Bron: Haarproblemen voor dummies.

Bewerkt door: Hans J. Diks

Stel eerst vast met wat voor soort haaruitval je te maken hebt.

Je hebt met mannelijke kaalheid (AGA) te maken als het relatief langzaam en volgens een bepaald patroon verloopt (begint meestal bij de inhammen of de kruin, of bij vrouwen de scheiding) en als het in je familie voorkomt (AGA is erfelijk waarbij de genen van je moeder waarschijnlijk iets zwaarder wegen). Als je niet zeker bent met wat voor soort haaruitval je te maken hebt, raadpleeg dan een huisarts of dermatoloog.

Denk aan je gezondheid 

als je aan haargroeimiddelen gaat beginnen. Ieder middel kan bijwerkingen opleveren. Verdiep je dus goed in de middelen voordat je ermee start. Houd rekening met mogelijke interactie tussen de haargroeimiddelen die je slikt en andere medicijnen die je gebruikt. Overleg gebruik daarom altijd met een arts. Was je handen na gebruik van topische middelen om te voorkomen dat het middel bijvoorbeeld via je vingers in je mond terecht komt. Als dit een enkele keer gebeurt is het niet erg; gebeurt dit echter structureel kan de kans op bijwerkingen worden vergroot.

Heb geen hoge verwachtingen 

van oplossingen tegen haaruitval! De ultieme oplossing die voor iedereen bevredigend is is helaas nog niet gevonden. Ook de huidige haargroeimiddelen kunnen helaas nog geen wonderen verrichten. Volledige teruggroei van verloren gegane haren komt zelden voor. Wel lukt het velen om het kaalwordingsproces te stabiliseren. Hoewel gebruik van een haargroeimiddel voor teruggroei van haren kan zorgen, is deze teruggroei slechts zelden spectaculair en volledig bevredigend.

Heb geduld als je met een haargroeimiddel begint.

Bij de meesten is pas 6 tot 12 maanden na het beginnen met een haargroeimiddel het eerste resultaat waarneembaar. Verwacht dus niet binnen een paar weken resultaat. Verander dus ook niet elke paar weken je regimen: pas als je een middel een half jaar tot een jaar gebruikt hebt, kun je iets zeggen over of het bij jou werkt.

Let niet teveel op haren die van je hoofd afvallen.

Verlies van haren is de normaalste zaak van de wereld en wil niet zeggen dat je kaal wordt. Een gemiddeld mens heeft 100.000 tot 150.000 haren op het hoofd. Iedere haar valt na 2 tot 6 jaar uit (afhankelijk van de persoon). Dit wil zeggen dat het ‘natuurlijk’ haarverlies gemiddeld rond de 100 haren per dag zit. Ga zeker geen haren tellen. Het tellen van uitgevallen haren is stressvol en bovendien een slechte graadmeter voor hoe goed een middel werkt. Het zijn de haren op het hoofd die tellen, niet de haren die eraf vallen.

Haargroeimiddelen werken bij iedereen anders,

wat bij de een goed werkt kan bij een ander niets doen. Let op de volgende zaken

Hoe sneller je begint met een haargroeimiddel, hoe groter de kans op succes. Haarzakjes die al langere tijd geen gezonde haren meer produceren zullen niet snel meer tot leven komen. Maar snel beginnen met een haargroeimiddel is ook geen garantie op succes

Op de kruin wordt meestal een beter resultaat geboekt dan op de inhammen.

Gebruik bewezen middelen (zie ‘The Big Four’ hieronder).

De kans op succes wordt groter als je deze een centrale rol laat spelen in de behandeling. Experimenteren met minder bewezen (bijv. nieuwe of natuurlijke) middelen leidt vaak tot teleurstelling. Richt je hier dus niet teveel op. Als je deze toch wilt gebruiken, hou de verwachtingen dan laag en gebruik ze enkel als een aanvulling (hoewel hierdoor slechter te bepalen is welk middel wat doet). Veel mensen vullen hun behandeling bijvoorbeeld aan met shampoos of bepaalde voeding; deze zullen hieronder ook besproken worden. 

Meer is lang niet altijd beter:

 • Hou je strikt aan de aanbevolen doseringen. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat 5mg finasteride per dag niet beter werkt dan 1mg per dag. Dit geldt ook bij het gebruik van topische middelen: een kleine hoeveelheid (enkele druppeltjes minoxidil of een theelepeltje ketoconazol) zijn voldoende voor het bereiken van een maximaal resultaat; wees dus niet te scheutig (zowel uit kosten- als uit gezondheidsoogpunt).
 • Combineer verschillende haargroeimiddelen…. Het combineren van verschillende middelen kan een goed idee zijn; als de middelen verschillend werken kunnen ze elkaar aanvullen waardoor een beter resultaat wordt behaald. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat finasteride in combinatie met ketoconazol of minoxidil beter werkt dan finasteride alleen.
 • …Maar gebruik niet teveel haargroeimiddelen tegelijkertijd. Combineren kan goed werken, maar schaf niet lukraak alle haargroeimiddelen aan die je tegenkomt. Het gebruik van meer middelen leidt niet per definitie tot beter resultaat, en als je wel resultaat behaalt weet je niet precies door welk middel. Wellicht kunnen bepaalde middelen elkaar ook gaan tegenwerken. Bovendien vinden de meesten het moeilijk om het gebruik van een haargroeimiddel lang vol te houden. Met name middelen die lastig aan te brengen zijn kunnen op termijn erg gaan tegenstaan. Wees dus selectief bij het uitzoeken van je behandeling.
 • Het kan helpen om je haar kort te houden. Lang haar zit vaak in de weg waardoor er onnodig veel aandacht op de haren wordt gevestigd, iets wat onwenselijk is voor mensen die al teveel nadenken over hun haar. Bovendien vallen verzwakte haren meer op in een lang kapsel dan in een kort kapsel. Misschien is het afscheren of millimeteren van je haar zelfs wel iets voor jou! Ben je meteen af van alle vermoeiende pogingen om je inhammen of kale plekken te verbergen.

