Haaruitval bij vrouwen. Kan lasertherapie helpen?

Door stichting medi-Budget, een non-profit stichting

Eerlijk, onafhankelijk, betrouwbaar

Heb je iemand in de buurt, in de familie of in uw kennissenkring met haarproblemen?

Ik zou het op prijs stellen als u deze informatie dan wilt doorsturen. U kunt daar een ander mee helpen.


Haarverlies bij vrouwen, hoe er mee om te gaan.

In deze blog ga ik specifiek in op haaruitval bij vrouwen. Waarom alleen vrouwen? Omdat haaruitval l bij vrouwen gecompliceerder is dan bij mannen. Ook wil ik ingaan op de behandelingen die voor vrouwen mogelijk zijn.

Vandaag haar, morgen weg. Wat te doen?

Een studie heeft uitgewezen dan mannen meer houden van vrouwen met lang haar dan vrouwen met kort haar.  Dus, we weten dat lang haar “in “ is, bij zowel mannen als vrouwen zelf. In een maatschappij die oppervlakkige vrouwelijke kenmerken hooglijk waarderen is het voor veel vrouwen moeilijk om aan die hoge verwachtingen te voldoen.  Wellicht is dat de verklaring dat ongeveer 86,5% van de vrouwen wereldwijd op zoek is naar professionele behandelingen om haaruitval te voorkomen.

Een hopeloos streven?

Ofschoon het voorkomen van haaruitval bij vrouwen een hopeloze strijd lijkt zijn er mogelijke oplossingen. De navolgende informatie belicht vier, benaderingen die dikwijls effectief blijken.

1.    Accepteren, leren er mee om te gaan

 • Jaarlijks ondervinden miljoenen vrouwen enige vorm van haaruitval wat niet bijdraagt aan het zelfvertrouwen en je emotioneel goed voelen.
 • Volgens een recente studie met betrekking tot het psychologische effect van haaruitval zijn de effecten bij vrouwen groter dan bij mannen. (of houden de mannen zich groot?)
 • Haaruitval bij vrouwen kan door veel zaken worden veroorzaakt zoals een erfelijke oorzaak, stress, hormonale onbalans, slechte voeding en sommige medicijnen.
 • Er zijn vele strategieën om met haaruitval om te gaan zoals supportgroepen, online forums en bijvoorbeeld consultaties.

2. Alternative behandelingen

De schatting is date er wereldwijd meer dan 500 miljoen dollar wordt uitgegeven aan haaruitval middeltjes. Daarvan zijn ongeveer 3,2% uitgaven aan kruidenmiddeltjes. Ook vitamines staan hoog op de lijst maar uit een rapport van de New York Times bleek dat er geen speciale vitaminen zijn die de haargroei bevorderen. Er zijn momenteel maar 3 niet chirurgische behandelingen die door de FDA zijn goedgekeurd.

 • Minoxidil, een lotion om plaatselijk aan te brengen. (Kan allergie veroorzaken)
 • Finasteride, alleen voor mannen.(Voorzichtig met de bijwerkingen)
 • Low Level Laser. (Geen bijwerkingen bekend)

3.    Camouflage 

In de Verenigde Staten dragen 19% van de vrouwen hoeden en shawls om hun haaruitval te verbergen. 75% probeert hun haaruitval op te lossen met haarwerken. Als laatste kunnen we nog producten noemen die de haaruitval verdoezelen zoals kleursprays en haarvezels. Door het kleurverschil tussen een blanke huid en donker(der) haar is de haaruitval dan minder zichtbaar.

23

4.    Haartransplantatie

Sinds 2004 worden er jaarlijks 156% meer haartransplantaties uitgevoerd. Een van de redenen is zeker de sterke kwaliteitsverbetering die de haartransplantatie heeft ondergaan. Wel moeten er voor haartransplantatie bij vrouwen meer en andere eisen worden gesteld dan bij mannen.

