Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Haartransplantatie

Komt iedereen in aanmerling voor een haartransplantatie?

Welke factoren spelen een rol

Niet iedereen is een goede kandidaat voor een haartransplantatie.

 • Hoe groot is het gebied dat gedekt moet worden?

 • Is het haarverlies gestopt of nog steeds bezig?

 • Zijn er wellicht medische zaken die een haartransplantatie kunnen compliceren?.

 • Is het haarverlies niet erfelijk maar komt het door een of andere ziekte?

 • Ben je een man of een vrouw?

 • Heb je wellicht een te hoog verwachtingspatroon?

Bespreek al deze zaken met de behandelend arts. Misschien is een andere oplossing beter.

Andere oplossingen

Bij een beginnende haaruitval kan preventie een oplossing zijn. Zo zijn er de medicijnen minoxidil en finasteride (Propecia) Het eerste is een lotion en het tweede is een pil. Beide hebben bewezen verdere haaruitval te kunnen voorkomen en soms ook hergroei van haren te geven. Dan is er ook nog de Low Level laser. In de vorm van een laserkam is er wel wat discipline nodig om dat twee maal per week gedurende 15 / 20 minuten zelf toe te passen. Maar ook daar is weer wat op gevonden. In de Verenigde Staten zijn nu Low Level Laser matjes te koop die je in een hoofddeksel kan doen, in een baseballcap bijvoorbeeld. In een volgende “laatste nieuws ”zullen wij daarop terug komen.

De kosten

Haartransplantatie is geen goedkope oplossing. Maar bedenk wel dat alle middelen tegen verdere haaruitval naar de laatste inzichten levenslang moeten worden gebruikt. Als je nog jong bent kan dat ook aardig oplopen. De kosten kunnen nog hoger worden als de haaruitval nog bezig is. In dat geval is het beter om naast een haartransplantatie ook preventie toe te passen om te voorkomen dat er na een tijdje weer een vervolg haartransplantatie nodig is. Eigen haar is goud waard.

Niet iedere arts kan het doen

Er zijn klinieken die schermen met het aantal jaren dat ze bestaan. Totaal onbelangrijk. Wat belangrijk is is de ervaring die de behandelend arts heeft.

 • Waar heeft hij/zijn de training ondergaan?

 • Hoeveel behandelingen heeft hij/zij al gedaan?

 • Is hij/zij op de hoogte van de nieuwste technieken?

 • Hoe houdt hij/zij de nieuwste ontwikkelingen bij?

De bijwerkingen

Zoals bij de meeste invasieve behandelingen zijn er bijwerkingen mogelijk.

 • Een opgezwollen voorhoofd bij behandeling aan de voorkant.

 • De zwelling kan uitlopen op een paar prachtige blauwe ogen.

 • Er kan een bloeding optreden.

 • Er kan een tijdelijke gevoelloosheid optreden.

 • Er kan een infectie optreden.

Al deze zaken verdwijnen vanzelf of kunnen makkelijk behandeld worden maar het is toch zaak dat men zich hiervan bewust is.

Tevredenheid kan niet worden gegarandeerd

Denk er aan dat je je eigen donor bent. Heb je dun slap haar dan zal het resultaat daar ook naar zijn.

Het kan ook zijn dat een aantal haren niet pakt. Ook daarop kan geen garantie worden gegeven. Wat wel kan natuurlijk is het gratis herplaatsen van haren die niet gepakt hebben. Als laatste weer even het verwachtingspatroon. Wees reëel. Je krijgt er geen haren bij. De bestaande haren worden herverdeeld.

Dan is het logisch dat het haar nooit meer zo dik kan worden als vroeger want de nog overgebleven haren worden nu over een groter oppervlak verspreid.

Doen of niet doen?

Als je een reëel verwachtingspatroon hebt en er zijn geen contra-indicaties kan haartransplantatie een prima oplossing zijn. Ik heb het zelf ook gedaan. Gezond groeiend haar voor de rest van je leven.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.