Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Hellup!!!!! Ik heb haaruitval. Wie is de schuldige? Pa of Ma?

 logo-haarproblemen

 Eerlijk en onafhankelijk

 

Hellup!!!!! Ik heb haaruitval. Wie is de schuldige? Pa of Ma?

family_tree

Haaruitval kan van beide kanten van de familie komen

We hebben het hier over een erfelijk haarverlies, de meest voorkomende vorm van haarverlies. Bij erfelijk haarverlies krijg je genen van zowel pa als ma. Dus ook haaruitvalgenen. Als je dus jouw kans op haarverlies wil berekenen voor in de toekomst moet je aan beide zijden van de familie kijken. Heeft jouw moeder broers? Als zij haarverlies hebben is de kans dat jij het krijgt zeker aanwezig. Maar niet getreurd, de haaruitval kan ook een generatie overslaan. Dus bepalen van toekomstig haarverlies als er nog geen kenmerken zijn is erg moeizaam.

Hoe vroegtijdig haarverlies te ontdekken

Maak het haar nat en kam het strak achterover. Als je op of onder de kruin een rand kan zien waarbij onder die rand het haar dikker is als boven die rand is de haaruitval al ingezet. Je bent dan echter wel op tijd om preventie toe te gaan passen zoals met Minoxidil (man en vrouw), Finasteride (alleen voor mannen) of Low Level Laser (man en vrouw).

De haarcyclus

Haargroei gaat door een cyclus van groei, uitval en rust. Het haar kan tussen de 2 tot 6 jaren aangroeien met plusminus een centimeter per maand. Dan komt de rustfase van een paar weken waarna het haar uitvalt en nieuw haar begint te groeien. Dat verklaart tevens de klacht van sommige vrouwen dat hun haar op een gegeven moment niet meer langer groeit. De logische verklaring hiervoor is: stel je hebt een haarcyclus van 2 jaar. De maximale lengte van jouw haar is dan 2 jaar x 12 maanden x 1 cm. per maand is 24 cm. Heb je echter een cyclus van 6 jaar dan kan jouw haar 6 jaar x 12 maanden x 1 cm. Per maand = 72 cm.lang worden.

Hairgrowthphase

Daar zijn ze weer, de beroemde 100.000 haren

De mens heeft ongeveer 100.000 haren op het hoofd en raakt daar circa 100 per dag van kwijt. Dat is normaal en dan is er geen sprake ivan blijvende haaruitval. We denken meestal niet aan haaruitval totdat het zichtbaar wordt. Tegen die tijd echter is er al heel wat haar verloren.

Ouder worden

Het ouder worden hoeft in principe niet gepaard te gaan met haaruitval. Wel is het zo dat bij de meeste oudere mensen de individuele haren dunner worden. Een kleinere diameter dus.

Medicijnen

Er zijn medicijnen zoals minoxidil en finasteride, die kunnen voorkomen dat de haaruitval verder gaat. Soms leveren ze ook wel wat meer haar op maar dat is meestal te weinig om mee te tellen. Naast de twee genoemde geneesmiddelen is er ook nog de Low Level Laser.. Het nadeel van die middelen is wel dat ze levenslang moeten worden gebruikt. Als je stopt valt al het bespaarde haar in korte tijd alsnog uit.

Hans J.Diks, haarconsument

Gratis onafhankelijke nieuwsbrief op: www.haarconsument.nl

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)

 

 

 

 

 

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.