consult

Onafhankelijk privé consult

hans@haarproblemen.nl

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt” (Diksy)

 

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.