Haaruitval bij vrouwen. Hoe er mee om te gaan?

Door stichting medi-Budget, een non-profit stichting

Eerlijk, onafhankelijk, betrouwbaar

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in uw kennissenkring met haarproblemen? Ik zou het op prijs stellen als je deze informatie dan wilt doorsturen. Je kunt daar een ander mee helpen.


Hoe kunnen vrouwen het beste omgaan met haaruitval

Stap 1: Geschiedenis.

De belangrijkste stap in de aanpak van haaruitval zal bij een arts altijd moeten bestaan uit het inzien van een nauwkeurige geschiedenis van de cliënt. Die geschiedenis bestaat uit de familiegeschiedenis van haarverlies, andere medische problemen van vroeger en het medicijngebruik van vroeger en nu

Zonder een familiegeschiedenis van haaruitval bij vrouwen is het minder waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haaruitval. Er zijn verschillende medicijnen waarvan bekend is dat ze effect hebben op haaruitval bij mannen en vrouwen. Haarverlies als bijwerking van een medicijn kan een van de oorzaken zijn bij haaruitval.

Stap 2: Onderzoek (macro-en microscopisch evaluatie)

Een arts behoort de hoofdhuid van de patiënt goed te bekijken.  Er moet gezocht worden naar een afwijkend patroon. Bij een vrouw met een terugwijkende voorlijn of belangrijke dunner haar aan de voorzijde maar wel met normaal haar op de boven-en achterzijde van het hoofd kan de oorzaak hetzelfde zijn als kaalheid bij mannen, zoals verhoogde testosteron en DHT levels.

Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en van het haar (miniaturisatie studie) moet altijd een belangrijk bestanddeel zijn van elke haarverlies evaluatie. Het is bekend dat de diameter van het haar dunner kan worden alvorens uit te vallen. Dat kan niet uitgelegd worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken. De volgende fase van het onderzoek van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaar miniaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studies moeten ook worden gebruikt om het toekomstige patroon van haaruitval te voorspellen.

Stap 3: Laboratoriumwerk.

Veel vrouwen hebben een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het doen van laboratoriumwerk is het hardste nodig bij vrouwen met een a-typische haaruitval zonder een familiegeschiedenis van haarverlies.

Bij laboratoriumwerk voor haaruitval bij vrouwen kunnen een aantal eenvoudige tests worden uitgevoerd, zoals een CBC test en eventueel meer specifieke testen zoals ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine. Meer tests voor reumatologische problemen kunnen misschien ook nodig zijn.

Stap 4: juiste diagnose.

Hoe om te gaan met haaruitval heeft direct te maken met de juiste diagnose van de oorzaak van het haarverlies. Als we een correcte diagnose hebben gesteld kan met de behandeling van die medische aandoening vaak ook het haaruitvalprobleem zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haarverlies bij vrouwen kunnen vinden wordt dat haarverlies het beste behandeld als een “female pattern hairloss”, het typische patroon voor een erfelijke haaruitval.

Stap 5: specifieke behandeling.

Er zijn een paar behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een “female pattern hairloss”.

Minoxidil 2%. Kan zonder recept in de apotheek worden gekocht. Er is ook Minoxidil 5% maar daar is een recept voor nodig. Minoxidil 5% kan wel als bijwerking vermeerderde haargroei in het gezicht geven bij vrouwen. Minoxidil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. (https://www.haarproblemen.nl/?s=Minoxidil)

Low Level laser (LLL) is onder de merknaam “HairMax Lasercomb” een behandeling die door de FDA in de USA is erkend.(https://www.haarproblemen.nl/?s=LLL)

Platelet Rich Plasma (PRP)  Via bloedafname de groeifactoren isoleren en weer injecteren, (https://www.haarproblemen.nl/?s=PRP)

Haartransplantatie. Voor vrouwen ook mogelijk. Wel moet er gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt meestal hoger als bij mannen. Kale mannen kunnen met wat meer haar zeer content  zijn. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker gemaakt kan worden met een haartransplantatie. Zo dik als vroeger kan het haar echter nooit meer worden.(https://www.haarproblemen.nl/?s=Haartransplantatie+vrouw)

Meer info:https://www.haarproblemen.nl/?s=haaruitval+vrouwen

Adviesraad Hans J. Diiks: :https://www.haarproblemen.nl/adviesraad


Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ).  Ervarings expert met 2 haartransplantaties. (1990 en 1995)

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)


Deze non-profit website wordt mogelijke gemaakt door onze sponsors

 HAARTRANSPLANTATIE

               www.hairplusmc.nl 

                

 www.nationaalhuidcentrum.nl


       LASER THERAPIE (LLLT)

    www.hairmax.com


MICRO HAAR PIGMENTATIE (MHP)

www.beautycarenederland.nlHome

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.