HAARUITVAL. Vraag en antwoord door Hans J. Diks

  1. Wat zijn de complicaties of risico, s bij een haartransplantatie?

De meest voorkomende complicatie is een infectie. Dat kan gebeuren na een haartransplantatie maar komen toch niet zoveel voor. Een van de redenen is dat de hoofdhuid het meest doorbloede deel is van onze huid en daardoor beter beschermd tegen infecties.

In die gevallen waarbij een infectie toch optreedt, is de oorzaak meestal het niet opvolgen van de nazorg instructies door de cliënt. In het algemeen komen infecties dus niet veel voor en als er toch een infectie optreedt, kan dit makkelijk behandeld worden door antibiotica, voorgeschreven door de behandelend arts. Twijfel je, neem dan altijd contact op met de kliniek waar je bent behandeld.

  1. Zijn er medicijnen die het aantal haarfollikels kunnen vermeerderen?

Er wordt wel beweerd dat er medicijnen zijn of natuurlijke voedingssupplementen die haaruitval kunnen stoppen door het aantal haarfollikels dat je hebt te vermeerderen. Dat is jammer genoeg niet waar. Op geen enkele manier is het mogelijk het aantal haarfollikels te verhogen met medicijnen of voedingssupplementen. Als je wordt geboren heb je alle haarfollikels al die je ooit zult hebben. Dit is genetisch voorbestemd en het enige dat kan helpen is zelf je ouders uitzoeken.

Dat betekent niet dat er op geen enkele manier aan meer haarfollikels te komen. In diverse laboratoria in de wereld is men druk bezig om haarfollikels te vermeerderen.

  1. Kan een tekort aan Proteïne haaruitval veroorzaken?

Ofschoon proteïne kan bijdragen aan een gezonde haargroei is een tekort aan proteïne niet het probleem. Je moet het wel heel erg te bont maken met je inname van proteïne wil een tekort daaraan effect hebben op het haar. Als je een proteïne tekort hebt veroorzaakt dat wel droog en bros haar dat snel afbreekt maar ook dan is het onwaarschijnlijk dat dit haaruitval veroorzaakt. Voor gezond haar is het belangrijk dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt waarin tenminste 50 gram proteïne per dag zit. Daar zit je echter al snel aan met een doorsnee voedingspatroon.

Als je haaruitval hebt is de oorzaak meestal een andere zaak. Dat kan zijn een erfelijke haaruitval, medicijnen, stress, zwangerschap etc. Het beste is een dokter (dermatoloog) te raadplegen om een correcte diagnose te krijgen.

  1. Kan een zinktekort leiden tot haaruitval?

Zink spelt wel degelijk een belangrijke rol bij haargroei. Het gemiddelde volwassen lichaam bevat van 2 tot 3 gram zink en 63% van dat zink zit in botten en spieren terwijl nog eens 20% in de huid. Als het niveau van zink te laag is kan het testosteron niveau ook zakken. Het is bekend dat het DHT niveau kan stijgen bij een zinktekort. DHT kan de haargroei belemmeren door de haarfollikels te blokkeren voor de benodigde voedingsmiddelen en bloedtoevoer die nodig zijn voor een gezonde haargroei. Daardoor kan haaruitval optreden. Als je denkt dat je een zinktekort hebt raadpleeg dan je dokter. Een simpel bloedonderzoek kas dit vaststellen.

  1. Kan een verdoving bij een operatie haarverlies veroorzaken?

Haaruitval als gevolg van een verdoving bij een operatie is niet vanzelfsprekend. Er is geen aanwijzing dat haaruitval veroorzaakt wordt door de verdoving. Het kan echter wel een gevolg zijn van de chirurgie en als het dat optreedt zijn er twee mogelijke oorzaken.

De eerste mogelijke oorzaak kan zijn een lange druk op een deel van het hoofd, ook wel pressure alopecia genoemd. Het komt zelden voor maar als het gebeurt, komt het meestal doordat het hoofd voor een lange tijd in een dusdanige positie moet liggen en daardoor de bloedtoevoer naar het hoofd wordt gehinderd. Deze vorm van haarverlies is echter tijdelijk.