5.    Low Level Laser 

Dit is een behandeling van de laatste jaren en het aantal personen voor die behandeling neemt nog steeds toe. Het succespercentage ligt hoog (afhankelijk van de geraadpleegde studie) waarbij moet worden aangetekend dat het een behandeling is die regelmatig moet worden uitgevoerd. Er is dus discipline voor nodig. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat vrouwen meer succes hebben dan mannen. Zij hebben er meer voor over. Er zijn drie doelen die met Low Level Laser kunnen worden bereikt:(bron: “National Public Health” van Canada):

 

kam

 • Preventie haaruitval
 • Hernieuwde haargroei
 • Sterker haar

Meer info:https://www.haarproblemen.nl/?s=LLL

 


Webmaster: Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ)

Ervarings expert met 2 haartransplantaties. (1990 en 1995)

:“Je hebt pas recht op succes als je waarde toevoegt, toch?” (Hans J. Diks)

Voor een gratis digitaal consult met Hans J. Diks ga je naar: https://www.haarproblemen.nl/gratis-digitaal-spreekuur-hans-j-diks/

Voor een persoonlijk  en onafhankelijk privé consult met Hans J. Diks ga je naar: https://www.haarproblemen.nl/8513-2/

In 10 seconden naar de informatie die jij zoekt op:https://www.haarproblemen.nl/haarproblemen-informatie-zoeken-2/


Deze non-profit website wordt mogelijke gemaakt door onze partners/sponsors

 HAARTRANSPLANTATIE

www.hairplusmc.nl             lwww.nationaalhuidcentrum.nl


       LASER THERAPIE (LLLT)

    www.hairmax.com


MICRO HAAR PIGMENTATIE (MHP)

www.beautycarenederland.nlDE WAARHEID OVER HAARGROEIMIDDELEN

Je hoort het nogal eens: “Ik heb een Bad Hair Day”. Dat bekent meer dan “mijn haar zit niet goed”. Het betekent ook dat je op die dag niet goed in je vel zit. Op dat gevoel speelt de markt voor haarverzorgings producten in en zeker de markt voor haargroeimiddelen als dat rotte gevoel komt door haarproblemen. De markt voor haargroeimiddelen is reusachtig en het rare is dat haargroeimiddelen waarvan de Consumentenbond al in 2003 beweerde dat ze niet werkten nog steeds op de markt zijn Zie hier: https://www.haarproblemen.nl/?s=consumentenbond

Twee medisch bewezen middelen, een apparaat , en een nieuwe behandeling

Tot nu toe zijn er maar twee middelen die geneeskundig bewezen hebben te werken, te weten: Minoxidil en Finasteride (Propecia). Het FDA goedgekeurde apparaat is de Low Level Laser. Die apparaten zijn beschikbaar voor zowel thuisgebruik als een behandeling in klinieken. Een opkomende behandeling is PRPT (Platelet Rich Plasma Therapie. Daar is geen aparte erkenning voor nodig om dat het werkt met de groeihormonen uit je eigen bloed. Dus 4 middelen behandelingen komen in aanmerking voor een betrouwbare aanval op jouw haaruitval.

 • Minoxidil
 • Finasteride
 • Low Level Laser
 • Platelet Rich Plasma

Dat wil niet zeggen dat deze middelen altijd werken. Zoals bij alle geneesmiddelen werken ze niet bij iedereen. Een schatting toont aan dat ongeveer 15% van de gebruikers tevreden is over de resultaten. Ook kan je beter spreken over haarbehoudmiddelen. Het ontstaan van nieuwe haren behoort tot de uitzonderingen. Daarnaast zijn er honderden producten waaronder lotions, shampoo, s, vitamines, etc. die beweren haarverlies te stoppen en splinternieuwe haren te laten groeien. . “Uw volle kop met haar terug in 3 maanden”. Geloof jij het? 

Wat is “medisch bewezen”

Medisch bewezen is een product dat onafhankelijk en dubbelblind is getest met gebruikmaking van een placebo (nepmiddel). Om goedkeuring te krijgen voor een medisch bewezen product of behandeling moet je zijn bij de FDA (Amerika) of de EMA (Europa) . Bij deze instanties moet je niet alleen kunnen aantonen dat jouw product / behandeling veilig is. Je moet ook resultaten aantonen. 

