Meld je aan voor de Haarweetjes-nieuwsbrief

Mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen

 1. Alopecia Androgenetica.(Erfelijke haaruitval).

Dit is genetisch bepaalde haaruitval. Het is een vrij vaak voorkomende soort haaruitval bij vrouwen. Het wordt androgenetisch genoemd omdat vrouwen de genen voor haarverlies erven net als mannen.Dit wordt veroorzaakt door het samenkomen van androgenen, wat een mannelijk hormoon is, en de genen die we van beide kanten van de familie erven. Dit kan, verrassend genoeg, een groot percentage vrouwen treffen, vaak al in hun 20e of 30e jaar.

Soms wordt dit verergerd of uitgelokt door veranderingen in de delicate balans van mannelijke hormonen die gestoord worden door de stadia van de pre-menopauze. Wanneer dit gebeurt kunnen vrouwen last krijgen van haar wat dunner wordt, vaak wordt dit het meest gezien op de scheidende delen van het haar. Dat gedeelte ziet er niet meer zo vol uit als voorheen. Hoe het komt dat erfelijke haaruitval bij vrouwen nu meer voorkomt dan vroeger is nog niet goed vastgesteld. Een paar factoren echter spelen hierbij waarschijnlijk een rol:

 • De vrouw is in de jaren 60 de pil gaan gebruiken (hormonen).
 • Ons drinkwater is nog niet gezuiverd voor medicijnresten (hormonen)
 • De vrouw heeft nu ook evenveel stress als de man (emancipatie/adrenaline/hormonen).
 • Wat zat er (vroeger?) in ons voedsel? (hormonen)
 • Heeft de milieuvervuiling er wellicht iets mee te maken?

 

 1. Telogene effluvium.

De meeste mensen noemen dit gewoon effluvium, wat ook uitvloeiing betekent. Het refereert aan het natuurlijke proces van haarverlies. Dit zijn de kleine haartjes die u bemerkt wanneer u uw haar kamt, borstelt of wast. Dit maakt deel uit van de normale levenscyclus van uw haargroei. Het haar groeit 3 of 4 jaar op het hoofd, dan gaat het in rust voor 3 of 4 maanden en valt dan uit om plaats te maken voor nieuw haar die hun plaats inneemt. Dit proces kan verergeren door post-natale stress, zwangerschap, bloedarmoede, bloedverlies van menstruele cyclus of bepaalde medicijnen.

 

 1. Alopecia Areata

Dit is een auto-immuun gerelateerde ziekte die genetisch is bepaald. Het is vaak herkenbaar door cirkelachtige plekken. Kan ook effect hebben op andere plekken van het lichaam zoals de benen, wenkbrauwen, wimpers enz. Typisch hierbij is dat het haar daar ook weer gewoon kan gaan groeien zonder behandeling.

 1. Pseudo of follikel degeneratie.

Dit komt meer , ovoor bij vrouwen met afrohaar die vaak het haar laten permanenten, ontkrullen en andere cosmetische behandelingen. Na jaren gebruik van verf en scherpe chemicaliën op de hoofdhuid kan het een negatief effect hebben op de haar follikels diep in de hoofdhuid en het kan littekens geven en desnoods de haarfollikel losser maken.

 1. Mogelijke oplossingen

Maar weinig vrouwen realiseren zich dat er medicijnen en behandelingen zijn die de symptomen van deze verschrikkelijke haarziekten kunnen verminderen en zelfs elimineren. Denkt u dat u last heeft van een van bovenstaande ongemakken, ga dan eens langs een gespecialiseerde dermatoloog en laat u vertellen wat de oplossingen zouden kunnen zijn.

U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om een kale plek te maskeren met een haarwerk. De haarwerken vandaag de dag zijn zo ontworpen dat zij uw haarverlies prima kunnen verbergen. Het komt hier op neer dat dankzij onderzoek, medische behandelingen en de laatste vorderingen in haarwerk technieken u niet meer met haarverlies hoeft te leven.

Auteur

Deze site is een initiatief van Hans J. Diks, internet journalist (lid NVJ). Hans zit al ruim 40 jaar letterlijk met de handen in het haar. Hans schrijft onder andere voor websites, tijdschriften en vakbladen. In de afgelopen 40 jaar heeft Hans ervaring opgedaan met kapsalons, haarwerken, haartransplantatie en alles wat daar bij hoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
YOUR CART
 • No products in the cart.