Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

HOEVEEL FOLLIKEL UNITS (GRAFTS) HEB IK NODIG VOOR EEN HAARTRANSPLANTATIE?

Als je hebt besloten om een haartransplantatie te ondergaan heb je natuurlijk een aantal vragen. Een van die vragen is het aantal follikel units, ook wel grafts genoemd, heb ik nodig en welk prijskaartje hangt daar aan.
Waar hangt het aantal follikel units vanaf?

 • Persoonlijke wensen
 • Haardikte per haar
 • Haardikte qua inplanting
 • Haarkleur
 • Haarstructuur (glad, golvend of krullend)
 • Maat van het hoofd
 • Vorm van het hoofd

Natuurlijk kunt u dit aan een kliniek vragen maar er is een enorme competitie gaande tussen de klinieken zodat het beter is als u van te voren al een idee heeft van de aantallen follikel units en de daarbij horende prijs.

Haardichtheid

Voor een kleine kale plek, met de wetenschap dat er geen progressie meer in zit kan je kiezen voor de maximum haardichtheid. Als een groot deel van het bovenhoofd moet worden behandeld en kan toekomstige haaruitval niet worden uitgesloten dat kan u beter kiezen voor een mindere haardichtheid zodat er nog reserve donorhaar op uw achterhaar achterblijft.

Dense packing

Dense packing, oftewel dicht opeengepakt.

Zelf berekenen

Wil je een poging doen om het aantal follikel units zelf uit te rekenen om in ieder geval een idee te hebben dan kan je de navolgende methode toepassen. Let er wel op dat een ervaren haartransplantatiearts ook in het omliggende haar een aantal follikel units kan plaatsen. Dit in geval een haaruitval nog in progressie is waardoor kale huid overgaat in dikbehaarde huid met een overgangsgebied met dun(ner) haar.

 1. Neem een blad papier met vakjes van 1 vierkante centimeter.
 2. Teken dit over op transparant folie.
 3. Neem cellotape en plak dit van links naar rechts en van voor naar achter over de folie.
 4. Vraag iemand om te helpen om met een viltstift vanaf het nog dikke gedeelte een lijn te trekken in de vorm van een hoefijzer. Ook de dunnende rand met stipjes aangeven. Let er wel op de haarlijn aan de voorkant niet te laag te maken. Ook ben je pas 20 jaar, die haarlijn moet er ook nog natuurlijk uitzien als je 50 jaar bent.
 5. Knip het overtollige folie er af.
 6. Nu kan je het aantal vierkante centimeters tellen en vermenigvuldigen met:

 

 • 20 voor een lichte haardichtheid
 • 35 voor een redelijke haardichtheid
 • 50 voor een maximale haardichtheid

Je hebt nu een aardig idee van het aantal follikel units die benodigd zijn. Er zijn echter haartransplantatieartsen die de follikel units dichter bij zetten adan 50 op een vierkante centimeter maar die nemen het risico dat de ene follikel unit de andere beschadigd bij het plaatsen.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.