Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Kunnen Follicle Unit Extraction (FUE) en Follicle Unit Transplant (FUT) Vredig naast elkaar blijven bestaan??

Al sinds 2002 debateren haartransplantatie-artsen over de rol die FUE kan spelen bij de moderne haartransplantaties. In het begin waren een aantal artsen nogal wat sceptisch omdat zij bij FUE de overeenkomst zagen met de vroegere “plug” haartransplantatie. Ook vandaag de dag zijn er nog artsenen niet de eerste de beste, die vinden dat het succes van FUE niet kan evenaren met FUT.

Het verschil
Bij de FUT methode wordt een strip huid met haar uit het achterhoofd verwijderd en daarna opgedeeld in individuele zogenaamde follicle units. Bij de FUE methode worden de follicle units individueel uit het donorgebied verwijderd. Het plaatsen van de follicle units is bij beide methodes hetzelfde.
De vooruitgang
Ondertussen is ook de techniek bij de FUE methode vooruit gegaan en zien steeds meer artsen de voordelen van de FUE methode. Dat heeft ook te maken met betere precisie instrumenten, betere resultaten en grotere behandelingen waardoor de kosten beheersbaar blijven. Ook blijkt dat steeds meer
cliënten aan de FUE methode de voorkeur geven.

De hype
Ofschoon veel artsen in bepaalde gevallen een FUT methode zouden willen adviseren is er onder de cliënten een soort hype ontstaan en willen zij de FUE methode ondanks het advies dat in dit specifieke geval FUT beter zou zijn. Dat werkt ook verwarrend voor de potentiële client. Wie moet hij nu geloven? Is FUE de volgende vooruitgang na de FUT methode en zal de FUT methode
langzaam verdwijnen of is het een aanvulling op de behandelingen en blijven ze naast elkaar staan?

De voordelen en nadelen van de twee methodes
Je zal de voor- en nadelen moeten weten om te kunnen oordelen. Het is nu eenmaal niet meer zo dat de arts beslist. Tegenwoordig heeft de cliënt inspraak en beslist met zijn arts welke behandeling zal worden gedaan.

FUT versus FUE
Heden ten dage is wel iedere haartransplantatie-arts het er mee eens dat de haartransplantatie met “follicle units” de gouden standaard is. Het voordeel van de FUT haartransplantatie is dat de meeste mannelijke kandidaten voor een haartransplantatie geschikt zijn voor de behandeling. Voor vrouwen ligt dat iets anders omdat de vorm van hun haaruitval anders is dan bij mannen. Met de FUT methode is het mogelijk om een groot aantal follicle units uit een donorgebied te halen zodat behandelingen van meer dan 2500 follicle units (6000+ haren) mogelijk is. Ook de mogelijkheid om een groot aantal follicle units uit een redelijk klein donorgebied te halen speelt mee in het succes van de FUT methode. Dit is mede te danken aan het gebruik van microscopen.

Nadelen FUT
Ofschoon er vele voordelen zijn bij de FUT methode zijn er ook nadelen en beperkingen. Het grootste probleem is het donorgebied nadat de strip is verwijderd. Het kan zijn dat de heling een min of meer slecht litteken nalaat. Dat hoeft niet altijd de schuld te zijn van de behandelend arts. Aan een infectie naderhand hoeft hij niet de oorzaak te zijn. Een goede genezing dient een potlooddun streepje achter te laten dat bijna onzichtbaar is als je in de haren kijkt op de hoofdhuid. Met het haar normaal naar beneden gekamd is het litteken uiteraard helemaal niet te zien.

Voordelen FUE
Als de cliènt van plan is zijn haar heel kort te dragen kan FUE een betere behandeling zijn omdat de follicle units individueel zijn verwijderd en er dus geen horizontaal litteken te zien kan zijn. Ook voor kleinere behandelingen is FUE aan te bevelen maar ook dat behoort binnenkort tot het verleden. Dr. James Harris uit de USA haalt nu al 500 tot 700
follicle units per uur uit het donorgebied met de “powered SAFE Scribe” dus ongeveer evenveel als bij de FUT methode van een vergelijkbare grootte.

Nadelen FUE
Het aantal follicle units dat uit het donorgebied gehaald kan worden is beperkt. Er moet nog voldoende haar blijven staan om er weer een geheel van te maken. Ten onrechte wordt de FUE methode geadverteerd als “
geen littekens” Eerlijker zou zijn als men zegt “Geen zichtbare littekens” Ieder verwijderde follicle unit geeft een minuscuul littekentje dat echter op een normale afstand niet te zien is en makkelijk door het omliggende haar wordt bedekt zelfs als het heel kort haar is.
Een nadeel is ook dat het achterhoofd, het donorgebied, moet worden geschoren om precisie bij het verwijderen van de follicle units te verkrijgen. Het nadeel dat de FUE methode arbeidsintensiever was en dus langere behandeltijden met zich meebracht verdwijnt langzamerhand door verbeterde instrumenten en robots die de follicle units verwijderen uit het achterhoofd.


De kosten

Voor de kosten zal dat niet zoveel uitmaken omdat de nieuwe instrumenten zoals de robots een dusdanig prijskaartje hebben dat de klinieken gedwongen zijn die kosten in de behandelprijs te verwerken.


Kan FUE en FUE vredig naast elkaar bestaan?

Ja, en in veel gevallen zal dat ook aan te bevelen zijn. Een haartransplantatie is niet een behandeling die voor iedereen hetzelfde is. Ieder mens is uniek, iedere haaruitval is uniek en daar moet de behandeling op worden afgestemd. Dus voor de een FUT en voor de ander FUE. Er zullen ook gevallen zijn die een combinatie van de twee technieken vereisen. 

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.