Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haarverlies voor en na de zwangerschap

 rp_hansdiks-150x15011111.jpg

Hans J.Diks, haarconsument

Haarverlies voor en na de zwangerschap

Haarverlies tijdens een zwangerschap kan gebeuren en kan voor aanstaande moeders weer een zorg erbij zijn. Het overkomt echter niet een ieder en is meestal tijdelijk. Wel zijn er een paar zaken waarop je moet letten.

Waarop moet je letten.
Gedurende de zwangerschap kan haaruitval een aanwijzing zijn van een onbalans in de hormonenhuishouding of een teken zijn van gemis aan goede voedingsstoffen. Daarom is het zaak om in deze toch een dokter te raadplegen die, waar nodig, veranderingen in het dieet kan aanbevelen. Als het haarverlies het gevolg is van een onbalans in de hormoonspiegel kan het raadzaam zijn een Endocrinoloog (hormonendokter) te raadplegen. Wat je wel moet weten is dat haaruitval na de geboorte veel meer voorkomt. Dat is meestal wel het gevolg van een hormoon onbalans. Daarover zullen we het verder in dit artikel nog hebben.

200309366-001

Is het normaal om haar te verliezen tijdens een zwangerschap?
Ofschoon het meestal kortstondig is moet haarverlies bij een zwangerschap niet onderschat worden. Na een bezoek aan de huisarts zijn er een paar dingen die je zelf kan doen om een natuurlijke en gezonde haargroei te bevorderen.
• Eet veel fruit
• Zorg voor voldoende waterinname
• Bespreek met je huisarts de mogelijkheid van een te snelle of te langzaam werkende schildklier
• Bespreek jouw haarverlies eventueel met een specialist (Dermatoloog / Endocrinoloog)
• Doe je huiswerk om genoeg voorlichting te verkrijgen (boeken / internet)

Is het normaal om na de geboorte haaruitval te krijgen?
Haaruitval na de bevalling komt meer voor na als voor tijdens de zwangerschap en dat heeft te maken met 2 oorzaken, hormonen en stress.

• Hormoongerelateerde haaruitval. Tijdens de zwangerschap gaan de hormoonniveaus aanzienlijk wijzigen. Het meeste komt een plotselinge stijging van het hormoon oestrogeen voor. Na de bevalling daalt de hormoonspiegel van oestrogeen drastisch waardoor haarverlies kan optreden.

• Stressgelelateerde haaruitval. Soms wordt de haaruitval veroorzaakt door stress. Dat uit zich in “Telogeen Effluvium”. Dit komt door het niet goed functioneren van de haargroeicyclus (groei-rust-uitval-groei) dit kan optreden na een periode van hevige stress. Het beste wat daarbij helpt is Yoga-meditatie-lezen en geconcentreerde ademhaling. Kortom, relax mum.

 

  logo-haco

Onafhankelijke en eerlijke voorlichting over alle haarproblemen

Deze informatie wordt u aangeboden door Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ).

Hans J.Diks is als vrijwilliger werkzaam voor de Stichting Medi-Budget,

een non-profit organisatie op het gebied van voorlichting bij haarproblemen.

        “Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Diksy)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.