Het probleem met medisch niet bewezen producten

Niet medisch bewezen haargroeimiddelen vallen in Nederland onder de warenwet. Voor de warenwet moet je alleen aantonen dat jouw product veilig is. Of het werkzaam is, dar vraagt de warenwet niet naar. In theorie kan je dus gekleurd water verkopen. Als je daar dan een heleboel marketing geld tegen aangooit zal je best veel verkopen. Ik zal nooit beweren dat medisch niet bewezen artikelen niet werken want dan moet ik dat bewijzen en dar heb ik het geld niet voor.  maar het probleem is dat in veel van die onbewezen middelen stoffen zitten die overal te krijgen zijn en waarvoor geen recept benodigd is. Zijn al die middelen dan oplichting? Daar nu zit het probleem Omdat er in die middelen stoffen zitten waarop geen alleenrecht meer kan worden verkregen zal niemand de uitgaven willen betalen  om een eventuele werkzaamheid te bewijzen. Als dan bewezen wordt dat het middel wel werkt kan een ieder het direct kopiëren. Er is dan dus geen droog brood meer aan te verdienen. Een voorbeeld hiervan is Minoxidil van Upjohn, een medisch erkend geneesmiddel tegen haaruitval. Niet veel tijd nadat de FDA in de Verenigde staten Minoxidil erkende als een werkend middel was het patent verlopen en ging iedereen het product namaken.

Voller haar door haarverdikkende shampoo

Ook die producten zie je de laatste tijd veelvuldig in de winkels liggen. Die werking is heel simpel te verklaren. Tijdens het wassen vormt er zich een laagje van onder ander collageen om de haren waardoor het haar in diameter dikker wordt. Bij de navolgende wasbeurt met een normale shampoo is dat resultaat weer weg.

Shampoo en lotions met vitamine B-complex

Het klopt dat vitamine B-complex vereist is voor haar- en nagelgroei maar dan wel verkregen uit etenswaren of voedingssupplementen. Extern vitamine B-complex kan bijgevolg nooit bij de haarfollikel aankomen. Als die vitamine zo diep in de huid zou kunnen penetreren spreken we van een medicijn en als dusdanig onderworpen aan strenge toelatingseisen. 

Waar moet je op letten

Hierbij wat woorden waarmee de promotie voor onbewezen producten gepaard gaat.

 • Geheim recept
 • Gevonden op de hoogste top van de Himalaya
 • Eeuwenoud recept
 • In drie maanden weer glanzend haar
 • Verbeterde doorbloeding
 • De werkzame stof weer ontdekt
 • Klinisch bewezen
 • Bewezen in een ziekenhuisomgeving
 • Dermatologisch getest
 • Bevordert splinternieuwe haargroei
 • 90% succes
 • Etc, etc.

Het verschil

In de Verenigde Staten moet je claims met betrekking tot de werkzaamheid van een product staven. Kortelings nog is een fabrikant van een haargroeimiddel dat niet bewezen was veroordeelt tot enkele miljoenen boete. In de negentiger jaren kregen zelfs de grote cosmeticahuizen gedonder met hun reclame-uitingen en verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is: “Dringt krachtig door in de huid” De FDA oordeelde heel eenvoudig dat als het beweerde waar was die middelen onder de geneesmiddelenwet hoorden en dat het product dus aan de vereiste medische onderzoeken moest worden onderworpen.In Nederland (Europa) zijn we wat coulanter. Als je het met de claims maar niet te gek maakt. Die je dat wel dan grijpt de warenwet is. 

De schoonheidsmiddelen industrie

Dat heeft de schoonheidsmiddelen industrie in die periode miljoenen gekost om alle promotie en alle verpakkingen aan te passen want ze wilden schoonheidsmiddelen leverancier blijven en geen geneesmiddelenindustrie worden. Hier in Holland mag je nog steeds beweren, en ik citeer hier een promotie: “Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat na twee maanden aanwenden van (naam product) bij 90 % het haarverlies verminderde en bij 80 % de haargroei toenam”. Afgezien van het feit dat dit rekenkundig niet klopt is dit niettemin wel een forse claim. 90% waarvan? 80% waarvan? Haarborstels, tandenborstels, muizen? Of mensen? Oh ja, het product geeft ook nog meer volume. Een bonus dus.

Bezint alvoor ge begint

Voordat u een product koopt denk dan rustig goed na over de beweringen met betrekking tot dat product. Echt, een product dat bewezen heeft te werken hoeft geen gebruik te maken van die claims. Die zie je terug in het acht uur nieuws zoals bij Minoxidil en Propecia gebeurde. Ook de dagbladen zullen er redactioneel over berichten.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

0
YOUR CART
 • No products in the cart.