Je winkelwagen is momenteel leeg!

Haaruitval. Het verschil tussen een medicijn en een cosmetisch middel.
Eerlijke en onafhankelijke voorlichting voor de consument
Heb je iemand in de buurt, in de familie of in de kennissenkring met haarproblemen?
Ik zou het op prijs stellen als je mijn informatie dan wilt doorsturen.
Je kan daar een ander mee helpen.
Medicijn of cosmetisch middel?
Medicijn
Een medicijn is bedoeld om een ziekte te behandelen, te voorkomen of te diagnosticeren. Een medicijn moet goedgekeurd worden door de medische autoriteiten zoals de FDA (Verenigde Staten) of de EMA (Europa).Voor zo’n goedkeuring zijn benodigd:
- Studie(s) om de veiligheid van het middel of product aan te tonen.
- Meerdere studies om de werking aan te tonen.
- Studie(s) om beiden (1 en 2) ook nog na enige tijd aan te tonen
Pas daarna, en die studies kunnen jaren duren, kan het middel of product worden geïntroduceerd. Meestal zijn die middelen ook recept gebonden.
Cosmetisch middel
Cosmetische middelen worden in Nederland beoordeeld door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) Anders dan bij medicijnen moet bij cosmetische middelen alleen de veiligheid worden aangetoond. Studies met betrekking tot de werking zijn niet noodzakelijk alhoewel het begrip veiligheid wel breed moet worden gezien. Voor cosmetische middelen is geen toestemming nodig door de FDA en/of EMA om daarmee de markt op te gaan. Een recept is dan ook niet nodig.
De praktijk
In de praktijk zullen veel fabrikanten van middelen er voor kiezen om hun product aan te melden als een cosmetisch middel. Zij zijn dan gevrijwaard van dure en langdurige studies met betrekking tot de werkzaamheid van hun product.
Daar staat tegenover dat als een fabrikant een middel denkt te hebben gevonden (zoals een haargroeimiddel) die fabrikant de extra kosten voor de uitvoerige studies graag er voor over heeft omdat zijn product dan veel beter beschermd wordt en hij een aantal jaren het alleenrecht heeft om die extra kosten terug te verdienen.
De beloftes
Als een product teveel beloofd en dus niet goedgekeurd kan dat product zowel door de FDA als de EMA uit de handel worden genomen.
P.S: Als een product zaken beloofd die te goed klinken om waar te zijn is dat ook meestal zo. (Binnen 3 maanden weer een volle bos met haar? Vergeet het maar)
Meer info: www.haarproblemen.nl/haargroeimiddelen en www.haarproblemen.nl/preventie
Over Haarproblemen.nl
Haarproblemen.nl is de website van de non-profit stichting Medi-Budget. Deze stichting streeft er naar om eerlijke en onafhankelijke informatie te geven over haarproblemen met als prioriteit haaruitval en haartransplantatie. De redactie is in handen van Hans J. Diks en hij wordt bijgestaan door een adviesraad met experts op ieder gebied van haarproblemen, medisch en niet-medisch. www.haarproblemen.nl/adviesraad
Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ)
Ervaringsexpert
“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)
- Gratis e-boek over meer dan 40 haarproblemen op: www.haarproblemen.nl/nieuwsbrief
- Gratis digitaal spreekuur met Hans J. Diks: https://www.haarproblemen.nl/gratis-digitaal-spreekuur/
Geef een antwoord