Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Melatonine als haargroeimiddel?

Nadat de grote hormonale invloed van testosteron en dihydrotestosteron op onze haargroei werd vastgesteld komt daar nu het hormoon melatonine bij nadat is vastgesteld dat ook dat hormoon een gunstige invloed heeft op de haargroei bij dieren.

Nieuwe studie

Dat bracht een aantal Duitse wetenschappers er toe om melatonine ook op vrouwen te gaan testen. Zij wilden weten of melatonine, als lotion op de hoofdhuid aangebracht, ook een gunstige invloed kon hebben op de anagene en telogene fase van het haar bij vrouwen met een androgenetische of diffuse haaruitval.

De methode

De studie werd uitgevoerd als een dubbelblind studie met placebo controle bij 40 vrouwen die last hadden van een androgenetische of diffuse haaruitval. Gedurende 6 maanden werd dagelijks 0.1% melatonine of een placebo op de hoofdhuid aangebracht. Met een trichogram werd eerst het aantal haren in de anagene fase en die in de telogene fase vastgesteld. Gedurende de studie werd regelmatig met bloedonderzoek het physiologicaly melatonine niveau in de gaten gehouden.

Resultaten

Melatonine gaf een duidelijke vermeerdering van de anagene haren op het bovenhoofd bij vrouwen met een androgenetische haaruitval in vergelijking met de resultaten van de placebo. Bij het haar aan de voorkant van het hoofd was er een duidelijk verschil bij de vrouwen met diffuse alopecia.

Verschillende resultaten

Bij het haar aan de voorkant van vrouwen met een androgenetische haaruitval en de haren op het bovenhoofd van de vrouwen met een diffuse haaruitval, dus andersom als boven was er vreemd genoeg geen opmerkelijk verschil tussen de melatonine en het placebo.

Bijwerkingen

Het melatonine niveau in het bloedplasma was tijdens de behandeling wat verhoogd maar niet hoger als de physiologicaly nachtpiek.

Conclusie

Dit was de eerste studie die aantoonde dat melatonine de haargroei bij mensen kan beïnvloeden. De werking kan (nog) niet verklaard worden maar zal waarschijnlijk wel te maken hebben met de invloed op de anagene fase van de haargroei. Verder onderzoek is in deze zeker aanbevolen.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.