Vraag aan Hans J.Diks. Is moeder de schuld van mijn haaruitval?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we iets weten van de erfelijkheidsleer. Een leuk voorbeeld hoorde ik onlangs van Bas Haring, een bekende wetenschapper. Stel: Je kruist een giraffemannetje met een nek van 4 meter met een giraffevrouwtje met een nek van 2 meter. Krijgt het giraffekind als volwassen giraffe dan een nek van 3 meter? Nee dus. De genen van Pa en Ma worden niet uitgemiddeld. Je erft van zowel Pa als Ma genen maar die worden niet gemixed. Als je dus de nekgenen van Pa erft krijg je een nek van 4 meter. De genen van Ma geven een nek van 2 meter.

 

Genen van zowel Pa als Ma

Je kan dus haaruitval genen van zowel Pa als Ma erven. Als je die genen van Pa erft heb je dus meer kans om ook haaruitval te krijgen als Pa dat ook heeft. Mannen hebben nu eenmaal meer kans op haaruitval als vrouwen, alhoewel het aantal (ook jonge) vrouwen sterk stijgende is.  Je ziet ook regelmatig dat bij twee broers de ene last heeft van haaruitval en de andere totaal niet. Dat zal de een de haaruitval-genen van Pa geërfd hebben en de andere van Ma.

 

Gratis nieuwsbrief

Hans J.Diks geeft een gratis eerlijke en onafhankelijke nieuwsbrief uit over meer dan 40 haarproblemen. Voor een gratis abonnement kan je gaan naar:

www.haarproblemen.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Share This