Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

MINDER HAARVERLIES BIJ CHEMOTHERAPIE

Hoe minder kanker medicijnen nodig zijn des te minder haarverlies zal er optreden. Bij Philips werken ze aan een nieuwe methode om die medicijnen toe te dienen. Voorlopig alleen nog met ratten. De medicijnen worden “verpakt”in vetbolletjes die pas open gaan bij een temperatuur van 42 graden.

Hoe werkt het

Het is de bedoeling dat die vetbolletjes gericht naar de tumor worden gebracht. Dat gebeurt door de vetbolletjes in de bloedbaan te injecteren waarbij ze op een gegeven moment de tumor passeren. Met een ultrasone straal worden de vetbolletjes dan opgewarmd zodat ze open gaan. Op die manier wordt gezond weefsel gespaard. Het gezonde omliggende weefsel beperkte altijd de sterkte van de te gebuikte medicijnen maar met deze nieuwe techniek kan de behandelend arts er ook voor kiezen om sterkere medicijnen te gebruiken die meer resultaat geven.

De verwachtingen

Dr. Grüll van de Technische Universiteit Eindhoven die met Philips samenwerkt verwacht dat deze technische doorbraak nog wel een jaar of vijf nodig heeft voor toepassing bij patiënten. Als het echter zover is kan de therapie direct worden toegepast omdat de gebruikte apparatuur al in alle ziekenhuizen gebruikt wordt, zij het voor andere doeleinden.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.