Een tweedeoorzaak kan zijn de stress die een operatie nu eenmaal met zich meebrengt. We spreken dan van Telogeen Effluvium. Dit kan haaruitval over het hele hoofd geven. Oorzaken door acute stress zoals bij een operatie, een verandering van dieet, een verandering in de hormoonbalans kunnen dit als gevolg hebben. Ook hierbij is, als de oorzaak is weggenomen, de haaruitval tijdelijk.

  1. Is haaruitval besmettelijk?

 De meest voorkomende vorm van haaruitval is genetisch (erfelijk) bepaald. Haaruitval alleen is niet besmettelijk. Als er echter ook een medisch probleem mee gepaard gaat kan dat wellicht anders zijn.

Bij de meest aannemelijke besmettelijke vorm van haarverlies moeten we denken aan een fungus die haaruitval kan veroorzaken en waarbij kammen en borstels worden gedeeld met anderen.

Het is ook mogelijk dat een besmettelijke  medische aandoening die als bijwerking haaruitval heeft wordt doorgegeven.

Bij twijfel, raadpleeg je huisarts.

  1. Kan Biotine haaruitval voorkomen?

Er zijn mensen die denken dat Biotine voedingssupplementen preventief werken bij haaruitval. Jammer genoeg zijn er geen onderzoeken die deze theorie ondersteunen. Die onderzoeken zijjn gewoon nooit gedaan.

De enige twee geneesmiddelen die door de FDA (Amerikaanse gezondheidsautoriteit) zijn goedgekeurd betreffen het lotion Minoxidil en een pil met 1mg Finasteride (Propecia ®)

Deze geneesmiddelen worden al als succesvol aangemerkt als ze verdere haaruitval kunnen voorkomen. Hernieuwde haargroei kan maar dat moet dan als bonus worden gezien. Het komt helaas niet zoveel voor.

De enige permanente oplossing is een haartransplantatie. Dat haar groeit levenslang maar kan uiteraard geen verdere haaruitval voorkomen.

  1. Kunnen kinderen ook haaruitval hebben?

Alopecia Totalis

Ja, ook kinderen kunnen haaruitval krijgen ofschoon de kans daar op minder is dan bij volwassenen. De hoofdoorzaak bij haaruitval bij volwassenen is de erfelijke haaruitval, Alopecia Androgenetica. Deze vorm komt gewoonlijk niet bij kinderen voor. Dit heeft te maken met het niveau van het zogenaamde DHT (Dihydrotestosteron) dat bij kinderen lager is

Haaruitval bij kinderen kan wel veroorzaakt worden door andere medische condities. Veel vormen van haaruitval bij kinderen kunnen tijdelijk zijn zoals ringworm, Tractie Alopecia en Alopecia Areata. In veel gevallen gaat het haar weer groeien als de juiste diagnose is gesteld en er een juiste behandeling plaatsvindt.

Helaas echter zijn er ook gevallen waarbij het haarverlies permanent is zoals bij Alopecia Totalis (Algehele kaalheid) Er is een kleine kans dat het haar spontaan weer gaat groeien maar komt niet zo veel voor. Hergroei bij Alopecia Totalis komt minder voor dan hergroei bij Alopecia Areata.

De aangewezen weg in deze is een consult bij de kinderarts omdat haaruitval ook de voorbode kan zijn van een ernstiger medisch probleem.

 9. Kan je door het veel eten van “fast food”haaruitval krijgen?

Er zijn nogal wat mensen die denken dat hun haarverlies omt door een slecht voedingspatroon. Dat kan enigszins waar zijn. Dat komt doordat er in  fast food veelal minder goede voedingsstoffen zitten. Niet voor gezond haar maar ook niet voor de gezondheid in het algemeen. Teveel fast food Kunnen zelfs verhinderen dat jouw lichaam profiteert van gezonde voeding.

