Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

LLL

Low Level Laser Therapie (LLL) bij haaruitval

Er komen steeds meer bewijzen dat de LLLT wel degelijk werkzaam is als het gaat om de bevordering van haargroei bij zowel mannen als vrouwen. Dat wel als de behandeling juist wordt toegepast en de juiste apparatuur wordt gebruikt.

Golflengtes

Vastgesteld is dat de juiste golflengte van het rode licht tussen de 595 en 695 Nm moet zijn. Dat rode licht kan worden geleverd door laserlicht of LED licht.

Behandeltijd

Ook de behandeltijd is van belang. En dat geeft de meester problemen. De discipline om de voorgeschreven behandeltijd en de frequentie van de behandeling na te komen ontbreekt nogal eens en dan geeft men de behandeling de schuld. Werkt dus ook al niet denkt men dan. Bij LLLT luistert dat echter zeer nauw. Ook geduld speelt een factor bij LLLT behandelingen.

Hoe werkt LLLT

Het licht dringt door in de cellen van de haarfollikel en stimuleert daar de Anagene cyclus van het haar. De groeicyclus dus.

Waar komt LLLT vandaan

In 1967, een paar jaar nadat de laser was uitgevonden besloot een zekere Endre Mester uit Hongarije te testen of laserstraling kanker kon veroorzaken bij muizen. Hij scheerde de ruggen van de proefmuizen en verdeelde ze in twee groepen. Bij groep 1 werd niets gedaan. Groep 2 onderging straling van een Ruby laser (694 nm). Zijn bevindingen waren dat niet alleen de muizen geen kanker kregen maar ook dat bij de muizen met de bestraling het haar sneller teruggroeide. Dit was het eerste bewijs voor laser stimulatie van haarfollikels. Sinds die tijd wordt de laser wereldwijd gebruikt voor het sneller helen van wonden, pijnbestrijding en infecties.

FDA goedkeuring

Een aantal laser hebben de goedkeuring verkregen van de FDA waaronder de HairMax Lasercomb voor thuisgebruik ( in Nederland HairPlus Laserkam genaamd) en een laser die er een beetje uitziet als een droogkap voor gebruik in klinieken. Ook heb ik al lasers gezien die in een baseball petje waren gemonteerd. Thuis even opladen en onderweg wordt je hoofdhuid behandeld. Een FDA goedkeuring is belangrijk maar dat wil niet zeggen dat de vele lasers die niet FDA zijn goedgekeurd niet werken.

De fabrikanten van deze lasers hebben niet de moeite genomen om een kostbare FDA goedkeuring te verkrijgen. Wil je echter zeker zijn neem dan een FDA goedgekeurde laser of vraag er naar in de kliniek waar u eventueel behandeld wilt worden.

Conclusie

Alle studies die er tot nu toe zijn gedaan, en dat zijn er vele, geven aan dat de golflengte tussen 595 en 695 nm. essentieel is. Belangrijk voor succes is de discipline om:

  • De voorgeschreven tijd te nemen voor de behandeling. (Aantal minuten)
  • De voorgeschreven frequentie te hanteren (Aantal malen per week)
  • De voorgeschreven tijdsduur na te komen (Aantal maanden achter elkaar)

Net zoals bij het gebruik van Minoxidil en Finasteride is ook de LLLT geen kuurtje en dan klaar. Ook de LLLT zal moeten worden bijgehouden volgens een voorgeschreven patroon.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.