Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

PRP

Klinische studie m.b.t. PRP als haargroeimiddel

logo_haarproblemen

Eerlijk, betrouwbaar en onafhankelijk

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in jouw kennissenkring met haarproblemen? Ik zou het op prijs stellen als je dan deze informatie wilt doorsturen. Je kunt daar een ander mee helpen.

Groeifactoren in platelet-rich-plasma (PRP) zijn al eerder gebruikt om het helingsproces bij wonden te verbeteren. Nieuwe studies hebben aanleiding gegeven om te denken dat PRP ook een veilige en effectieve behandeling kan zijn bij zowel mannelijke als vrouwelijke haaruitval. Het probleem is echter dat deze nieuwe studies geen of te weing wetenschappelijke controle boden.

Om deze problemen aan te pakken hebben researchers een klinische, gecontroleerde studie gepubliceerd in “BioMed Research International journal”. De researchers vonden dat behandelingen met PRP haargroei stumuleerde in 10 mannen met Alopecia Androgenetica, ook wel erfelijke haaruitval genoemd.

PRP

Details van de studie

In deze studie bij 10 mannen behandelden de researchers de helft van het hoofd met PRP en de andere helft met een placebo(namaakmiddel).  De behandelingen werden steeds met 1 maand tussentijd uitgevoerd. Om de resultaten te evalueren werd de ene helft van het hoofd vergeleken met de andere helft. Daarbij werd gekeken naar:

  • Het aantal haren
  • De haardichtheid
  • De terminale haren (gezonde haren)

PRP-proces[1]

De resultaten

Vergeleken met het met placebo deel van het behandelde hoofd werd in het met PRP behandelde deel van het hoofd 27,7 meer haren aangetroffen per cm2. In het met placebo deel van de hoofdhuid werd een vermindering van het aantal haren aangetroffen van 2.0 haren per cm2.  Ook in het aantal terminale haren was een significant verschil ten goede aangetroffen bij dat deel van de hoofdhuid dat met PRP was behandeld. Het wordt tijd dat deze studie herhaald wordt met een groot aantal proefpersonen.

Het mogelijke mechanisme van de haargroei met PRP

Recente research wees op de mogelijkheid dat de aanwezige “keratinocytes” in de buitenste wortelschede en in de “dermal papilla” nieuwe bloedvaten laten groeien gedurende de Anagen fase van de haargroei, de groeifase van de haar follikel.  Deze nieuwe bloedvaten spelen een belangrijke rol in onze haargroei.

Eerdere artikelen over PRP: https://www.haarproblemen.nl/category/research/acell-prp/

Hierbij ook een video over PRP: www.youtube.com/watch?v=9WQaw80NyfU

References:

  1. Schiavone G, Raskovic D, Greco J, Abeni D. Platelet-rich plasma for androgenetic alopecia: a pilot study. Dermatol Surg. 2014 Sep; 40(9):1010-9. []
  2. A. Trink, E. Sorbellini, P. Bezzola et al., “A randomized, double-blind, placebo- and active-controlled, half-head study to evaluate the effects of platelet-rich plasma on alopecia areata,” British Journal of Dermatology, vol. 169, no. 3,pp. 690–694, 2013. []
  3. V. Cervelli, S. Garcovich, A. Bielli, G. Cervelli, B. C. Curcio, M. G. Scioli, A. Orlandi, P. Gentile. “The effect of autologous activated platelet rich plasma (AA-PRP) injection on pattern hair loss: clinical and histomorphometric evaluation,” BioMed Research International Volume 2014. []
  4. L. Mecklenburg, D. J. Tobin, S.M¨uller-R¨over et al., “Active hair growth (anagen) is associated with angiogenesis,” Journal of Investigative Dermatology, vol. 114, no. 5, pp. 909–916, 2000. []

 Door: Hans J.Diks

“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt”(Diksy)

 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.