Stop met roken; roken zorgt voor meer DHT en versnelt het kaalwordingsproces.

Versterk jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk:

 • Leef zo gezond mogelijk: sport regelmatig, ontspan minstens zoveel, drink niet teveel alcohol en eet gezond en gevarieerd. Zie lichamelijke versterking echter niet als een manier om haaruitval tegen te gaan, want ook gezonde mensen worden kaal. In jouw genen staat geprogrammeerd dat je haarzakjes gevoelig zijn voor het mannelijke hormoon DHT, gezond leven verandert hier niets aan. Wel zorgt een gezonde levensstijl ervoor dat je sterker in je schoenen staat, beter met stress om kunt gaan en problemen makkelijker de baas bent. Hierdoor zul je ook een stuk beter met je haarprobleem om kunnen gaan.
 • Blijf kalm en relativeer. Haaruitval is voor de meeste mensen vervelend maar je hebt het nu eenmaal. Zorg ervoor dat je geluk en levenskwaliteit zo min mogelijk worden beïnvloed door haaruitval. Bedenk je elke keer weer dat het in vergelijking tot andere zaken eigenlijk een marginaal probleem is. Sterker nog, het is alleen een probleem als je dit er zelf van maakt. Kaalheid hoeft op geen enkele manier invloed te hebben op je geluk en succes. Vraag jezelf ook af of je zorgen over je haarprobleem niet een dieperliggende oorzaak hebben. Zorg ervoor dat je later niet met spijt terugdenkt aan een lange periode met onnodige zorgen waarin je je echte dromen niet of te weinig hebt nagejaagd. Het kan je veel verder helpen om je zorgen en gevoelens met betrekking tot je haarprobleem te bespreken met vrienden, familie, lotgenoten of een psycholoog. Acceptatie van het feit dat je kaal wordt is een betere oplossing dan welk haargroeimiddel dan ook.

Lijst van haargroeimiddelen

 • De lijst geeft geen advies of richtlijn! Het is slechts een weergave van de middelen waar het meest over gediscussieerd wordt. Het is mogelijk een succesvol regimen te beginnen zonder deze middelen.
 • De lijst is niet uitputtelijk! Er zijn nog vele andere oplossingen waarbij sommige mensen goede resultaten melden, dus verder kijken dan dit lijstje kan zeker geen kwaad.
 • Tussen haakjes staat voor wie het medicijn bedoeld is volgens de officiële indicatie. Gebruik door anderen kan gevaarlijk en/of zinloos zijn.
 • De aanduiding FDA-approved betekent dat het middel officieel is goedgekeurd als haargroeimiddel door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) na uitvoerige onafhankelijke onderzoeken.
 • Er zijn wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen (zie 1) en er zijn cosmetische haargroeimiddelen (zie 2-3 en 4)  Die worden niet wetenschappelijk getest op hun resultaat. Ze moeten alleen aantonen dat ze veilig zijn in het gebruik. Doordat deze middelen niet onafhankelijk wetenschappelijk getest worden zijn de goedkeuringskosten dus beduidend lager. Onder die middelen vind je dan ook vaak de sjoemel (fake) haargroeimiddelen. 

1. Best bewezen haargroeimiddelen: The Big Four
Finasteride FDA-approved (alleen voor mannen, gevaarlijk voor zwangere vrouwen)
Dutasteride FDA-approval pending (alleen voor mannen, gevaarlijk voor zwangere vrouwen)
Minoxidil FDA-approved
HairMax LaserComb FDA-approved

2. Andere populaire haargroeimiddelen, dus niet wetenschappelijk bewezen. 
Copper peptides
Spironolacton (oraal alleen voor vrouwen)
Cyproteronacetaat (alleen voor vrouwen)
Drospirenon (alleen voor vrouwen)
Fluridil
Flutamide (oraal alleen voor vrouwen)
Saw palmetto
HaarWeb Topical
Carnitinetartraat

3. Ondersteundende shampoos
Shampoo met ketoconazol (bijv. Nizoral)
Shampoo met cafeïne (bijv. Alpecin)
Shampoo met copper peptides (bijv. Folligen of Tricomin)
Shampoo met aminexil (Energieshampoo van Vichy Dercos)
Shampoo met carnitinetartraat (bijv. Activ-M en Bonacure van Schwarzkopf)
Revita
Nisim / MiN

4. Ondersteunende voeding
Omega-3-vetzuren
Groene thee
Vitamine B6: P5P 

Pin It on Pinterest

Share This