Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haarverlies bij vrouwen. Hoe te handelen

rp_hansdiks-150x1501111111.jpg

Hans J.Diks, haarconsument

Vrouwen. Hoe moet je omgaan met haarverlies

Stap 1: Geschiedenis. De belangrijkste stap in de aanpak van haaruitval door een dermatoloog moet altijd bestaan uit het verkrijgen van een nauwkeurige geschiedenis van de patiënt. Die geschiedenis bestaat uit de familiegeschiedenis van haarverlies, andere medische zaken van vroeger en het medicijngebruik van vroeger en nu

Zonder een familiegeschiedenis van haarverlies bij vrouwen is het niet zo waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haaruitval. Er zijn verschillende medicijnen waarvan bekend is dat ze effect hebben op haaruitval bij mannen en vrouwen. Haaruitval als bijwerking van een medicament kan een van de oorzaken zijn bij haarverlies.

Stap 2: Onderzoek (macro-en microscopisch evaluatie) Een arts behoort de hoofdhuid van de patiënt bestuderen en zoeken naar een afwijkend patroon. Bij een vrouw met een terugwijkende voorlijn of belangrijke dunner haar aan de voorzijde maar wel met normaal haar op de boven-en achterzijde kan de oorzaak hetzelfde zijn als kaalheid bij mannen, zoals verhoogde testosteron en DHT levels.

Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en van het haar (miniaturisatie studie) moet altijd een belangrijk onderdeel zijn van elke haarverlies evaluatie. Het is bekend dat de diameter van het haar dunner kan worden alvorens uit te vallen. Dit kan niet uitgelegd worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken. De volgende fase van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaar miniaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studies kunnen ook worden gebruikt om het toekomstig patroon van haarverlies te voorspellen.

rp_mooi-150x150.jpg

Stap 3: Laboratoriumwerk. Voor veel vrouwen is een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haarverlies kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het uitvoeren van laboratoriumwerk is het hardste noodzakelijk bij vrouwen met een a-typische haaruitval zonder een familiegeschiedenis van haarverlies.

Bij laboratoriumwerk voor haaruitval bij vrouwen kunnen een aantal eenvoudige tests worden uitgevoerd, zoals een CBC en eventueel meer specifieke testen zoals ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine . Meer tests voor reumatologische aandoeningen kunnen eventueel ook nodig zijn.

Stap 4: correcte diagnose. Vrouwen haaruitvalmanagement is direct gerelateerd aan de juiste diagnose van de oorzaak van de haaruitval. Als we een juiste diagnose hebben gesteld kan met de behandeling van die medische aandoening vaak het haarverliesprobleem ook zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haaruitval bij vrouwen kunnen vinden wordt dat haarverlies het beste behandeld als een “female pattern hairloss”

Stap 5: wat te doen. Er zijn een aantal behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een “female pattern hairloss”.

Minoxidil 2%. Kan zonder doctersrecept in de apotheek worden gekocht. Er is ook Minoxidil 5% maar daar is wel een recept voor nodig. Minoxidil 5% kan wel als bijwerking meer haargroei in het gezicht geven. Minoxidil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten.

Low Level laser (LLL) is onder de naam “HairMax Lasercomb” een behandeling die door de FDA in de USA is erkend en nu ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar onder de naam: “HairPlus Laserkam”.

Haartransplantatie. Voor vrouwen ook mogelijk. Wel moet er gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt veelal hoger als bij mannen.Kale mannen kunnen met wat meer haar zeer content. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker kan gemaakt worden met een haartransplantatie. Zo dik alseerder kan het nooit meer worden.

 logo-haco

Onafhankelijke en eerlijke voorlichting over alle haarproblemen

Deze informatie wordt u aangeboden door Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ).

Hans J.Diks is als vrijwilliger werkzaam voor de Stichting Medi-Budget,

een non-profit organisatie op het gebied van voorlichting bij haarproblemen.

        “Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Diksy)

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.