Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

MINOXIDIL EN HAARUITVAL BIJ VROUWEN

Haaruitval bij vrouwen komt steeds meer voor. Waarom het percentage van vrouwen met haaruitval zo is gestegen de laatste tijd weten we eigenlijk nog niet zo goed. Veelal wordt gewezen op de emancipatie. De vrouw krijgt nu eenmaal ook meer te maken met hart- en vaatziekten die vroeger het domein van de man waren. En die ziekten zijn weer het gevolg van stress.

Minoxidil

Een medicijn (pil) tegen hoge bloeddruk en zoals zoveel keer gebeurd was er een bijwerking met betrekking tot haargroei. In de tachtiger jaren wezen studies uit dat Minoxidil 2% effectief werkte als lotion die op de hoofdhuid kon worden aangebracht.

De FDA

De FDA, het Amerikaanse bureau voor geneesmiddelen keurde Minoxidil lotion 2% in 1990 goed voor behandeling bij haaruitval. Nieuwe haargroei werd dan wel niet veel gezien maar om haaruitval te stoppen was Minoxidil zeer succesvol.

Hoe werkt Minoxidil

Hoe Minoxidil werkt is nog niet helemaal bekend. Wel weet men dat Minoxidil werkt als een middel om de bloedvaten te verwijden (belangrijk bij hoge bloeddruk). Minoxidil zorgde dus ook voor verwijding van de bloedvaten in de hoofdhuid waardoor er meer voedingsstoffen en zuurstof ter plaatse kan worden afgeleverd.

De Haargroeifasen

De knappe koppen denken dat een vermeerderde bloedtoevoer er voor kan zorgen dat er meer follikels vanuit de rustfase in de groeifase gaan. Ook denkt men dat als er meer bloedtoevoer naar de hoofdhuid gaat de celdeling kan worden vermeerderd waardoor er meer keratine (een proteïne) naar de haarfollikel gaat.

Conclusie

Of we nu wel of niet weten waarom Minoxidil werkt, bewezen is dat het werkt en dat de bijwerkingen minimaal zijn. Als er al bijwerkingen zijn komen die meestal door het oplosmiddel voor Minoxidil. Als dat oplosmiddel wordt vervangen door een ander oplosmiddel is dat probleem meestal ook van de baan. Raadpleeg in dat geval de apotheek.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
  • No products in the cart.