Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Kan haarverlies bij chemotherapie worden voorkomen?

logo_haarproblemen

Eerlijk, betrouwbaar, onafhankelijk

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in jouw kennissenkring met haarproblemen?

Ik zou het op prijs stellen als je onze informatie wilt doorsturen. Je kan daar een ander mee helpen.


Kan haarverlies bij chemotherapie worden voorkomen?

Kanker wordt altijd geassocieerd met haaruitval omdat het zichtbaar wordt bij patiënten die kanker hebben. Het is echter niet de kanker die de haaruitval veroorzaakt maar de chemotherapie die daarmee gepaard gaat.

Een nieuwe studie

Een groep van Britse wetenschappers hopen nu dat die ongelukkige haaruitval en andere bijwerkingen tot het verleden kunnen behoren. Een team, onder leiding van Professor Laurence Patterson van de Universiteit van Bradford laten weten dat ze een behandeltechniek hebben ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om kankergebieden heel precies te benaderen waarbij haarfollikels en andere gezonde cellen intact blijven.

rp_1-150x150.jpg

Een knappe bom

We hebben een knappe bom die alleen werkzaam is in de tumor en die geen schade doet aan het omliggende weefsel. Het is een nieuwe kankerbehandeling dat effectief kan zijn bij ongeveer alle soorten van tumoren. We hebben het bekeken bij onder andere prostaat, borst en longkanker en allen reageerden goed op deze behandeling.

Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?

Bij behandelingen met chemotherapie komen chemotherapie medicijnen in het lichaam, intraveneus of door middel van een pil. Deze middelen vallen de cellen aan die de tumor veroorzaken. Zij kunnen echter niet het onderscheid maken tussen gezonde cellen en kankercellen. Het resultaat is dat de kankercellen vernietigd worden en daarmee de tumor verkleinen maar ook dat gezonde cellen worden beschadigd van bijvoorbeeld haarfollikels. Ofschoon het haarverlies normaal gesproken tijdelijk is kan het toch een traumatische invloed hebben op de patiënt die al genoeg aan zijn hoofd heeft,

Hoe voorkomt die nieuwe behandeling haarverlies bij chemotherapie?

Professor Patterson en zijn team zijn er in geslaagd om een bestaand geneesmiddel met de naam colchicinezodanig te manipuleren dat het alleen de kankercellen aanvalt en de gezonde cellen intact laat. Bij deze nieuwe therapie kan het geneesmiddel zonder schade door het lichaam gaan en pas werkzaam wordt als het bij kankercellen aankomt. Het onderzoek is nog in de beginfase maar in testen bij muizen die geïnjecteerd waren met menselijke kankercellen werd aangetoond dat in alle gevallen de proefdieren positief reageerden op de behandeling. Bij ongeveer de helft van de profdieren verdween de hele tumor.

Poen, poen en nog eens poen

Het wachten is nu op nieuwe subsidies om het onderzoek verder te brengen en indien ze daarin slagen verwachten ze dat ze binnen 18 maanden aan een klinische studie kunnen beginnen met menselijke proefpersonen.


Door: Hans J.Diks

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.