Voeding met teveel suiker, zout of vet kan de gezondheid van je haar beïnvloeden.

Een voeding die van al deze zaken teveel bevat kan zorgen voor een slechte gezondheid en als gevolg daarvan haaruitval. Ook jouw haar heeft de noodzakelijke vitamines en mineralen nodig.

Waar kan je die noodzakelijke vitamines en mineralen vinden? Vlak bij huis. Proteïne, volle graanproducten en groenten leveren dit alles. Voeding die zeker kan bijdragen tot gezond en glanzend haar is: mager vlees, fruit, groente, sla en visolie.

10. Kan teveel alcohol haaruitval veroorzaken?

Alcohol en stevig drinken kan veel problemen geven, dat weet iedereen. Daar kan je nu ook haaruitval aan toevoegen.  Overmatig alcoholgebruik kaan haaruitval veroorzaken door het verhogen van het oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en het verlagen van het zink niveau in het lichaam.  En dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Haar heeft 2 hoofd componenten:  de haar zelf en de haarfollikel die het haar met de hoofdhuid verbind.  Cellen die gevormd worden bij de haarfollikel gaan dood waardoor het haar uitvalt. Haren, net zoals andere delen van het lichaam hebben de juiste voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en daar  behoort alcohol zeker niet toe.

Alcohol kan ook direct de voedingsstoffen voor het haar beïnvloeden waardoor het kan afbreken bij de follikel.

11. Kan haaruitval leiden tot een depressie?

Haaruitval kan een enorme invloed hebben op de kwaliteit van iemands leven of het nu een man of een vrouw betreft.  Het kan een groot aantal emotionele en psychologische problemen geven en die kunnen worden vergroot als anderen het probleem niet als dusdanig erkennen. Zoals de dokter soms zegt: “Je bent toch verder gezond? Daar moet je maar mee leren leven”

De problemen variëren van een verminderd zelfvertrouwen, het zich niet meer willen vertonen uitmondend in een echte depressie. Het gevolg is minder uit gaan met vrienden of vriendinnen waardoor het sociale leven op zijn kop wordt gezet. De man of vrouw is zich constant bewust van het haarverlies waardoor een en ander ook weer tot stress kan leiden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig aardig wat behandelingen die kunnen helpen zoals:

  • Preventie tegen verder haarverlies (Minoxidil, Finasteride)
  • Cosmetische haarverdikkers die het haar optisch dikker maken (Toppik, Super million hairs)
  • Low Level Laser (HairMax Lasercomb)
  • Haartransplantatie
  • Haarwerken
  1. Kan een hoog Testosteron niveau haaruitval veroorzaken?

Er zijn mensen die denken dar een hoog niveau van Testosteron haarverlies veroorzaakt. Dus hoe meer man hoe meer kans op haarverlies. Gelukkig is dit niet waar en talloze studies hebben dat aangetoond. Mannen met een te laag Testosteron gehalte en daarvoor Testosteron injecties krijgen hebben geen verschil bemerkt is hun haaruitval.

Ook hebben studies aangetoond dat er geen verschil is tussen mannen met een normaal Testosteron niveau die ook deze injecties ontvingen. Testosteron veroorzaakt dus geen kaalheid. De hoofdoorzaak is een afgeleide van Testosteron met de naam: Dihydrotestosteron (DHT).

DHT is het meest potente hormoon in de man. Naarmate men ouder wordt neemt de productie van DHT toe.  Daarentegen gebruikt hij minder DHT dat een voorraadje opbouwt in het lichaam. Daardoor wordt de benodigde voeding aan de haarfollikel onthouden en daarna valt het haar uit.

Het is niet zo dat een gezonde haar van de een op andere dag uitvalt. Je kan haaruitval zien aankomen. In het begin is het haar “vellus”. Dat betekent dat de haren dunner worden, ze gaan een beetje kroezen en groeien haast niet meer. Als zo’n haar uitvalt dan komt er niet meer voor terug.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.